Victima sistemului. A murit aşteptând ambulanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bărbat a murit aşteptând un echipaj de prim ajutor FOTO Adevărul
Un bărbat a murit aşteptând un echipaj de prim ajutor FOTO Adevărul

Un bărbat de 38 de ani a murit sub privirile neputincioase ale familiei, după ce timp de 30 de minute niciun echipaj de la Ambulanţă sau SMURD nu a putut ajunge la el pentru a-i acorda asistenţă medicală. Autorităţile au demarat o anchetă în acest caz.

Anchetă la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI) şi la SMURD după ce un bărbat în vârstă de 38 de ani a murit aşteptând, sub privirile îngrozite ale familiei, un echipaj de urgenţă care să îi salveze viaţa. Autorităţile se scuză spunând că bărbatul a avut şi neşansa ca în acelaşi timp să fie raportat şi cazul unui copil care suferise un traumatism cranian, caz care s-a dovedit a fi unul fals întrucât cel mic suferise doar câteva zgârieturi. 

Prin urmare, abia după 30 de minute de la primul apel făcut de familia bărbatului, o primă ambulanţă, venită de la 14,5 kilometri distanţă de Bucureşti, a ajuns în Piaţa Gorjului unde locuia bărbatul. După alte 12 minute, un alt echipaj de ambulanţă, de această dată cu medic, a fost retras dintr-o misiune şi a fost trimis de urgenţă la faţa locului. Asta pentru că primul echipaj era prevăzut doar cu asistent medical. În ciuda eforturilor depuse de cadrele medicale, cele peste 40 de minute de aşteptare în loc de 15, cum prevede legea, i-au fost fatale bărbatului şi nu a putut fi salvat. 

Bărbatul avea şanse puţine de supravieţuire 

Cazul a alarmat autorităţile care spun că sistemul nostru de urgenţă suferă de o lipsă acută de personal. Doar la SABI, unde solicitările au crescut cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut, deficitul este de 42%, potrivit doctorului Cristian Grasu, directorul medical, adăugând că deşi ambulanţa ar fi ajuns în cinci minute, bărbatul avea puţine şanse de supravieţuire. 

„Suferea de boală cronică gravă. L-a omorât infarctul pe care l-a făcut şi nu cred că am fi putut să-l salvăm. Deşi avea doar 38 de ani, starea lui de sănătate era degradată de mai mult timp. Pe măsură ce obţineam mai multe informaţii, ne-am dat seama că situaţia este mai gravă decât a fost prezentată iniţial”, a declarat Cristian Grasu. 

94 de solicitări şi 70 de maşini

Potrivit acestuia, şi SABI face parte din ancheta demarată de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii, pentru a vedea care au fost motivele pentru care s-a ajuns atât de târziu la caz. 

„Pur şi simplu nu exista niciun echipaj liber când s-a primit apelul. Spre exemplu, echipajul care a fost trimis la acel copil care a suferit câteva zgârieturi era mai util dincolo”, a explicat Cristian Grasu, adăugând că vor oferi informaţii legate de fiecare misiune în care erau implicate ambulanţele în acel interval orar, pentru a vedea dacă situaţia a fost sau nu gestionată corect. 

Concret,  luni în intervalul 17.30 - 19.30, când a fost solicitată ambulanţa pentru bărbatul de la Piaţa Gorjului care ulterior a murit, au fost 94 de astfel de solicitări la 112 şi numai 70 de maşini.

Din aprilie va creşte numărul echipajelor 

Dar ancheta celor două ministere, aprobată de miniştii Nicolae Bănicioiu şi Gabriel Oprea nu vizează doar serviciul de ambulanţă, ci şi SMURD-ul, care deşi are trei maşini de intervenţie în zona Gorjului nu a putut utiliza două dintre ele din cauza unor defecţiuni tehnice. 

„Cea de-a treia era plecată în misiune. Sunt mai multe probleme. Una este legată de fondurile insuficiente care nu îţi permit să le menţii într-o stare optimă, iar o altă problemă, şi mai serioasă, e legată de lipsa de personal. Noi de trei săptămâni discutăm despre creşterea capacităţii de intervenţie, care ar urma să înceapă treptat, în aprilie, mai şi iunie. Spre exemplu, la SMURD vrem să creştem numărul de echipaje de intervenţie la 34, în condiţiile în care acum sunt 22. Bineînţeles, asta se va întâmpla în timp”, a explicat doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne. 

La ora actuală, în România sunt 1.553 de ambulanţe achiziţionate după 2008, dar nu toate sunt prevăzute cu medic. „Sunt 850 de maşini de diferite tipuri care aparţin serviciilor de ambulanţă şi 280 aparţin SMURD-ului, majoritatea dintre ele fiind echipaje de prim ajutor. Este necesar să creştem numărul echipajelor, astfel încât să acoperim momentele de vârf”, a completat Raed Arafat. 

Deficit de ambulanţe în judeţele din sudul ţării 

Cazul bărbatului din Capitală, care a aşteptat jumătate de ceas un echipaj de prim ajutor nu este, însă, unul singular, ci dimpotrivă. Dacă în Transilvania situaţia medicinei de urgenţă este bine pusă la punct, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre sudul României, unde judeţele Călăraşi, Giurgiu sau Olt se confruntă cu mari probleme din acest punct de vedere. Nu au destule ambulanţe şi nici oameni suficienţi. 

„Acoperirea este de 50% la nivel naţional. În ultimii doi ani am primit jumătate din numărul de ambulanţe de care am fi avut nevoie deşi, de regulă, în reşedinţele de judeţ sunt servicii de ambulanţă. Oricum, situaţia diferă de la judeţ la judeţ, iar distribuţia ar trebui să se facă în funcţie de anumiţi parametri – suprafaţa judeţului, bolile cele mai frecvente, traseul rutier”, a explicat Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Ambulanţa. 

Pacienţii şi alarmele false 

Specialiştii pun numărul mare de solicitări primite la 112 şi pe seama faptului că pacienţii exagerează uneori simptomele pe care le au, pentru a nu sta la coadă la medicul de familie sau pentru a nu trece pragul medicului specialist. 

În plus, serviciile de urgenţă sunt gratuite. „Dacă oamenii ar fi bine informaţi şi ar solicita în mod obiectiv ambulanţa, nu s-ar mai ajunge în astfel de situaţii”, a explicat Cristian Grasu, care coordonează în cadrul SABI 868 de angajaţi. 

Legea STS a ajuns discret la Senat

În timp ce Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii au demarat o anchetă la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti, în Parlament, legea STS trecea de Camera Deputaţilor prin adoptare tacită. Adică fără dezbatere. Proiectul de lege iniţiat de PSD, prin care STS va fi transferat de la Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT) la MAI, sub conducerea directă a premierului Victor Ponta, va fi dezbătut direct în Senat, care este cameră decizională. „Este un proiect foarte important şi nu trebuia folosit niciun tertip pentru a eluda dezbaterea. Nu putem ocoli cea mai importantă Cameră“, a spus Gheorghe Tinel, liderul deputaţilor PDL.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite