VIDEO Asistenta acuzată dă vina pe lipsa dotărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emilia Baron, din vina căreia un copil a ars, spune că trebuia să bage doi bebeluşi în incubator. Câte doi bebeluşi în incubator, un copil mort din lipsa unei reţete, o mămică tratată greşit la Galaţi. Sunt câteva cazuri care demonstrează ineficienţa sistemului românesc de sănătate.

Cazul bebeluşului care a ars până la os după ce a fost uitat de o asistentă de la Maternitatea Bucur în incubator a şocat opinia publică. Asistenta dă vina pe lipsa de personal, însă conducerea spitalului spune că aceasta a fost concediată întrucât este singura responsabilă de cele întâmplate.

Familia bebeluşului cere Spitalului „Sf.Ioan" care are în subordine maternitatea un milion de euro despăgubiri materiale şi morale. „O sumă mică", este de părere Beatrice Comăniceanu, avocata soţilor Dragomir, ţinând cont de nenorocirea întâmplată, dar şi de comportamentul personalului de la Bucur.

Potrivit acesteia, când mama bebeluşului Alexandru, a reproşat medicilor că i-au nenorocit copilul, unul dintre aceştia i-ar fi răspuns: „Spune mersi că n-a murit! Este ars superficial". Familia a depus plângere la Colegiul Medicilor Bucureşti, dar îşi pun toate speranţele în ancheta procurorilor, care au început deja audierile.

Doi într-un incubator

Deşi asistenta Emilia Baron a declarat că „era singură pe tură" când s-a întâmplat nenorocirea şi trebuia să aibă grijă de 27 de nou-născuţi, profesorul Alexandru Ciocâlteu, directorul Spitalului „Sf. Ioan", spune că nici vorbă de aşa ceva.

„Asistenta medicală nu a declarat în nota explicativă pe care a dat-o în timpul anchetei interne nici că a fost singură pe secţie, nici că erau câte doi copii în incubator", a spus prof. Ciocâlteu.

Mai mult, el îşi aminteşte că, pe parcursul notei explicative, chiar Emilia Baron ar fi pomenit de colega ei de tură de la neonatologie, care s-ar fi dus, la un moment dat, până la secţia de Terapie Intensivă. „Nu mă interesează ce spune Emilia Baron ca să se apere. De acum, ea trebuie să demonstreze în faţa procurorilor toate declaraţiile făcute", mai spune Ciocâlteu. El a adăugat că i se pare o enormitate să fie băgaţi doi copii într-un incubator.

Emilia Baron spune însă că aceasta „este o practică obişnuită în Maternitatea Bucur pentru că nu sunt suficiente incubatoare".

În ceea ce priveşte zilele de concediu neplătit, Ciocâlteu persistă în declaraţia potrivit căreia Maternitatea Bucur nu întocmise încă lista liberelor: „Le-am cerut tuturor să-mi prezinte lista programărilor luni, lunea de după întâmplarea aceea, urmând ca marţi să le discutăm şi să vedem dacă sunt în regulă", spune directorul de la „Sf. Ioan".

În urma incidentului cu bebeluşul ars, Emilia Baron a fost concediată, iar Dana Stan şi Florentina Dragomir au fost sancţionate cu destituirea din funcţie şi reducerea salariului cu 10% timp de trei luni.

„Copilul are necroze uriaşe"

Chirurgul Dan Enescu, directorul Spitalului „Grigore Alexandrescu", cel care l-a operat pe bebeluşul ars, a declarat că fiecare oră trăită de micuţ este importantă. „Copilul are necroze uriaşe şi nu ştim cum vor reacţiona organele cu toate toxinele acelea. Dar, acum este stabil şi asta contează. Este ultrafirav. Trec pe lângă el şi respir superficial, de teamă să nu-i facă ceva rău.

Fiecare oră pe care o câştigăm este o victorie! Acesta este cel mai important lucru!", a afirmat chirurgul.

Alexandru, un pachet de bandaje

Mama micuţului Alexandru, născut pe 11 noiembrie, i-a mărturisit avocatei că nici nu-şi simte copilul: „Înfăşat tot în bandaje, cu medicii îngrijoraţi în jurul lui, nici nu pot să-l simt", ar fi spus cu ochii în lacrimi Violeta Dragomir. Cazul bebeluşului ars nu este singurul dosar de malpraxis de care se ocupă avocata Beatrice Comăniceanu.

Tot ea o reprezintă şi pe Nicoleta Bârlădeanu, o tânără de 28 de ani care-l acuză pe alt medic de la Maternitatea „Bucur" că ar fi vinovat de moartea bebeluşului ei, la naştere.

Din cauza modului cum a lucrat la naştere medicul Poenaru, mai spune avocata, cei de la Spitalul „Prof. dr Panait Sârbu" au fost nevoiţi să-i scoată uterul Nicoletei Bârlădeanu, câteva zile mai târziu: „Cei de la «Panait Sârbu» se minunau, nu mai văzuseră niciodată aşa ceva. Scoaterea uterului a fost singura soluţie", explică avocata Beatrice Comăniceanu.

Acest dosar este deschis de aproape doi ani. „După ce s-a întâmplat acum, Nicoleta Bârlădeanu va cere şi ea despăgubiri de un milion de euro. Este clar că Maternitatea «Bucur» are o mare problemă cu siguranţa pacienţilor lor", spune avocata.

Compresa sterilă, înlocuită de asistentă cu un halat aruncat pe jos

O femeie de 29 de ani, Anda Vasile, care a născut duminică prin cezariană la „Maternitatea Buna Vestire" din Galaţi, riscă să fie infectată după ce asistenta Camelia Pătrăşcan i-a făcut toaleta postoperatorie folosind un halat aruncat pe jos în loc de comprese sterile. Neglijenţa a fost observată chiar de dr. Alina Călin, medicul care a efectuat intervenţia chirurgicală şi care a făcut plângere. „Personalul este total neinstruit", a spus dr. Călin.

Asistenta, reclamată chiar de medic

Camelia Pătrăşcan, asistenta acuzată de neglijenţă, nu a fost de găsit. Dr. Costache Botezatu, şeful secţiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul Maternităţii „Buna Vestire", cel care se ocupă de ancheta internă, a declarat: „Dacă se dovedeşte că cineva este într-adevăr vinovat, se vor lua măsurile impuse de Codul Muncii".

Preventiv, pacientei Anda Vasile i se administrează antibiotice pentru a reduce cât mai mult posibil riscul de infecţie. Ea spune că va depune plângere împotriva asistentei numai dacă va păţi ceva. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a deschis o anchetă în acest caz.

Bebeluş mort pentru că n-a primit reţetă gratuită de la medic

Constantina, fetiţa de numai două luni a familiei Struţ din satul Moreni (judeţul Iaşi), a murit duminica trecută, răpusă de o pneumonie. Părinţii, oameni sărmani, spun că medicul de familie Maria Gafencu a refuzat să le elibereze o reţetă gratuită.

image

„Am văzut-o că tuşeşte şi se auzea în pieptul ei un sunet ciudat. Doctoriţa mi-a zis ca are roşu-n gât şi nu e nimic grav. Mi-a spus că e criză şi nu poate să-mi dea reţetă gratuită", a povestit Mihaela Struţ, mama fetiţei. Medicul i-a prescris bebeluşului un antibiotic - Ospen, însă pe o reţetă compensată pe care soţii Struţ n-au avut bani să o cumpere.

Netratată, fetiţa a murit câteva zile mai târziu. „Dacă îmi spuneau că n-au bani, le dădeam pastile din dulapul cabinetului. Sunt şi variante gratuite la medicamentele prescrise", a spus dr Gafencu. Oamenii din Moreni spun că doctoriţa nu obişnuieşte să elibereze reţete compensate sau gratuite.

„Copiii cu vârsta de până la doi ani beneficiază de gratuitate", a precizat Iulian Şerban, şeful Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi. Cazul este cercetat de Colegiul Medicilor.


REALITATEA.NET - Una dintre mamele copiilor arşi susţine că micuţii au fost şterşi pe cap cu detergent


REALITATEA.NET - Sebastian, copilul aproape sufocat la naştere, a fost externat

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite