Victor Ponta: Mama mea nu a fost chemată la DNA pentru audieri. Firmele cumnatului meu nu au avut contracte cu Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta împreună cu mama sa, Cornelia Naum FOTO Mediafax
Victor Ponta împreună cu mama sa, Cornelia Naum FOTO Mediafax

Victor Ponta a declarat, vineri, că mama sa, Cornelia Naum, nu a fost chemată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la audieri în dosarul în care este arestat preventiv Iulian Herţanu, cumnatul lui. „Este o mizerie ordinară”, a subliniat premierul.

Întrebat dacă mama sa a fost chemată la DNA, Victor Ponta le-a spus jurnaliştilor: „E o mizerie ordinară. Nu a fost chemată şi nu are nicio calitate. Sincer să fiu, înţeleg şi e legitimă bătălia politică şi chiar critică din partea unor reprezentanţi ai presei, dar să te lupţi cu o femeie de 72 de ani nu e onorabil pentru nimeni”, a spus premierul.

De asemenea, acesta a fost întrebat şi câte contracte cu statul au avut firmele cumnatului său, Iulian Herţanu. „Ce întelegeţi dumneavoastră prin stat? Guvernul? Din câte ştiu, niciunul”, a spus Victor Ponta. 

Iulian Herţanu şi omul de afaceri Răzvan Ciorbă au fost arestaţi preventiv pe 18 februarie, în timp ce instanţa a decis cercetarea sub control judiciar a fostului consilier judeţean Mihai Coman.

Procurorii DNA au dipus cercetarea sub control judiciar a lui Liviu Munteanu, administratorul firmei lui Iulian Herţanu, după ce acesta ar fi colaborat cu anchetatorii, dar şi a omului de afaceri Ilie Florin Drăgan, director în cadrul S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L..

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2015, cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, administrator al S.C. Grossman Engineering Group S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR Asfalt Construct Group S.R.L. Dobroeşti, judeţul Ilfov,Răzvan Ciorbă, administrator/asociat la S.C. CVR Asfalt Construct Group S.R.L., S.C. CVR Activites Group S.R.L. Bucureşti şi S.C. Gefam Pro S.R.L. Dobroeşti, judeţul Ilfov şi Mihail Coman – administrator/asociat la S.C. Indserv S.R.L. Ploieşti şi S.C. Indserv Proiect S.R.L. Ploieşti şi angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. în calitate de consilier al directorului general din data de 24 mai 2012, ar fi constituit un grup infracţional în vederea câştigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic”. 

Contractul a fost semnat pe 13 ianuarie 2012 între Asocierea S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L.  şi S.C. Hidro Prahova S.A. Ploieşti (C.L.6), contract finanţat în mare parte din fonduri provenite de la Uniunea Europeană.  

„Astfel, aceştia ar fi urmărit să-şi însuşească importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană, şi sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat”, arată anchetatorii. 

Ulterior, la grupul infracţional ar fi aderat şi Liviu Munteanu, prin numirea ca administrator al S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. începând cu 25 aprilie 2014, rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi de a asigura efectuarea de plăţi către societăţile controlate de membri grupului. 

Gruparea, sprijinită de familia Cosma şi de Sebastian Ghiţă 

Procurorii au mai precizat că, pentru a-şi realiza scopul, acest grup ar fi fost sprijinit de Mircea Cosma care, în perioada 2011 – 2015, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi preşedinte al PSD Prahova, iar ulterior vicepreşedinte al PSD, ar fi făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcţionari ai S.C. Hidro Prahova S.A. (societate la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) şi ar fi exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală către Asocierea S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L. a contractului de lucrări ce avea ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic”. 

Ulterior, pe parcursul derulării contractului, s-a intervenit pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate. 

Fiul lui Mircea Cosma, deputatul Vlad Cosma, şi deputatul Sebastian Ghiţă sunt suspectaţi că ar fi făcut demersuri (pentru numirea în funcţii a unor persoane şi pentru a obţine informaţii confidenţiale) la nivelul unor funcţionari ai S.C. Hidro Prahova S.A. şi ar fi exercitat intervenţii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală către Asocierea SC Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L.  a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic”, iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate.

„Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală efectuată până la acest moment relevând deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu de către membrii grupului a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale unor persoane juridice şi fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54 % din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossman Engineering SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), fapt ce constituie o consecinţă deosebit de gravă şi sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei (din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit)”, se arată în documentul citat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite