După întâlnirea cu Iohannis, Victor Ponta a fost la DNA de unde a luat o copie după expertiza financiară. Ce a mai aflat premierul de la procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a fost miercuri dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi informat despre faptul că expertiza financiar-contabilă, dispusă în acest caz, a fost finalizată. DNA a anunţat ulterior că a pus sechestru asigurator pe un apartament al premierului. Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de DNA, Victor Ponta a primit un exemplar al expertizei financiar-contabile şi a fost înştiinţat că s-a dispus sechestrul asigurator asupra unui apartament, în vederea recuperării prejudiciului.

„Ca urmare a finalizării raportului de expertiză fiscală şi contabilă dispusă în cauză, la data de 19 august 2015, inculpatului Ponta Victor –Viorel i s-a înmânat un exemplar al expertizei şi i s-a comunicat faptul că s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui apartament aflat în proprietatea inculpatului, în vederea recuperării prejudiciului”, potrivit comunicatului emis de DNA.

Conform documentului citat, raportul de expertiză a stabilit că prejudiciul produs ca urmare a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, săvârşită de Victor Ponta, ar fi de 51.321,80 de lei.

„Acest prejudiciu constă în obligaţiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA «Şova şi Asociaţii», reprezentată de Şova Dan-Coman, cu ajutorul lui Ponta Victor –Viorel, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat «Ponta Victor –Viorel». Ajutorul a constat în aceea că Ponta Victor  Viorel a pus la dispoziţia contribuabilului SCA «Şova şi Asociaţii»,  înscrisuri falsificate (facturi şi rapoarte de activitate), menite să justifice viitoarele plăţi pentru prestarea unor activităţi juridice fictive ale cabinetului de avocatură Ponta Victor-Viorel către SCA «Şova şi Asociaţii». În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională pentru SCA «Şova şi Asociaţii»”, arată DNA.

Concret, spun anchetatorii, plăţile făcute de SCA „Şova şi Asociaţii” către Ponta, în cuantum de 181.439,98 de lei, ar reprezenta cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, lucru ce ar fi dus la diminuarea nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA „Şova şi Asociaţii” şi, în consecinţă, la plata către stat a unui impozit diminuat cu de 51.321,80 de lei, diferenţă ce reprezintă prejudiciul menţionat.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, expertul care a întocmit raportul a ajuns la aceeaşi concluzie cu specialul angajat de DNA şi a depus la dosar un raport preliminar. 

Este vorba de sume pe care Victor Ponta le-a încasat ilegal în calitate de avocat. 

Mai exact, este vorba de peste 260.000 de lei, sumă care reprezintă prejudiciul din acest caz.

Premierul Victor Ponta a stat în sediul DNA doar 10 minute, declarând la ieşire că nu a dat declaraţii, ci o va face atunci când vor stabili avocatul său şi procurorul.

„Nu am dat declaraţii astăzi. O să dau declaraţii când mă cheamă procurorul cu avocatul. Ei doi vor stabili, iar eu mă voi prezenta”, a declarat premierul..

El a adăugat că a primit o copie a expertizei financiar-contabile făcute în dosarul "Turceni-Rovinari", din care rezultă că ar fi platit cu 2.000 de lei în plus taxe, adăugând: "Nu-i mai cer de la statul român".

Premierul a ajuns la sediul DNA în jurul orei 10.50, precizând că va da declaraţie atunci când îi cere procurorul.

„Este gata expertiza. Voi da declaraţii când vrea procurorul”. a spus Ponta înainte de a intra în sediul DNA. 

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu premierul Victor Ponta, pe agenda discuţiilor aflându-se priorităţile legislative din această toamnă, fiind abordată inclusiv tema Codului fiscal, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit miercuri, 19 august a.c., cu Prim-ministrul României, domnul Victor Ponta. Pe agenda discuţiilor s-au aflat priorităţile legislative din această toamnă, fiind abordată, în cadrul acestei consultări instituţionale, inclusiv tema Codului Fiscal", se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.

Pe de altă parte, surse politice susţin că şi vicepremierul şi liderul UNPR Gabriel Oprea a fost, miercuri dimineaţă, la Palatul Cotroceni, pentru o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis.

Conform surselor citate, printre temele în discuţie s-a aflat şi Codul fiscal, întâlnirea având loc cu o zi înainte de consultările tehnice dintre partidele politice legate de acest proiect, trimis spre reexaminare Parlamentului de către Klaus Iohannis.

Victor Ponta, urmărit penal

Pe 5 iunie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au adus la cunoştinţă premierului Victor Ponta că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

DNA a cerut atunci Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputaţi, pe 8 iunie.

Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia”, spun procurorii anticorupţie.

Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.

Conform sursei citate, firma lui Dan Şova i-ar fi cumpărat premierului un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresă” a acestuia.

Klaus Iohannis i-a cerut demisia lui Victor Ponta

Pe 5 iunie, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o „situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

În acelaşi dosar, senatorul Dan Şova este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexele Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Guralivul Ponta a uzat la DNA de dreptul la tăcere

Avocata lui Victor Ponta, la DNA

Avocatul lui Victor Ponta, la DNA pentru a depune acte în apărarea premierului

Avocata lui Victor Ponta, la DNA pentru a prezenta documente privind neprezentarea premierului la audieri

Surse: Victor Ponta se întoarce în ţară la sfârşitul săptămânii

Iohannis în Financial Times: Este inacceptabil ca Ponta să fie acuzat de fapte de corupţie. Cea mai bună cale este să demisioneze

Ponta, la Antena 3: Klaus Iohannis n-a făcut un altfel de politică. Mă simt ca pe vremea lui Băsescu. Dacă mi-aş da demisia, nu m-ar mai ancheta nimeni

Iohannis: Parlamentul a executat ordinul premierului. Dacă şi-ar fi convins colegii să îi ridice imunitatea, nu l-aş fi suspendat

Premierul Victor Ponta a plecat în Turcia să se opereze la genunchi. El şi-a luat concediu în perioada 16 - 19 iunie

De ce a ales Ponta să se opereze în Turcia. Ortopezii spun că operaţia nu era obligatorie şi că putea fi făcută în ţară

Suspectul Victor Viorel Ponta se agaţă de fotoliul de premier: cum s-a schimbat discursul şefului PSD de când a intrat în vizorul DNA

Cine este procurorul Uncheşelu, unul dintre „lupii tineri” ai DNA, care îl anchetează pe Victor Ponta. Saltul magistratului de la „găinării” la punerea sub acuzare a premierului României

Ponta SA – care sunt afacerile din spatele firmelor controlate de mama, sora şi cumnatul premierului

Reuters: Premierul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări UE este urmărit penal. AFP: Ponta, ultimul „trofeu“ al luptei anticorupţie din România

Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia, Ponta refuză

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite