CTP, despre clasarea parţială a dosarului 10 august: Acei matracaci şefi ai Jandarmeriei, adică Cucoş, Sindile, Chirică, Cazan, nu sunt găsiţi vinovaţi de nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazetarul Cristian Tudor Popescu este revoltat de hotărârea DIICOT de a clasa parţial dosarul „10 august“, o decizie prin care şefii Jandarmeriei care au comandat atunci acţiunea trupelor au fost scoşi de sub urmărire penală. Într-o intervenţie la Digi24, CTP a descris decizia ca „un atentat grav la adresa democraţiei“.

La aproape doi ani de la protestul diasporei din Piaţa Victoriei, procurorii DIICOT au decis să claseze parţial dosarul violenţelor din 10 august 2018. Într-o intervenţie în jurnalul de la Digi24, Cristian Tudor Popescu s-a arătat revoltat de această decizie, ironizând situaţia: „Vasăzică, acolo, acei matracaci şefi ai Jandarmeriei, adică Cucoş, Sindile, Chirică, Cazan nu sunt găsiţi vinovaţi de nimic. Practic, acolo s-a procedat «normal». Este «normal» ce s-a întâmplat – cetăţenii bătuţi, gazaţi, udaţi cu tunurile de apă, intrarea în forţă, asaltul asupra masei paşnice de cetăţeni a fost făcut eventual de câţiva jandarmi pe care «i-a luat capul» şi, individual, s-au năpustit asupra cetăţenilor. 

Ei primiseră de fapt ordin de la matracacii ăştia şefi, primiseră ordinul să danseze prin piaţă. Dansuri populare. Şi nu l-au executat ordinul asta. Ce să vezi, s-au apucat aşa, dintr-o dată, de capul lor, să bată cetăţeni”. 

CTP consideră că decizia procurorilor DIICOT este un grav atentat la adresa democraţiei şi că ar fi motiv de ieşit în Piaţa Victoriei. „Acest atentat grav, zic eu, la adresa democraţiei pe care îl reprezintă hotărârea DIICOT, decizia asta, care validează intervenţia brutală împotriva manifestanţilor paşnici nu este considerată suficient de revoltătoare pentru ca oamenii să iasă în Piaţă împotriva ei“. Chiar şi aşa, a continuat acesta, „ies alţi oameni care manifestează – e dreptul lor -, pentru libertatea de a fi cretini. Asta există în democraţie. În democraţie, ai dreptul să fii liber cugetător şi de asemenea ai dreptul să liber necugetător“. 

Nu există probe care să arate că a fost vorba de o lovitură de stat, aşa cum a susţinut Jandarmeria Română în plângerea depusă la Parchet, dar nici probe că reprimarea protestului ar fi fost pregătită din timp, aşa cum au susţinut o parte dintre protestatari care au făcut şi plângeri în acest caz. Motivul pentru care procurorii nu au închis dosarul este că există informaţii că unii jandarmi au acţionat cu violenţă împotriva protestatarilor, deşi nu aveau acoperire legală. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite