Victor Ponta, pentru BBC News: „Am verificat toate informaţiile în cazul cărnii de cal şi nu sunt nereguli"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta a declarat pentru BBC că România nu are nicio vină în scandalul cărnii de cal  FOTO Adevărul
Ponta a declarat pentru BBC că România nu are nicio vină în scandalul cărnii de cal  FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a avut o intervenţie pentru canalul de ştiri BBC News, în urma scandalului provocat de carnea de cal. Premierul a explicat că autorităţile române au făcut toate verificările necesare şi au ajuns la concluzia că, în ceea ce priveşte România, toate lucrurile sunt în regulă.

„Am verificat toate informaţiile în cazul cărnii de cal şi nu sunt nereguli. Este afectat dreptul absolut al consumatorului european de a şti cu exactitate ce anume aliment este şi de unde provine", a spus Victor Ponta, pentru BBC News.

„Până la această oră, conform verificărilor efectuate de autorităţile din România, de cele europene şi chiar de instituţiile de presă, este foarte clar că există companii în România care exportă carne de cal, dar totul a fost potrivit standardelor, iar etichetarea cărnii de cal s-a făcut foarte clar şi foarte corect“, a insistat premierul. 

Întrebat dacă această problemă nu dezvăluie anumite deficienţe la nivelul sistemului european, Victor Ponta a răspuns că standardele europene au fost respectate, „cel puţin în România“, „iar asta înseamnă că procedurile europene au funcţionat“. 

„Cred că ar trebui să colaborăm pentru a întări controalele şi pentru a face ca aceste proceduri să fie şi mai eficiente decât până acum“, a adăugat el. 

 Întrebat de moderator ce vrea să spună când se referă la îmbunătăţirea procedurilor, „în condiţiile în care cetăţenii britanici sunt uimiţi că se importă carne din România“, Ponta a mai declarat că, în ce priveşte acest caz, „autorităţile europene trebuie să observe unde s-a ivit această problemă“ şi să nu se grăbească să găsească ţapul ispăşitor.

„Principala îngrijorare ar trebui să fie îndreptată în direcţia consumatorilor. Consumatorii britanici ar trebui să fie informaţi corect, să ştie adevărul.“, a spus premierul.

„Sigur“, a continuat Victor Ponta, „acest scandal va afecta anumite companii, dar dacă este vorba despre cele vinovate, atunci este un lucru bun. Dacă este vorba despre companiile cinstite şi corecte, cred că este interesul tuturor guvernelor pentru a le proteja“.

Şeful Executivului s-a arătat mulţumit de reacţia ţării noastre în acest caz şi a afirmat că „România ar fi putut fi un ţap ispăşitor dacă nu reacţionam clar şi rapid. Sunt mulţumit că am  luat subiectul în serios, dar nu cred că treaba autorităţilor s-a terminat, cred că ar trebui să verificăm de mai multe ori, pentru a pedepsi companiile responsabile şi pentru a crea reguli mai bune“. 

Premierul a abordat acest subiect şi în şedinţa de guvern şi a cerut miniştrilor să facă toate verificările necesare, pentru că un astfel de scandal ar putea afecta exporturile României.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, va participa la o întrunire a miniştrilor de Agricultură din Europa pe tema scandalului legat de carnea de cal. Constantin va prezenta raportul verificărilor efectuate de autorităţile române.

Scandalul a luat o dimensiune europeană după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.

Carnea respectivă, care ar proveni din România potrivit autorităţilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel.

Ancheta efectuată la nivel european nu a ajuns încă la niciun rezultat. Autorităţile din ţările implicate în acest scandal încearcă să reconstituie traseul cărnii şi să îşi dea seama în ce punct carnea de cal a fost etichetată drept carne de vită.

 

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite