VIDEO Acţiunea „Foc de artificii”. Peste 5.600 de petarde şi artificii au fost confiscate în ultima săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.600 de petarde şi artificii au fost confiscate de poliţişti, în ultima săptămână, în cadrul acţiunii „Foc de Artificii 2014-2015”. Oamenii legii au constatat 21 de infracţiuni pentru care sunt suspectate 19 persoane.

În perioada 24 – 30 noiembrie, poliţiştii au făcut 85 de controale în cadrul acţiunii naţionale „Foc de artificii”. Astfel, poliţiştii au constatat 21 de infracţiuni, de comiterea cărora sunt suspectate 19 persoane.

  

De asemenea, au fost date cinci amenzi, în valoare totală de 16.000 de lei, şi au fost ridicate, în vederea confiscării, 5.626 de articole pirotehnice.

Acţiunea ,,Foc de artifici” a fost declanşată, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pe 17 noiembrie, de Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în colaborare cu Direcţia de Ordine Publică.

Prin această acţiune, Poliţia Română urmăreşte prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2014/2015.

În acest sens, sunt efectuate controale la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, dar şi activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale. 

Potrivit legii, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. 

Comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei. Comercializarea obiectelor pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei.

Neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, clasei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 de lei. 

Prezentarea categoriilor de materiale pirotehnice:

 

Categoria I: Sunt materialele pirotehnice care pot fi folosite în tot timpul anului, banalele artificii. Această categorie cuprind în special acei vulcani cu jerbă de lumină. În această categorie nu vom găsi elemente care produc un zgomot foarte puternic, această categorie este descrisă ca fiind categoria cu materialele care produc un zgomot neglijabil şi au un efect acustic foarte slab. Cele din această categorie pot fi folosite şi în încăperi. 

 

Categoriile II, III şi IV: Începând cu acest categorii, acest tip de materiale trebuie folosit exclusiv de pirotehnişti pentru că aceste produse generează un nivel de zgomot care nu este dăunător sănătăţii omului, însă produc zgomote puternice şi efecte luminoase şi au şi o expansiune a pulberii din care sunt făcute, în sensul că acestea se folosesc în spaţii deschise. Nivelul de categoria nu este dat neapărat de cantitatea de pulbere ci de amestecul acesteia şi de modalitatea în care au fost făcute. 

image

Petardele nu sunt definite de nicio categorie, acestea fiind foarte periculoase. Ele sunt interzise mai ales din cauza zgomotului produs. Petardele sunt foarte periculoase şi pot produce vătămări foarte grave dacă nu sunt folosite corespunzător.

Poliţia Română recomandă ca, în această perioadă, părinţii să îşi supravegheze copiii cu atenţie deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Poliţiştii „s-au jucat” cu artificii

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

50 de tone de materiale pirotehnice, confiscate în urma acţiunii „Foc de artificii”. Numărul victimelor a scăzut

Peste 50 de tone de articole pirotehnice, în valoare totală de 1.500.000 de lei, au fost confiscate de poliţişti, în cadrul acţiunii naţionale „Foc de Artificii 2013”. De asemenea, în perioada campaniei, au fost rănite 17 persoane, faţă de 22 în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite