Victor Ponta: Guvernul va adopta o ordonanţă pentru a preveni aberaţii de impunere a plăţii CASS la alocaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va adopta săptămâna viitoare o ordonanţă care să prevină în viitor „aberaţii” de tipul celor prin care statul a cerut plata contribuţiilor la sănătate pentru alocaţiile primite de copii.

După ce mii de copii din Curtea de Argeş au primit înştiinţări prin care erau somaţi să achite contribuţia la sănătate, premierul Ponta, prezent la sediul Ministerului Finanţelor, a explicat că anomalia a fost generată de un act normativ aprobat în 2011 de fosta guvernare.

Practic, suma anunţată că trebuie restituită a fost de 39 lei, din cuantumul de 42 lei al alocaţiei. În cursul zilei de miercuri, însă, premierul Ponta a anunţat că Ministrul Finanţelor şi şeful ANAF au luat măsuri ca înştiinţările de plată a taxelor pentru alocaţie să fie oprite şi a cerut sancţionarea vinovatului.

Fiscul din Argeş consideră alocaţiile copiilor ca fiind venituri

Fiscul argeşean consideră că alocaţiile copiilor sunt venituri, aşa că trebuie să plătească şi contribuţii la asigurările de sănătate.

Reprezentanţii instituţiei spun că vina este a programului de calculator care i-a identificat pe copii că au datorii la stat şi că deciziile de impunere au fost generate în urma unor rulări ale unor programe emise de Direcţia Generală a Tehnologiei Informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

De asemenea, mai mulţi părinţi din judeţul Alba au precizat că au primit acasă somaţii de plată de la Finanţe pentru plata unor sume privind copiii minori, adresele referindu-se la venituri realizate în anul 2012, aferente unor „investiţii" şi contribuţii de sănătate.

Ponta caută vinovaţii pentru a-i sancţiona

Ca urmare a acestor acţiuni, premierul Victor Ponta a precizat, în şedinţa de Guvern, că este nevoie de debirocratizarea şi „desţelenirea" tuturor inadvertenţelor legislative.

„Este nevoie de debirocratizarea şi desţelenirea tuturor inadvertenţelor - ca să nu spun prostiilor - din legislaţie. Îmi cer scuze şi îmi pare rău când am văzut că s-au trimis la copii să plătească taxe pentru alocaţie. Vreau să anunţ foarte clar că ministrul Finanţelor şi şeful ANAF au luat măsuri şi lucrurile astea încetează de azi, dar eu vreau până mâine să îmi spuneţi pe cine sancţionăm şi cum îndreptăm să nu se mai întâmple în viitor asemenea prostii", a spus Ponta, în faţa presei. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Somaţii de plată pentru asigurări de sănătate pe numele unor minori. Sute de oameni au cerut explicaţii la AFP Alba

Zeci de persoane s-au prezentat marţi, 6 ianuarie 2015, la sediul Administraţiei Finanţelor Publice Alba pentru a solicita explicaţii în legătură cu somaţii de plată primite acasă pe numele unor copii minori. Finanţele solicită plata sumei de 468 de lei, care ar reprezenta contribuţii de asigurări de sănătate aferente anului 2012, care nu ar fi fost achitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite