Victor Ponta, la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a depune documente la dosarul în care este implicat

Victor Ponta la DNA - cât mai supravieţuieşte în fruntea Guvernului

Victor Ponta a fost, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a prezenta documente în dosarul „Turceni - Rovinari”. În acest caz, premierul este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premierul Victor Ponta a fost marţi la DNA, fără a fi citat, însă acesta a plecat după circa 10 minute.

Premierul ar fi depus o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se apăra. Concret, acea hotărâre se referă la un caz din Bulgaria, similar cu al său, privind plăţi încasate de un avocat bulgar fără a fi prestat un serviciu juridic în contul respectivelor plăţi.

„Este vorba despre o hotărâre emisă de Curtea de Justiţie a UE, în 3 septembrie 2015, pronunţată în cauza C-463/14. Curtea arată, pe scurt, că, atât timp cât s-au respectat toate obligaţiile contractuale şi s-au plătit toate taxele la stat, nu are importanţă dacă beneficiarul a apelat efectiv sau cât de des a apelat la serviciile prestatorului", a declarat Ponta după ce a fost la DNA.

El a precizat că, speţa discutată de Curtea de Justiţie este identică cu dosarul de la DNA în care el este implicat iar deciziile Curţii sunt obligatorii pentru toate statele membre.

„Procurorul susţine că eu nu am prestat suficiente servicii de consultanţă şi că astfel s-a produs un prejudiciu de către «Şova şi Asociaţii» de 51.000 lei. Eu susţin că am prestat (şi am şi plătit cei 51.000 datoraţi bugetului de stat)”, adaugă Ponta.

De asemenea, premierul Victor Ponta a mai precizat că decizia Curţii de Justiţie arată însă că această discuţie este irelevantă din punct de vedere juridic şi citează art. 49 din acest document: „Curtea a decis că Directiva TVA trebuie interpretată în sensul că noţiunea de 'prestare de servicii' cuprinde contractele de abonament privind prestarea de servicii de consultanţă unei întreprinderi, în special de natură juridică, comercială şi financiară, în cadrul cărora prestatorul s-a pus la dispoziţia beneficiarului pe durata contractului. În ceea ce priveşte contractele de abonament privind prestarea de servicii de consultanţă, precum cele în discuţie în litigiul principal, Directiva TVA trebuie interpretată în sensul că faptul generator al taxei şi exigibilitatea acesteia intervin la expirarea perioadei pentru care s-a convenit plata, fără să prezinte importanţă dacă beneficiarul a apelat efectiv sau cât de des a apelat la serviciile prestatorului”.

Ultima oară, premierul a fost la DNA pe 3 septembrie. când a stat în sediul instituţiei aproape două ore, când a precizat că „a venit ca orice om normaol” şi şi-a spus punctul de vedere.
 
Premierul a fost ultima oară la DNA pentru a fi audiat în acest dosar pe 19 august. În aceeaşi zi, DNA a anunţat că procurorii au confirmat sechestru asigurător pe un apartament al lui Victor Ponta pentru a recupera prejudiciul de 51.321 de lei care ar fi fost produs de acest prin complicitate la evaziune fiscală, sumă stabilită în urma expertizei efectuate în dosarul „Turceni - Rovinari”. 
 
Înţelegerile dintre prieteni
 
Anchetatorii susţin că plăţile făcute de SCA „Şova şi Asociaţii“ către Victor Ponta, ca reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel“, în cuantum de 181.439,98 de lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale. În acest fel, s-ar fi produs o diminuare nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA „Şova şi Asociaţii“ şi, în consecinţă, ar fi fost plătit către stat un impozit diminuat cu 51.321 de lei, diferenţă ce reprezintă prejudiciul stabilit în urma expertizei. 
 
Procurorii au mai stabilit că premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova. Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia“, spun procurorii anticorupţie.
 
În acelaşi dosar, senatorul Dan Şova este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, în urma cărora prejudiciul ar fi de aproape 3,5 milioane de lei.
 
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: