VIDEO Austriacul Ernst Strasser, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul „Euroşpaga”, în care este acuzat şi Adrian Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru austriac de Interne şi europarlamentar conservator Ernst Strasser, acuzat pentru acte de corupţie, a fost condamnat joi la trei ani şi jumătate de închisoare de către Curtea Supremă austriacă, într-un dosar în care a fost implicat şi fostul eurodeputat român, Adrian Severin, informează Mediafax.

Condamnarea iniţială din 2013 în cazul austriacului Ernst Strasser, în vârstă de 57 de ani, a fost de patru ani de închisoare, însă Curtea Supremă din Austria a decis să caseze decizia pentru viciu de formă. Pentru noua condamnare de trei ani şi jumătate de închisoare, Ernst Strasser a decis să facă apel.

Eurodeputatul austriac se apăra de acuzaţiile procurorilor în scandalul „Euroşpaga”, în care un grup fals de lobby i-a oferit bani în schimbul unor amendamente ce urmau să fie susţinute de Ernst Strasser în Parlamentul european, spunând că şi-a dat seama la acel moment de înscenare.

Ernst Strasser susţine că a avut suspicini de la bun început asupra grupului care i-a oferit bani pentru a susţine o serie de amendamente în Parlament, însă a hotărât să îşi joace rolul până la capăt deoarece credea că pot fi membri ai serviciilor secrete.

Acest punct de vedere susţinut de apărarea lui Strasser nu a fost reţinut de Tribunalul din Viena.

Ernst Strasser a demisionat în martie 2011 din funcţia de deputat european, după ce a fost înregistrat cu camera ascunsă de către jurnaliştii ziarului britanic „Sunday Times”, în cadrul unei anchete sub acoperire, acceptând propunerea de a primi 100.000 de euro pentru a susţine şi prezenta în Parlamentul european proiecte de legi ale unui grup de lobby.

În acest caz au fost implicaţi alţi trei europarlamentari: românul Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler şi spaniolul Pablo Zalba.

În 2013, Direcţia Naţională Anticoruptie (DNA) recunoştea că dosarul lui Adrian Severin stagnează din cauza speţei complexe. În dosarul „Euroşpaga”, Adrian Severin este inculpat de procurori pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Pe lângă aceste acuzatii, eurodeputatul roman este învinuit şi de folosire şi prezentarea unor documente sau declaraţii false, prin care ar fi prejudiciat Parlamentul European cu circa 400.000 de euro.

La începutul lunii februarie, Zoran Thaler a recunoscut că a acceptat să prezinte amendamente în schimbul unor sume de bani şi a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare şi la plata unei amenzi de 32.250 de euro.

Înregistrarea video cu camera ascunsă realizată de jurnaliştii de la Sunday Times în momentul în care Ernst Strasser acceptă propunerea „grupului de lobby” (2011).

Înregistrarea video cu camera ascunsă realizată de jurnaliştii de la Sunday Times în momentul în care fostul eurodeputat român, Adrian Severin, acceptă propunerea „grupului de lobby” (2011).


Citeşte şi:

Colegul de şpagă al lui Adrian Severin, patru ani de închisoare cu executare

Fostul eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru că ar fi cerut mită pentru a promova amendamente la legislaţia europeană, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.

Cazul lui Severin, mai grav decât al euroşpăgarului condamnat în Austria la patru ani de închisoare cu executare

În timp ce colegul său austriac, Ernst Strasser, a fost condamnat la patru ani închisoare, în acelaşi dosar “Euroşpaga”, Adrian Severin riscă o pedeapsă mult mai mare, fiind acuzat şi de comiterea unor falsuri prin care ar fi prejudiciat Parlamentul European cu peste 400.000 de euro.

Când Severin dă lecţii de justiţie Europei

Dacă tupeul ar purta un nume, i s-ar putea spune, simplu, Adrian Severin. Europarlamentarul fără de partid (chiar şi PSD a trebuit să-l exmatriculeze, la insistenţele socialiştilor europeni) nu se mulţumeşte cu statutul de ciudăţenie lacomă, penală şi mincinoasă a legislativului european, ci trece şi la nivelul următor: agresivitatea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite