VIDEO Ce nereguli grave au găsit inspectorii ANPC la KFC şi Selgros

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La KFC băuturile sunt diluate cu gheaţă care conţine bacterii şi germeni. Cel puţin asta au descoperit inspectorii de la Protecţia Consumatorilor în urma unor controale la lanţurile de fast food din Capitală. Nici Selgros nu a ieşit mai bine, aici peştele fiind comercializat în condiţii care pot pune sănătatea consumatorilor în pericol.

Gheaţa cu care sunt preparate băuturile răcoritoare în reţeaua KFC conţine bacterii coliforme şi enterococi intestinali, a anunţat marţi Paul Anghel, directorul general al Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Totodată, oficialul atrage atenţia că inspectorii au găsit nereguli şi în modul în care peştele este congelat şi comercializat în magazinele Selgros. 

Neregulile de la KFC

Câteva zeci de controale au organizat, săptămâna trecută, în Bucureşti, inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Parte din acestea la lanţurile de fast-food KFC şi McDonald`s, dar şi la Selgros. Paul Anghel a precizat că iniţial controlul efectuat în reţelele fast food privea cantitatea de gheaţă pusă în pahar, care de cele mai multe ori era mai mare decât cea prevăzută în normative, consumatorul primind o băutură diluată. Însă în cadrul controlului au fost prelevate şi probe de gheaţă care au fost verificate în laborator. Nu mică le-a fost mirarea inspectorilor când au descoperit că gheaţa conţine bacterii. 

„Am vrut să limităm răspândirea acestei gheţi cu probleme, respectiva maşină de gheaţă a fost sigilată, operatorului economic KFC i-a fost adus la cunoştinţă că aceste analize au fost făcute şi că au fost depistate bacterii coliforme şi enterococi intestinali. Analizele au fost repetate şi în 5 dintre cele 7 unităţi verificate s-au găsit în continuare aceste probleme, bacterii coliforme, enterococi, Clostridium, lucruri care sunt de neacceptat, motiv pentru care se vor încheia documente prin care li se vor opri acele maşini de gheaţă”, a explicat Paul Anghel.

În acest caz a fost alertat şi Ministerul Sănătăţii şi a fost luată decizia opririi temporare a furnizării cu gheaţă pentru băuturile carbogazoase. Inspectorii ANPC au verificat şi gheaţa de la McDonald's, dar la analize aici nu au fost descoperite nereguli.

Neregulile de la Selgros

Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorului a descoperit nereguli şi în modul în care peştele este congelat şi comercializat în magazinele Selgros.

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, spune că echipamentele folosite de companie nu asigură congelarea rapidă a peştelui, aceasta făcându-se la minus 18 - 20 de grade Celsius şi nu la minus 25 - 40 de grade. „Pare că beneficiază de alte reguli decât ceilalţi, sau că doar autoritatea noastră citeşte altfel normativele”, a spus Constantinescu, care spune că normativele trebuiesc respectate în mod uniform, de către toţi agenţii economici. Preşedintele ANPC a lăsat să se înţeleagă că autoritatea sanitar veterinară are o abordare diferită, în sennul că solicită unui agent economic echipamente de congelare la minus 30 de grade, iar altui agent economic, mai mare, echipamente de congelare la minus 18 grade.

Şeful ANPC spune că inspectorii nu au identificat o evidenţă a fluxurilor şi loturilor de peşte şi nu a putut fi identificată trasabilitatea mărfii, respectiv momentul primirii, perioada de vânzare şi cantitatea vândută de peşte proaspăt, momentul congelării acestuia, cantitatea vândută în stare congelată şi momentul retragerii mărfii. „Este un haos scriptic... Nu ştim dacă Selgros retrage peşte care este distrus sau îl recongelează”, a spus Constantinescu.

Inspectorii ANPC spune că nici modul de vânzare al peştelui nu este corespnzător, pentru că nu este acoperit cu gheaţă; de aceea pe o parte peştele are zero grade, iar pe cealaltă parte între 8 şi 12 grade. Preşedintele ANPC spune că o parte din raioanele de peşte ale comerciantului vor fi oprite şi că avizele de congelare a peştelui ar putea fi retrase. „Nu vom mai tolera abordări diferite, cei de la autoritatea sanitar veterinară stau ascunşi în spatele unor găselniţe legislative”, a spus Constantinescu.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite