Victimă a marijuanei sau a ipocriziei? Cazul Emmei Zeicescu, prezentatoarea TV prinsă şi pusă sub acuzare pentru că a fumat o ţigară cu canabis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emma Zeicescu şi Claudiu Popa sunt cercetaţi fiindcă au fumat marijuana
Emma Zeicescu şi Claudiu Popa sunt cercetaţi fiindcă au fumat marijuana

În ciuda faptului că procurorii au dispus efectuarea urmării penale faţă de jurnaliştii Emma Zeicescu şi Claudiu Popa pentru consum de marijuana, experţii în Drept consideră că cel mai probabil dosarul va fi clasat. „Dacă am primi toate dosarele de deţinere de droguri în vederea consumului pur şi simplu nu am avea cum să facem faţă”, explică judecătorul Cristi Danileţ, care arată şi cum ar trebui tratat acest fenomen.

„Este ineficient să deschizi un dosar penal pentru un joint. Nu avem resursa umană pentru aceste dosare, iar procurorii, poliţia trebuie să se ocupe de dealeri şi nu de consumatori. Iar în realitate 98% din aceste dosare nici măcar nu se trimit în judecată. Suntem ipocriţi că menţinem această legislaţie, atât timp cît dosarele din instanţe sunt cu traficanţi, şi nu cu consumatori”, susţine şi judecătorul Cristi Danileţ. 

Magistratul a subliniat necesitatea unei dezbateri publice pe această temă, în condiţiile în care realitatea arată că lupta împotriva drogurilor este pierdută. „De ce să spunem că ţinem sub control acest fenomen când în realitate nu există liceu din România unde să nu se consume astfel de droguri? Atât timp cât le interzicem total, consumul va continua să existe, iar traficanţii să fie cei care câştigă. Avem nevoie de o legislaţie cu cap care să protejeze copiii, şi să elimine drogurile sintetice, dar pentru aceasta este nevoie de o dezbatere deschisă la nivelul societăţii”, a completat Danileţ.

Când există cerere, interdicţia nu funcţionează

Lupta împotriva drogurilor nu este un fenomen nou, iar economiştii care au studiat modul în care statele au purtat şi pierdut acest război susţin că de vină este faptul că am devenit captivii unei ideologii. 

„În primul rând interdicţia a ceva nu funţionează când există cerere. Statele Unite au încercat acest lucru în timpul prohibiţiei la alcool şi l-au avut ca rezultat pe Al Capone. Au uitat acest lucru, şi au încercat acelaşi lucru cu consumul de droguri, iar ca rezultat l-au avut pe Escobar. Se pare că nu învăţam din greşeli. Întrebarea retorică este cât de represivă am dori să fie societatea astfel încât să se reuşească eradicarea consumului de droguri, dacă acest fenomen există inclusiv în închisorile de maximă securitate? Lupta împotriva drogurilor nu se duce prin măsurile punitive, ale sistemului penal. Soluţiile există de mai multă vreme, depenalizarea consumului, abordarea problemei ca una de sănătate publică”, susţine economistul Radu Nechita.

Acesta a subliniat costurile ascunse enorme pe care acest „război împotriva drogurilor” le presupune, şi pe care refuzăm să le vedem. „Dincolo de costurile monetare, vorbim de costurile morale (judecători, poliţişti corupţi), costuri politice (libertăţi civile pierdute pe seama luptei antidrog) şi vorbim de costurile umane – destine frânte pentru că tineri la 14 ani au fost prinşi fumând un joint. Este una dintre marile crime ale secolului XX”.

Consumul de droguri este un fenomen de sănătate publică

Medicul Adrian Abagiu de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală susţine că în cele trei state europene în care a fost dezincriminată posesia, respectiv Olanda, Cehia şi Portugalia, specialiştii au reuşit să controleze fenomenul de sănătate publică iar incidenţa HIV/SIDA sau a hepatitei să scadă considerabil. 

„Portugalia a luat decizia de a dezincrimina posesia în anul 2000. Acolo, dacă poliţia te prinde pe stradă, cântăreşte ce cantitate de drog ai asupra ta. Dacă acea cantitate se încadrează în limita stabilită de lege pentru fiecare drog în parte, îţi dă punga înapoi şi te lasă să pleci. Dacă acea cantitate depăşeşte limita prevăzută de lege, se face dosar penal şi eşti arestat”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Adrian Abagiu. 

Potrivit acestuia, deşi au existat temeri, de când s-a introdus această măsură, efectele dezincriminalizării consumului de droguri au fost evidente. „În anul 2000, când au dezincriminat consumul de droguri în Portugalia, toţi au spus că se va umple ţara de consumatori de droguri, ceea ce nu este adevărat. Din 2002, incidenţa de 70% în cazurile de infecţie cu HIV a scăzut în patru ani la sub 30%”, a completat specialistul.  ;

Reacţia TVR

Televiziunea Română a venit cu precizări după ce jurnalista Emma Zeicescu a fost pusă sub învinuire de procurorii DIICOT pentru deţinere şi consum de droguri. Televiziunea Publică precizează că va respecta legislaţia şi procedurile interne în cazul jurnalistei. „Societatea Română de Televiziune nu a fost înştiinţată oficial în legătură cu ancheta derulată de DIICOT în ceea ce priveşte persoana doamnei Emma Zeicescu. Emma Zeicescu nu are raporturi de muncă cu SRTv, ci raporturi bazate pe un contract civil“, se mai arată în comunicatul transmis de TVR.

Citeşte şi:

Reacţia jurnalistului Claudiu Popa după ce a fost pus sub urmărire penală pentru deţinere de droguri. Realizatorul prezintă o variantă diferită a poveştii

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite