Şi iată cum, Victor Spirescu, un român care n-a făcut nimic altceva decât să-şi exercite drepturile de cetăţean european, căutându-şi legal un loc de muncă în străinătate, e din nou şomer. Cum altfel când, tabloidele britanice nu contenesc în a-i căuta nod în papura: ba că e drogat, ba că şi-a bătut fosta prietenă! Dacă e imigrant român, trebuie să aibă un trecut dubios, nu-i aşa?
 
 
Nu încape dubiu că situaţia acestuia coroborată cu atacurile presei şi ale politicienilor au rolul de a descuraja firmele britanice să angajeze români, descurajând implicit şi imigraţia. Iar asta contravine clar principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, pe care Marea Britanie le susţine pe faţă, dar le încalcă pe la spate.
 
De aceea, am solicitat public autorităţilor britanice să pună capăt campaniei de discriminare împotriva românilor. Într-o declaraţie apărută în publicaţia The Times, i-am cerut premierului britanic David Cameron: Fac apel la Guvernul Cameron sa vină cu declaraţii împăciuitoare pentru a stopa xenofobia şi ura fără precedent care e pe cale să se nască între localnici şi străinii dintr-o altă ţară UE.
 
În urmă cu două săptămâni, am transmis o scrisoare Comisiei Europene atrăgând atenţia asupra atacurilor împotriva muncitorilor şi studenţilor români din Marea Britanie. Pe această cale, am înştiinţat instituţiile europene cu privire la  speculaţiile nefondate privind o invazie a românilor cu scopul obţinerii de ajutoare sociale.
 
Iar aici nu vorbim doar de acuzaţiile halucinante ale lui Nigel Farage, lider al partidul extremist UKIP, cât şi despre declaraţiile premierului David Cameron, care, confruntat cu presiuni electorale, a adoptat retorica anti-imigraţionistă/anti-românească.
În 2014 vor fi alegeri europarlamentare, iar în 2015 alegeri generale. După cum se arată, imigraţia va fi cu siguranţă temă de campanie, iar retorica anti-românească/anti-estică va fi strategie electorală.
Am adresat consecvent această chestiune în forurile europene. Am solicitat în nenumărate rânduri luarea unor măsuri urgente. Reacţiile Comisarului pe Justiţie, Viviane Reding, precum şi ale Comisarului pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, au spulberat acuzaţiile populiste din Marea Britanie.
 
Şi pentru că am fost la rândul meu imigrant, am mers personal la Londra pentru a discuta cu comunitatea de români şi a găsi soluţii concrete la problemele lor. Şi nu m-am sfiit să apăr dreptul la liberă circulaţie şi să cer încetarea discriminării românilor în discuţiile pe care le-am avut cu ziariştii de la tabloidul Daily Express, arma de asalt a lui Nigel Farage, sau la BBC
 
Nu mă voi opri aici! Dacă sunt încălcate drepturile românilor, voi fi primul care voi sesiza instituţiile europene. Succesul Uniunii Europeană se datorează inclusiv liberei circulaţii. De acest drept s-au bucurat generaţii întregi de britanicii. Aşa că, nu văd niciun motiv ca cineva să pună la îndoială drepturile românilor în UE!