Premierul Victor Ponta, vizat în două dosare DNA privind afacerile Rovinari şi Turceni. Alte cinci sesizări, în lucru la Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta este cercetat în două cauze penale, aflate în curs de soluţionare la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), se arată în raportul Inspecţiei Judiciare. În total, Parchetul General a analizat 19 plângeri vizându-l pe premier, dintre care cinci mai sunt în lucru. Documentul prezintă informaţii şi despre celelalte anchete derulate de procurorii DNA în care sunt implicaţi funcţionari ai statului.

Numele lui Victor Ponta apare în două dosare ale procurorilor anticorupţie aflate în faza actelor premergătoare, care au drept obiect activitatea unor persoane cu funcţii de conducere de la complexurile Rovinari şi Turceni, DNA precizând că nu există cauze în care premierul să fie urmărit penal.
Acuzaţiile care apar în raportul Inspecţiei Judiciare privesc perioada 2007-2011, când Victor Ponta ar fi obţinut ilegal contracte cu complexurile Energetice Turceni şi Rovinari, pentru casa sa de avocatură, potrivit documentului obţinut de ”Adevărul”.

La structurile DNA există în total trei plângeri depuse care vizează activitatea lui Victor Ponta de dinainte ca acesta să ajungă premierul României. 

În aceste cazuri nu a fost începută încă începută urmărirea penală, dosarele fiind în faza incipientă, precizează inspectorii judiciari.

Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, la Parchetul General, în perioada 2009-2013, „au fost înregistrate 19 cauze penale în care s-au efectuat cercetări şi faţă de Victor Ponta, sub comiterii unor fapte penale, la sesizarea unor persoane fizice”. 

Dintre acestea, 14 au fost soluţionate prin netrimiterea în judecată, celelalte cinci înregistrate în 2013 fiind în curs de soluţionare.

Ponta: Cum aş putea să nu am si eu un dosar la DNA?

Întrebat despre dosarele sale aflate la DNA în conferinţa de presă susţinută joi la Palatul Victoria, Victor Ponta a precizat: „Cum aş putea să nu am si eu un dosar la DNA? Un dosar nu strică niciodată. Nici nu aş fi om politic dacă n-aş avea un dosar”.

Victor Ponta cercetat DNA

   

Prejudiciu de cinci milioane de euro 

Guvernul a anunţat în luna mai că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), acuzând nereguli comise în perioada 2010-2012 la complexele energetice Rovinari, Craiova şi Turceni, precum şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. În urma unui control efectuat la nou-înfiinţatul Complex Energetic Oltenia s-au constatat prejudicii de cinci milioane de euro.

Inspectorii guvernamentali au reclamat, printre altele, că reprezentanţii complexurilor energetice au încheiat 19 contracte pentru servicii de asistenţă juridică în baza cărora carora, până în noiembrie 2012, au fost efectuate plăţi de 1,1 milioane lei.

De asemenea, conform notei de control, CE Turceni a încheiat 32 contracte de sponsorizare pentru 458.949 lei, CE Craiova a încheiat 10 contracte pentru 1,68 milioane lei, iar CE Rovinari a încheiat 34 contracte pentru 16,9 milioane lei.

Inspecţia judiciară: independenţa şi imaginea procurorilor DNA, afectate de declaraţiile politice

Declaraţiile lui Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi „induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei”, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, prezentat joi.

„Inspecţia Judiciară a apreciat declaraţiile premierului ca fiind de natură să afecteze imaginea şi independenţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind de natură să contribuie la pierderea la pierderea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie prin acreditarea ideii că dosarele penale sunt înregistrate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic sau că soluţionarea unor dosare este tergiversată deşi există probe suficiente pentru finalizarea lor”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.

Raportul a fost însuşit de CSM, care a considerat că independenţa justiţiei a fost, într-adevăr, afectată de declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta.

În plus, preşedintele Curţii Supreme Livia Stanciu spune că declaraţiile oamenilor politici „decredibilizează sistemul judiciar”, iar ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a propus un cod de conduită politică cu privire la justiţie.

Într-o declaraţie făcută la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta s-a declarat „liniştit că Justiţia este atât de independentă şi că nu poate fi influenţată“, dar a refuzat să comenteze decizia luată astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). 

„Judecătorii Curţii Supreme sunt total nemulţimiţi de reacţiile premierului. Noi am manifestat decenţă, am crezut că totuşi se vor restrânge aceste atacuri”, a declarat joi dimineaţă, la intrarea în sediul CSM, Livia Stanciu.

Instituţii ale statului şi reprezentanţi, vizaţi în sesizările de la DNA

Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au fost identificate 40 de dosare care vizează instituţii şi/sau persoane.

Pe numele lui Mihai David, director în cadrul Hidroelectrica S.A., a fost depusă la DNA o sesizare din partea Corpului de Control, în primăvara anului trecut,  iar urmărirea penală s-a început pe 7 ianuarie. Mihai David şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu, vizând şi aprobând acte în relaţia comercială dintre Hidroelectrica şi Termoelectrica.

Alt dosar îl vizează pe Mihai Dan Toader, şef în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română. Potrivit Corpului de Control, acesta ar fi angajat Poşta în contractarea unor sume nejustififcate, pentru plata unor servicii de care compania nu a beneficiat. 

Dosarul ar fi în stadiul actelor premergătoare începerii urmăririi penale. Alte patru dosare vizează activitatea Poştei Române. 

„În urmă cu 18 luni, atunci când s-a schimbat conducerea Postei Române, conducerea actuală a Poştei a colaborat cu autorităţile statului, cu Corpul de Control al Guvernului, cu ANAF, cu Curtea de Conturi, şi a pus la dispoziţtie toată documentaşia necesară, solicitată commpaniei noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt la Poştei Române pentru Digi 24.   

Un alt dosar îl vizează şi pe fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă. O expertiză recentă arată că acesta ar fi produs instituţiei o pagubă de peste 14 milioane de euro. Nu s-a început încă urmărirea penală pe numele fostului şef al CNAS. 

Afirmaţiile care au dat naştere cercetării CSM

Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a analizat dacă afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta într-o emisiune televizată sunt de natură să aducă atingere sistemului judiciar, dar şi dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) de Guvern, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalităţi reclamate de Guvern nu există răspuns de la Parchet, după sesizarea CSM din 8 ianuarie.

Inspectorii au verificat două aspecte.

Primul constă în analizarea afirmaţiilor făcute de Victor Ponta  într-o emisiune televizată, afirmaţii despre care s-a spus că aduc atingere sistemului judiciar din România.

Iar cel de-al doilea se referă la verificarea informaţiilor făcute tot de premier, potrivit cărora sesizările trimise de Corpul de Control al premierului la DNA ar fi fost tergiversate.


Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

VIDEO CSM şi-a însuşit raportul privind declaraţiile făcute de premier după condamnarea lui Adrian Năstase. Victor Ponta: nu comentez decizia CSM

Declaraţiile lui Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi „induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei”, potrivit Inspecţiei Judiciare. Preşedintele Curţii Supreme spune că declaraţiile oamenilor politici „decredibilizează sistemul judiciar”, ca atare ministrul Justiţiei a propus un cod de conduită politică cu privire la justiţie.

Declaraţiile premierului, analizate pe toate părţile de membrii Consiliului Superior al Magistraturii

Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii analizează dacă afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta într-o emisiune televizată sunt de natură să aducă atingere sistemului judiciar, dar şi dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) de Guvern, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalităţi reclamate de Guvern nu există răspuns de la Parchet.

Inspecţia Judiciară a CSM sesizată cu privire la declaraţiile lui Ponta despre condamnarea lui Năstase. Băsescu îi cere să înceteze atacurile

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase. Secţia de judecători a CSM s-a reunit marţi, din oficiu, pentru a analiza declaraţiile făcute de premier.

Ponta, despre condamnarea lui Năstase: Îl consider o victimă a regimului Băsescu. Situaţia, comparabilă cu a Iuliei Timoşenko

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la România TV, că decizia judecătorilor ÎCCJ în cazul fostului premier Adrian Năstase este una incorectă.

FOTO VIDEO Adrian Năstase a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova: „Este o răzbunare murdară”

Adrian Năstase se întoarce după gratii. Judecătorii Curţii Supreme au dat verdictul în dosarul „Zambaccian“, ultimul pe care acesta îl mai avea pe rol. Fostul premier a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi şantaj. La rândul ei, Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită. Sentinţa este definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite