Victor Ponta: „Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul
Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Palatul Parlamentului că nu se va desfiinţa Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), dar că sistemul de sănătate va fi reorganizat în aşa fel încât Casele judeţene de Sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii.

„Nu se desfiinţează Casa Naţională (a Asigurărilor de Sănătate -n.r.). Ideea ministrului şi, sigur că trebuia să discute cu dvs. înainte să o anunţe în presă, este de a stabili un tip de reorganizare care să mai reducă costurile de personal, de bunuri şi servicii ale Caselor (judeţene -n.r.), iar promisiunea mea este că absolut orice leu care este economisit prin această reorganizare va rămâne la sănătate. Adică nu dăm în altă parte ceea ce se economiseşte. Problema este de finanţare a unităţilor care sunt la dvs.“, a precizat Ponta, la Adunarea Generală a Consiliilor Judeţene din România.

El a arătat că măsura va fi aplicată în toată ţara, fiind necesar un tip de reorganizare prin care să se reducă personalul Caselor. El a arătat că este doar o problemă de finanţare a unităţilor, care vor fi în subordinea consiliilor judeţene, dar, că banii rămân la sănătate ca şi până acum.

„E un lucru pe care eu l-am stabilit cu Eugen Nicolăescu: toţi banii, dar toţi banii pe care îi economiseşte prin aceste reorganizări, absolut toţi rămân la sănătate, deci nu-i iau la buget“, a susţinut premierul.

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a anunţat marţi că vor fi desfiinţate toate direcţiile judeţene de sănătate publică şi casele de asigurări de sănătate publică din teritoriu, pentru a face economii la buget. Premierul a subliniat însă că a fost o problemă de comunicare a ministrului Sănătăţii.

Preşedintele CNAS: "Intenţia este una politică şi nu are la bază un studiu de impact!"

Potrivit ministrului, desfiinţarea caselor judeţene de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este menită să reducă birocraţia în sistemul sanitar şi să aducă mai mulţi bani pentru pacient.

"Mesajul meu este simplu: încercăm prin reducerile de birocraţie să facem economii pe care să le utilizăm pentru creşterea finanţării sistemului de sănătate", a declarat Nicolăescu la Parlament.

În opinia dr. Doru Bădescu, preşedintele CNAS, intenţia ministrului Nicolăescu este una politică, dar care nu are la bază un studiu de impact, social, administrativ, econimic şi financiar.

"Această regionalizare trebuie discutată, analizată şi eventual pusă în practică după regionalizarea administrativ teritorială şi doar în urma unei analize foarte riguroase, altfel poate să ducă la convulsii sociale, la nemulţumirea asiguraţilor şi la întarzierea activităţilor, care pot atrage penalităţi. Asigurările sociale de sănătate, cu bunele şi cu relele lor au dus greul acestui sistem sanitar şi majoritatea salariaţilor sunt profesionişti şi îşi fac treaba conform fişei postului", a mai adăugat Bădescu.

Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este deocamdată la Ministerul Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind aşteptată o propunere concretă.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite