Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Petre Tobă ar putea rămâne fără titlul de doctor, în 45 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a solicitat, luni, Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Dimplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) iniţierea demersurilor pentru analiza şi soluţionarea suspiciunilor de plagiat în cazul mai multor foşti şi actuali demnitari, printre care Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Petre Tobă.

Ministerul Educaţiei a transmis astăzi o solicitare CNATDCU pentru demararea proceurilor de analiză a cazurilor sesizate în 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat în cazul mai multor foşti şi actuali demnitari şi persoane publice, printre care Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Petre Tobă, potrivit Mediafax.

„A plecat astăzi după amiază o hârtie către CNATDCU prin care solicităm să se  iniţiaţieze în cel mai scurt timp posibil toate demersurile necesare pentru analiza şi soluţionarea distinctă a tuturor cazurilor cuprinse în această sesizare. Am anexat textul sesizării însoţit de alte informaţii relevante care pot fi utile analizei dumneavoastră”, a declarat pentru „Adevărul” purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Totodată, potrivit purtătorului de cuvânt, MENCŞ a trimis universităţilor la care persoanele în cauză şi-au susţinut tezele de doctorat să trimită la CNATDCU copii ale tezelor, pentru analiza în comisiile de specialitate.

Este vorba de Universitatea din Bucureşti, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Academia de Poliţie „Al. I Cuza” şi la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Ponta şi Oprea află în 45 de zile dacă li se retrage titlul de doctor

Regulamentul de CNATDCU prevede ca, în termen de 5 zile, trebuie să fie numită o comisie de lucru care să analizeze dacă plagiatul tezelor de doctorat se confirmă. Membrii analizează independent lucrările şi vor formula un punct de vedere scris cu privire la sesizare. Aceştia fac un raport comun care poate fi o propunere de retragere a titlului de doctor. Se convoacă Consiliului general al CNATDCU pentru aprobarea/ respingerea propunerii comisiei de lucru, iar acesta propune menţinerea sau retragerea titlului de doctor. Decizia trebuie transmisă în maxim 45 de zile către UEFISCDI autorului sesizării şi de către MENCŞ şi IOSUD.

Purtătorul de cuvant a mai precizat ca demersul vine la o lună după solicitarea îndreptată de către Ministerul Educaţiei iniţiatorilor sesizării, de a furniza informaţii suplimentare.

„În 7 aprilie, au fost solicitate persoanelor care au făcut sesizarea comună, o serie de completări, la care nu am primit însă răspuns. În consecinţă, am solicitat la CNATDCU demararea procedurii de analiză, pentru fiecare caz în parte”, a mai spus Amarandei.

În 15 martie patru profesori universitari români din străinătatete, Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, profesorul Vladimir Tismaneanu, dr. Lucian Ancu de la University of Geneva si profesorul Horia Cornean de la Aalborg University din Danemarca, au sesizat CNATDCU cu privire la suspiciunile de plagiat existente in cazul tezelor de doctorat ale unor demnitari.

Sesizarea îi vizează pe fostul premier Victor Ponta; fostul vicepremier şi ministru de Interne, Gabriel Oprea; primarul suspendat al Sectorului 2 din Bucureşti, Neculai Onţanu; prim-adjunct al Procurorului General al României, Bogdan Licu; avocatul Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, în prezent cercetată pentru corupţie; fosta secretară a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu; fostul ministru al Apărării şi senator şi deputat de Mehedinţi, Mihai Stănişoară; fost adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul-şef Dumitru Pârvu şi actualul ministru de Interne, Petre Tobă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite