VIDEO De dragul tăierii panglicii a 3 kilometri: Autostrada urbană a creat haos în zona Petricani - Floreasca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficul în zonă a fost bulversat de deschiderea A3 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Traficul în zonă a fost bulversat de deschiderea A3 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Nu mai puţin de 10.000 de maşini au invadat luni dimineaţă intersecţia A3 - Petricani - Fabrica de Glucoză. Un traseu care până la sfârşitul săptămânii era parcurs în 2-3 minute, luni putea fi parcurs şi în 40 de minute. Iar această situaţie va mai dura aproximativ 2 ani.

Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a declarat că actuala soluţie tehnică de  străpungere a autostrăzii A3 în Capitală, mai exact intersecţia semaforizată, a fost aleasă de beneficiar, adică de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). „Când s-a proiectat lucrarea (A3- n.r.) noi i-am întrebat ce soluţie văd pentru intrarea în Capitală. Iniţial, Primăria a vrut pasaj, după care au cerut un sens giratoriu, pentru ca, în final, opteze pentru o simplă intersecţie semaforizată. Ei au cerut, noi am executat”, precizează Alin Şerbănescu

Primăria vrea pasaje 

Primăria Capitalei susţine că are acum în curs de realizare o serie de programe care vizează fluidizarea traficului în zona Pipera-Petricani din sectorul 2. Astfel, pe lângă lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, PMB vrea „construirea pasajului Doamna Ghica şi a nodurilor rutiere Petricani şi Andronache”, se arată într-un răspuns al PMB la o solicitarea „Adevărul”.

„Compania Municipală Dezvoltare Durabilă S.A.(…) lucrează la elaborarea studiului de fezabilitate pentru Pasajul Doamna Ghica şi la refacerea studiilor pentru pasajul CF Petricani şi Andronache. (…) În ceea ce priveşte pasajul rutier Andronache, proiectul vizează construirea unui pasaj denivelat superior peste calea ferată Bucureşti – Constanţa, amenajarea acceselor pentru riverani şi zone de întoarcere sub pasaj. (…) În prima etapa se asigură legătura Bucureşti-Voluntari printr-un pasaj fie subteran, fie suprateran, în funcţie de soluţia indicată de studiul de fezabilitate. Se asigură traversarea căii ferate Bucureşti – Constanţa şi legătura, în partea de sud, dintre rampele pasajului şi intersecţia cu Sos. Fabrica de Glucoză, respectiv acces la A3 – Autostrada Bucureşti-Braşov”, mai arată Primăria Capitalei. Studiile de fezabilitate comandate pentru aceste proiecte vor fi gata în cel mult patru luni. 

Fabrica de Glucoză va fi strangulată încă doi ani

Ionuţ Ciurea, vicepreşedinte şi Director Executiv al Asociaţiei Pro Infrastructură susţine că lucrările de realizare a lărgirii străzii Fabrica de Glucoză ar putea dura peste doi ani. „Se va înregistra un ritm scăzut al lucrărilor din două motive. În primul rând constructorul Straco este în insolvenţă, nu dispune de lichidităţi şi va depinde de banii Primăriei Capitalei. Apoi, sunt necesare relocări de reţele de utilităţi şi unele dintre ele nici măcar nu sunt trecute în planuri. Asta înseamnă timp pierdut şi bani suplimentari cheltuiţi. Modernizarea străzii Fabrica de Glucoza va dura, conform unei gândiri optimiste, doi ani”, a precizat Ionuţ Ciurea.

Sensul giratoriu putea fi letal

Experţii în infrastructură susţin că un sens giratoriu ca o soluţie de fluidizare a traficului în intersecţia A3- Petricani- Fabrica de Glucoză este ineficientă şi chiar periculoasă. „La valori mari de trafic - în jur de 15.000 de maşini - un sens giratoriu blochează intersecţia şi formează coloane de maşini care se pot întinde pe kilometri”, spune Ionuţ Ciurea, vicepreşedinte şi director executiv al Asociaţiei Pro Infrastructură. 

Mai mult, finalizarea unui drum cu regim de autostradă cu un sens giratoriu poate cauza grave accidente rutiere. „Conducătorii auto au nevoie de adaptare ca să treacă de la traficul şi vitezele de pe autostradă la modul de conducere urban. Este periculos să le pui un <<dop>> cum este un sens giratoriu. Mai ales celor care nu sunt din zonă. S-a încercat această soluţie în străinătate cu ceva mai mult timp în urmă şi s-a renunţat rapid tocmai din acest motiv”, spune Alin Şerbănescu de CNAIR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite