VIDEO Aerostar Bacău furnizează piese pentru celebrele sisteme antiaeriene Patriot.  Ce performanţe şi ce experienţă de luptă au sistemele de rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii americani ne-au "împrumutat" un sistem Patriot pentru  Parada de 1 Decembrie din 2018 FOTO Inquam Photos / George Cali
Militarii americani ne-au "împrumutat" un sistem Patriot pentru  Parada de 1 Decembrie din 2018 FOTO Inquam Photos / George Cali

Compania americană Raytheon a lansat către Aerostar Bacău o comandă pentru lucrări destinate Sistemului de Apărare Antiaeriană Patriot. Astfel, Aerostar devine parte din reţeaua globală de aprovizionare a Raytheon, având posibilitatea de a exporta către celelalte 15 naţiuni din cadrul Parteneriatului Patriot care deţin, împreună, peste 220 de unităţi Patriot.

“Această comandă oficializează începutul colaborării pe termen lung pe care Raytheon o are cu industria din România”, a spus Mike Ellison, Country Manager pentru România. “Ne pregătim să realizăm mult mai multe alături de industria românească de apărare, deoarece un astfel de parteneriat solid este un element cheie în relaţia dintre Raytheon şi români”.

Sistemul Patriot de la Raytheon protejează împotriva unei game extinse de ameninţări aeriene ce include aeronave, rachete balistice tactice, rachete de croazieră şi vehicule aeriene autonome.

“Aerostar este pregătit să contribuie la construirea sistemelor Patriot destinate României”, a spus Grigore Filip, preşedinte şi director general al Aerostar. “Parteneriatul nostru reprezintă o oportunitate uiaşă care se va materializa imediat ce vor fi produse primele unităţi Patriot româneşti”.

Comanda include realizarea de piese prelucrate şi de ansambluri mecanice destinate montării şi fixării componentelor electronice din cofretul radarului. Aceste componente vor alcătui subansambluri, care, la rândul lor, vor fi integrate în construcţia flotei Patriot.

Reamintim că România a achiziţionat sisteme de rachete Patriot pentru circa 3,9 miliarde de dolari în urma unui acord Guvern - Guvern cu Statele Unite ale americii. România va primi astfel şapte baterii de ultimă generaţie şi peste 200 de interceptoare. 

Experienţa de luptă

Sistemul Patriot a câştigat notorietate în timpul războiului din Golful Persic din 1991 când a interceptat, se pare, 40 de rachete irakiene de origine sovietică Scud lansate spre Israel şi Arabia Saudită. În anul 2014, Israelul a folosit rachete Patriot pentru a elimina drone lansate de Hamas, iar în timpul războiului din Siria, tot forţele israeliene au doborât o dronă siriană care intrase în spaţiul aerian în zona Platoului Golan. În 2015, Arabia Saudită a folosit acest sistem pentru a pune la pământ rachete Scud lansate de rebelii Houthi, ca răspuns la intervenţia condusă de Riad în Yemen. Printre acestea şi o rachetă care avea în vizor oraşul sfânt Mecca. 

Rata de succes

Privitor la eficacitatea sistemelor Patriot, US Army a pretins iniţial o rată de succes de 80% în Arabia Saudită şi 50% în Israel. Ulterior, aceste procente au fost reduse până la 70% şi 40%. Conform studiilor, dacă o ţintă este vizată de o singură rachetă Patriot (vechea variantă) rata de succes este de 50%. Dacă ţinta este vizată de două rachete procentul va fi de 75% în timp ce trei rachete vor avea o eficacitate de 87,5%.

Clubul select Patriot

Cu achiziţionarea acestor sisteme, România a intrat în clubul select format din ţări precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Statele Unite care au în dotare astfel de rachete. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite