Corpul de Control al premierului Victor Ponta va lua la puricat activitatea ROMATSA în cazul accidentului aviatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corpul de control al primului ministru va verifica activitatea ROMATSA FOTO Adevărul
Corpul de control al primului ministru va verifica activitatea ROMATSA FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a anunţat că a solicitat şi Corpului său de Control să verifice, împreună cu Ministerul Transporturilor, activitatea ROMATSA în cazul accidentului aviatic de luni.

„Există în primul rând o anchetă penală condusă de procuror şi în aceea nu putem interveni. În ceea ce privete funcţionarea instituţiei, am trimis şi Corpul meu de Control şi, împreună cu Ministerul Transporturilor, vom avea o analiză cât mai rapid şi măsurile care se impun”, a spus Ponta.

Joi, premierul a declarat că datele relevă tot mai evident că erorile grave care i-au îndreptat greşit pe cei care îi căutau pe supravieţuitorii accidentului de luni au fost produse de ROMATSA şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care aveau obligaţia şi posibilitatea tehnică de a identifica epava.

În raportul redactat de vicepremierul Gabriel Oprea şi prezentat premierului Victor Ponta, se prezintă, pe ore, filmul evenimentelor, şi anume: „La ora 13.38: aeronava a decolat; la ora 14.35: pilotul a solicitat ROMATSA coborârea la 3.050 m, din cauza givrajului (peliculă de gheaţă formată pe structura aeronavei), iar ROMATSA l-a informat că înălţimea minimă de siguranţă în zona este de 3.200 m; la ora 14.42: pilotul a solicitat coborârea la 2.450 m şi a comunicat că schimbă frecvenţa cu cea a Centrului de Informare a Zborurilor, corespunzătoare zborurilor după regulile «la vedere», coborând sub nivelul regulamentar de zbor controlat de ROMATSA; la ora 15.18: fiind la circa 36 km, după ce a trecut de Sibiu, la altitudinea de 2600 metri, nereuşind să contacteze centrul de informare a zborurilor Bucureşti, pilotul a intrat în legătură cu Centrul de control zonal Cluj; între orele 15.32-15.33, pilotul a încercat să comunice cu un sector de control al traficului aerian aferent zonei de Nord-Vest a ţării, dar mesajele nu au fost înţelese; la ora 15.35 ROMATSA solicită pilotului să comunice poziţia aeronavei, dar apelurile nefiind recepţionate, o altă aeronavă aflată în zonă (BMS 215B), conform procedurilor, a intermediat dialogul cu aeronava aflată în misiunea umanitară. ROMATSA a fost informată că aeronava în dificultate se afla la altitudinea de 2.450 m, la orele 15.45 si 15.49 operatorul ROMATSA a încercat să ia legătura cu aeronava, dar nu a răspuns”.

Fostul director ROMATSA: nu am ce să-mi reproşez

Aleodor Frâncu, fostul director general al ROMATSA, susţine că nu are nimic să-şi reproşeze şi că şi-a înaintat demisia doar pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei. „Demisia este un act unilateral. În atmosfera creată, nu mai puteam să-mi exercit funcţia de manager”, a declarat Frâncu.

Concret, în raportul vicepremierului Gabriel Oprea se arată că ROMATSA Bucureşti nu a luat măsurile necesare pentru a stabili concret zona de căutare a aeronavei dispărute şi nici nu a declanşat operaţiunile de căutare. De asemenea, ROMATSA nu a solicitat ajutorul MApN pentru obţinerea unor coordonate de localizare a epavei aeronavei.

Intervenţia de luni, un eşec total

Premierul Victor Ponta a declarat, din nou, că intervenţia în cazul accidentului aviatic de luni, din Munţii Apuseni, a fost un eşec din care „trebuie să învăţăm” şi să existe „o mult, mult mai bună comunicare”, pentru că altfel lucrurile sunt înţelese greşit.

Primul ministru a spus că avem un sistem care salvează vieţi, dar procedurile trebuie îmbunătăţite, astfel încât să existe o colaborare şi o cooperare interinstituţională. „Trebuie să existe o mult, mult mai bună comunicare pentru ce se întâmplă, pentru că altfel lucrurile sunt înţelese greşit", a mai spus Ponta.

Premierul a adăugat că, aşa cum vicepremierul pe Administraţie şi Dezvoltare Regională coordonează ce ţine de intemperii, tot aşa şi vicepremierul pe Securitate Naţională trebuie să coordoneze intervenţia şi să răspundă direct.

Ponta a afirmat că este „inadmisibil pentru un stat modern să ai nevoie de cinci ore ca să îi salvezi pe cei cinci”.

Ponta: Chiper nu a fost demis, ci retras din funcţie

Întrebat de ce a fost demis secretarul de stat Cătălin Chiper, dacă vina nu aparţine structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ponta a spus că acesta nu a fost demis, ci retras din funcţie.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Citeşte şi:

EXCLUSIV PNL va propune noul ministrul de la Interne abia peste o săptămână

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Relu Fenechiu, a declarat, pentru „Adevărul”, că propunerea privind înlocuitorul lui Radu Stroe va fi făcută de liberali pe 1 sau pe 2 februarie, la Delegaţia Permanentă a partidului.

Iohannis, despre o eventuală demisie a lui Radu Stroe: „Dacă ar fi fost cazul, atunci premierul trebuia să facă acest lucru, nu partidul”

rim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi, la Sibiu, că eventuala demisie a lui Radu Stroe, după tragedia aviatică din munţii Apuseni, este „eminamente o chestiune a Guvernului” şi nu una politică.

OPINIE Sebastian Zachmann, editor Politică: Regret că Radu Stroe e ministru în timpul vieţii mele

Domnule Radu Stroe, ştiu că nici prin cap nu vă trece să demisionaţi. Totuşi, poate că pentru o secundă, o să vă descoperiţi faţa umană, o să coborâţi printre muritori (aviatori, pădurari, medici etc) şi “o să luaţi în calcul”, cum vă place dumneavostră să spuneţi, să demisionaţi. Să nu fiţi slab! Să nu o faceţi! Ar fi incorect.

Crin Antonescu: Afirmaţiile lui Stroe, exemplu de comunicare catastrofală

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat miercuri că afirmaţiile ministrului Radu Stroe despre accidentul aviatic din urmă cu două zile a fost „un exemplu de comunicare”, specificând faptul că va propune conducerii „măsuri politice radicale”.

Radu Stroe, ministrul care ar trebui demis pentru bâlbâieli în accidentul aviatic: „Nu demisionez“

Reacţia ministrul de Interne Radu Stroe în urma accidentului aviatic din munţii Apuseni poate fi rezumată astfel: bâlbe, gafe şi declaraţii contradictorii. Radu Stroe este ministrul care nu şi-a asumat nimic, dar care nu se gândeşte la demisie. "Îmi pare rău că s-a întâmplat în mandatul meu", a spus ministrul. Surse din Guvern afirmă că se pregăteşte debarcarea lui Stroe, care, în acest moment este la Palatul Victoria alături de Crin Antonescu.

Antonescu, întrebat de ce mai este în funcţie Radu Stroe (PNL): „Pentru că aşa a vrut premierul“

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri că premierul Victor Ponta nu a pus problema demisiei ministrului de Interne, Radu Stroe, în urma accidentului aviatic de luni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.

Lanţul slăbiciunilor care a ucis doi oameni în Munţii Apuseni

Mai mulţi şefi de instituţii, dar şi un secretar de stat au fost schimbaţi din funcţii după ce raportul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni s-a soldat cu doi morţi şi cinci răniţi din cauza proastei coordonări a echipelor de salvare. Şeful Executivului a catalogat acţiunea de salvare ca fiind un „eşec total“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite