Victor Ponta vrea să renunţe la titlul de „Dottore”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a anunţat pe Facebook că renunţă la titlul de doctor. Universitatea din Bucureşti i-a răspuns printr-o scrisoare că va face toate demersurile necesare pentru retragerea titlului de doctor. Analiştii explică că premierul încearcă astfel să-şi spele imaginea publică.

La doi ani de la momentul în care Universitatea din Bucureşti (UB) declara că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat „Curtea Penală Internaţională", premierul a anunţat marţi pe Facebook că vrea să renunţe la titlul de doctor. Concret, Victor Ponta a susţinut ieri dimineaţă, într-o scrisoare adresată UB, că „Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic”. 

Câteva ore mai târziu, Universitatea i-a răspuns, printr-o scrisoare, că "va întreprinde toate demersurile necesare", în acord cu solicitarea sa. „ Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastră şi buna credinţă cu care, acum, luaţi în considerare demersul Universităţii din Bucureşti şi decizia Comisiei de Etică din 2012”, se arată în scrisoarea universităţii.

Însă, specialiştii în drept spun că demersul lui Ponta este inutil pentru că el nu poate cere retragerea unui astfel de titlu. „Domnul Ponta nu poate renunţa pur şi simplu la acest titlu, doar Ministerul Educaţiei îl poate retrage. Este nevoie de o sesizare, care poate veni de la oricine, însă este nevoie şi de un motiv. Sunt curios ce motiv ar putea invoca, pentru că domnul Ponta are o hotărâre a Curţii Supreme cum că nu a fost plagiat. Deci acest motiv nu poate fi invocat. Este doar o acţiune de imagine, nimic altceva. Nu poate renunţa la titlul de doctor“, a explicat pentru „Adevărul“ profesorul universitar Gheorghe Iancu, fostul Avocat al Poporului.

Spălare de imagine

Analiştii politici Adi Zăbavă şi Dan Ionescu spun că Ponta urmăreşte, de fapt, să-şi spele imaginea, în urma pierderii alegerilor prezidenţiale.

"Este clar o schimbare de strategie. Atunci nu a făcut-o pentru că paradigma în care lucra era să nege tot răul, însă pierderea alegerilor îl forţează să recurgă la acţiuni care să-i spele imaginea, are mult de muncă. Uitându-mă în urmă, la modul în care s-a desfăşurat campania şi la ce s-a întâmplat în diaspora, probabil Victor Ponta ar fi fost preşedintele cu cea mai mică cotă de încredere la intrarea în funcţie, având în faţă un viitor chiar mai incert decât cel al lui Traian Băsescu după victoria din 2009. În consecinţă, strategia de spălare a imaginii ar fi fost necesară şi în cazul victoriei. Şi îmi place să cred, măcar pentru sănătatea vieţii politice autohtone, că gestul ar fi avut loc şi dacă rezultatul era altul pe 16 noiembrie", a analizat gestul premierului, pentru "Adevărul", Adi Zăbavă.

La rândul lui, Dan Ionescu consideră că gestul premierului este tardiv. "E un moment greu pentru el, imaginea lui e aproape sfâşiată, mai are greşeli din trecut de corectat, greşeli de limbaj, de atitudine, lipsă de viziune. Nu cred că renunţarea la titlul de doctor e o mişcare extraordinară, e tardivă şi nu face decât să confirme opinia publică, el recunoscându-şi vinovăţia. Este regretabil că instituţiile care ar fi trebuit să reglementeze asta nu au reuşit să clarifice atunci problema, dovedindu-se că presiunile politice au fost mai puternice", a spus şi Dan Ionescu.

Adrian Papahagi, care a cerut urmărirea penală a premierului pentru plagiat, a declarat că este o mişcare de imagine, dar că în modul acesta îşi recunoaşte totuşi vina. "Este o încercare de-a lui de a se reabilita politic şi moral, iar instituţiile publice (Ministerul Educaţiei) trebuie să facă acum ceea ce nu au făcut în 2012 şi anume, să-i retragă titlul de doctor", a spus Papahagi. El este de părere că dacă ar fi fost ales preşedinte, Ponta nu ar fi recurs la acest gest de spălare a imaginii publice.

Contactat de „Adevărul”, proaspătul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a spus că în continuare se aşteaptă ca ministerul să primească o solicitare de retragere a titlului de doctor, din parte Universităţii din Bucureşti. „Trebuie să ne consultăm cu departamentul juridic şi vom decide conform regrementărilor legale care este calea prin care se poate da curs solicitărilor premierului”, a spus Cîmpeanu. El a mai explicat că luni, în urma audierilor de la comisiile parlamentare, a avut o discuţie cu Ponta, care i-a adus la cunoştinţă că vrea să renunţe la titlul de doctor.

Istoria plagiatului lui Ponta 

Plagiatul lui Ponta a fost denunţat de revista Nature în vara lui 2012, care a publicat documente ce indicau faptul că mai mult de jumătate din teza de doctorat a lui Ponta privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate. Conducerea Universităţii din Bucureşti a declarat atunci că doar Ministerul Educaţiei poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând însă că raportul Comisiei de Etică şi al juriştilor confirmă plagiatul. Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a confirmat, de asemenea, plagiatul, fiind vorba de 85 de pagini din teză, potrivit analizei lor. Pe de altă parte, Consiliul Naţional de Etică a transmis că Ponta nu a plagiat, potrivit legislaţiei în vigoare în 2003, când i s-a acordat titlul.

În prima sa declaraţie pe această temă, Victor Ponta a spus că el consideră o performanţă faptul că, într-o lucrare de 410 pagini, a plagiat 30 dintre ele: „lucrarea dl. Diaconu are 30 de pagini, este o lucrare foarte bună, în care se face o scurtă descriere. Eu în 410 pagini am plagiat 30 de pagini, e o performanţă.” Tot Victor Ponta a mai declarat că „reglementările privitor la citarea în ghilimele sunt ulterioare anului 2003”; în realitate, citarea în ghilimele este o practică academică bine cunoscută, care datează de cel puţin 100 de ani. Mai târziu, Victor Ponta a declarat că nu ar fi plagiat şi că va demisiona dacă se va dovedi că lucrarea sa este plagiată. După decizia CNATDCU, Ponta nu a demisionat, afirmând în schimb despre ea că ar fi „O mizerie politică ... o execuţie mafiotă.
 

image
image

Profesor în Comisia de Etică: o sentinţă definitivă în cazul de plagiat al lui Gheorghe Stanca, precedent cu efecte inclusiv în dosarul lui Victor Ponta

UPDATE Universitatea din Bucureşti: Victor Ponta a plagiat. Doar Ministerul Educaţiei îi poate retrage titlul de doctor

UPDATE Premierul Victor Ponta nu va fi urmărit penal pentru plagiat

Deutsche Welle, despre plagiatul lui Ponta: „România nu-şi va ameliora imaginea păstrând un premier cu un titlu academic care nu i se cuvine”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite