Pensii mai mari în medie cu 63 de lei pentru 234.000 de pensionari. Corecţiile cerute de CCR, plătite în luna martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 230.000 de pensionari vor beneficia de pensii mai mari în martie, a anunţat luni Rovana Plumb, ministrul Muncii. Măsura a fost luată după aplicarea indicelui just de corecţie şi suplimentarea punctajelor în cazul persoanelor care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011. Reprezentanţii Opoziţiei contestă modul „electoral” în care a fost comunicată măsura, susţinând că recalcularea a fost cerută de Curtea Constituţională a României (CCR).

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, susţine că premierul Victor Ponta îşi "bate joc" de pensionari şi încearcă să-i păcălească pe aceştia că majorează pensiile, însă în realitate aplică o decizie a Curţii Constituţionale.

"Domnule Ponta, nu vă mai bateţi joc de pensionari! Nu-i mai păcăliţi cu majorări de pensii, când de fapt nu faceţi decât să aplicaţi legea şi decizia Curţii Constituţionale! Românii au în primul rând dreptul la respect! Anunţurile triumfaliste ale premierului Victor Ponta şi ale ministrului Muncii, Rovana Plumb, cu privire la majorarea pensiilor, reprezintă praf în ochii alegătorilor, fiind o nouă temă de campanie electorală, inventată în laboratoarele PSD", susţine Pocora, într-un comunicat remis Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al PNL afirmă că Victor Ponta şi Rovana Plumb "îşi asumă merite pe care nu le au".

"Ei nu fac altceva decât să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale din noiembrie 2013, care îi priveşte pe cei care s-au pensionat după data de 1 ianuarie 2011. Ipocrizia şi demagogia liderilor PSD este cu atât mai mare cu cât ştiu foarte bine că recalcularea a peste 200.000 de pensii a fost decisă prin ordonanţă de urgenţă în decembrie 2013, iar la pregătirea implementării acestei măsuri a lucrat intens fostul lor coleg din Guvernul USL, ministrul liberal al Muncii, doamna Mariana Câmpeanu", mai precizează Pocora.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al PNL susţine că măsurile propuse şi susţinute de liberali, pentru reducerea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit, ar duce la stimularea mediului de afaceri şi "implicit contribuie la consolidarea bugetului asigurărilor sociale, respectiv la creşterea fondului de pensii".

UPDATE:  Deputatul PDL Claudia Boghicevici, fost ministru al Muncii, afirmă că anunţul privind majorarea pensiilor "este o minciună electorală", pentru că Guvernul era obligat de cinci luni de Curtea Constituţională să recalculeze pensiile, după ce "a aplicat un indice de corecţie greşit", potrivit Mediafax.

"Anunţul majorării pensiilor este o minciună electorală. Guvernul Ponta era obligat de cinci luni să recalculeze pensiile. Recalcularea a 234.000 de pensii reprezintă o obligaţie a Guvernului Ponta după ce Curtea Constituţională a decis, în octombrie 2013, că acelaşi Guvern Ponta a aplicat un indice de corecţie greşit prin Ordonanţa 1 din 2013", arată Boghicevici în comunicat.

Fostul ministru afirmă că Guvernul aplică principiul "hoţii strigă hoţii", după ce "în ianuarie 2013 a emis o ordonanţă de urgenţă neconstituţională prin care a luat bani din buzunarele pensionarilor, iar acum are indecenţa de a se lăuda că ar da ceva în plus acestor pensionari".

"Este o nouă minciună marca Ponta, strategic lansată înainte de campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Este inadmisibil că această recalculare se face abia acum, după cinci luni de la decizia Curţii Constituţionale şi într-un moment în care Ponta încearcă cu disperare să câştige puncte electorale. Aceste reflexe ceauşiste nu vor acoperi imensele pagube pe care le va aduce în buzunarele tuturor românilor explozia preţurilor la bunurile de consum de la 1 aprilie", consideră Claudia Boghicevici.

Deputatul spune că "o altă minciună electorală vehiculată de premierul Ponta şi de ministrul Rovana Plumb este şi cea legată de indexarea anuală a pensiilor".

"Guvernul Ponta este obligat de Legea 263 din 2010, dată de guvernarea PDL, să indexeze anual pensiile cu rata inflaţiei şi jumătate din creşterea reală a salariului mediu. Şi în acest caz, Ponta încearcă cu disperare să îşi aroge merite care nu îi aparţin. De doi ani, Guvernul nu este în stare decât să plagieze măsurile guvernării PDL. Îl invit pe domnul Ponta să plagieze şi proiectul pensiilor ocupaţionale pe care PDL l-a depus la Parlament săptămâna trecută, dacă este preocupat de sustenabilitatea sistemului de pensii", se mai arată în comunicat.


„Până la sfârşitul lunii martie toţi pensionarii vizaţi vor primi diferenţa de pensie. Efortul bugetar este în anul 2014 de 23 de milioane de lei. Nu e spectaculos, dar se şterg discrepanţele care au creat umilinţe”, a explicat Rovana Plumb luni, într-o conferinţă de presă de la Ministerul Muncii, alături de premierul Victor Ponta.

„Vreau să-i asigurăm pe pensionari că vor fi printre priorităţile guvernului, că-i vom trata cu grijă şi cu respect”, a mai spus ministrul. 

Ponta: Pensiile sunt încă foarte mici!

„Mai pe scurt, după ce trei ani de zile doar s-a tăiat, intrăm în al patrulea an în care se dă ceva la pensie. Pensiile încă sunt foarte mici pentru nivelul de viaţă şi pentru ceea ce au nevoie. După trei ani de privaţiuni, este un an în care am adăugat ceva, ceea ce se va întâmpla şi în 2015. Majorarea pensiilor a fost deja prevăzută în bugetul de stat, aprobat de Parlament”, a explicat şi premierul Victor Ponta. 

Concret, primul ministru arată că măsura luată va asigura o corelare mai bună între câştigul salarial avut şi pensia obţinută. 

„Suntem departe de a asigura, cel puţin de pensiile mici, de asigurarea unui trai decent. De aceea, în fiecare an trebuie să adăugăm la aceste pensii. Până ajungem la pensii care să asigure un trai decent evident mai durează. De-abia în 2013 şi 2014 aplicăm aceste prevederi care asigură o creştere graduală”, a subliniat Ponta.

Recalcularea, făcută din oficiu 

Recalcularea se va face din oficiu şi nu este nevoie de o cerere depusă de beneficiari.

„Indicele de corecţie se aplică o singură dată, fiecare pensionar va primi o suplimentare a veniturilor în funcţie de venitul salarial brut pe care l-a avut. Majorarea poate fi mai mică sau mai mare”, a subliniat Rovana Plumb.

În trimestrul IV 2013, numărul mediu de pensionari a fost de 5.393 mii persoane, în scădere cu 62 mii persoane faţă de acelaşi trimestru al anului precedent şi cu 8 mii persoane faţă de trimestrul III 2013. Pensia medie lunară a fost în trimestrul IV 2013 de 811 lei, mai mare cu 3,2% faţă de acelaşi trimestru al anului precedent şi cu 0,4% faţă de trimestrul III 2013.

Curtea Constituţională: indicele de corecţie nu a fost stabilit corect 

, după ce Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate pentru două articole din actuala Lege a Pensiilor. Mai exact, Curtea a stabilit că indicele de corecţie în baza căruia au fost calculate pensiile nu a fost stabilit în mod corect.

Indicele de corecţie este un parametru care intră în calculul pensiei, introdus prin Legea  nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 170. Acesta este prevăzut să se aplice tuturor persoanelor înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv data de 1 ianuarie 2011.

Pe aceeaşi temă: 

Propunere legislativă privind introducerea sistemului de pensii ocupaţionale

Parlamentarii PDL au depus, miercuri, o propunere legislativă privind introducerea sistemului de pensii ocupaţionale, potrivit căreia contribuţia la acest fond de pensii poate fi de cel mult 15 la sută din salariul lunar brut, iar perioada de contribuţie trebuie să fie minimum şapte ani.

Pensionarii băcăuani cu venituri mai mici de 786 de lei vor primi tichete pentru Paşte

Primăria Municipiului Bacău, prin Direcţia de Asistenţă Socială, a început de ieri să distribuie tichete cadou pentru băcăuanii care au pensii de maxim 786 de lei. Tichetele vor fi date la domiciliu, până pe 11 aprilie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite