Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, audiat în dosarul violenţelor de la mitingul diasporei: Jandarmii nu au greşit cu nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii militarii l-au audiat vineri pe viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu,  în dosarul violenţelor de la mitingul diasporei, din Piaţa Victoriei.

UPDATE Aurelian Bădulescu a declarat, la ieşirea din sediul Parchetului General, că nu a fost în centrul de comandă care a coordonat acţiunea jandarmilor. A fost însă în Piaţa Victoriei, pentru că este împuternicit să se ocupe de chestiunile administrative. Acesta consideră că jandarmii nu au greşit cu nimic, nefăcând altceva decât să restabilească ordinea. 

"Nu am fost în niciun centru de comandă. Din păcate, trebuie să înţelegeţi că nu a existat un centru de comandă, a existat o încăpere unde reprezentantul Prefecturii împreună cu reprezentantul administraţiei publice din acea zi, resectiv subsemnatul, care avea delegate atribuţiunile primarului, a trebuit să luăm măsuri care prevedeau modul de administrare al oraşului în situaţii de criză. Având în vedere datele şi informaţiile care existau la acea dată şi anume faptul că urmau să existe violenţe, date pe care le aveam din exploatarea surselor deschise, din mesajele subliminale pe care le trimiteau pe conturile de Facebook agitatorii şi iniţiatorii acestui miting neautorizat, am luat măsurile care se dispuneau. Ceea ce se induce în media şi în mediul public, că exista un centru de comandă, nu ştiu ce, este o chestiune speculativă şi cred că deja depăşim o numită limită a normalităţii. Nu a fost nicio conspiraţie, nu a fost nimeni în altă parte decât acolo unde trebuia să fie”, a declarat Aurelian Bădulescu.

Întrebat în ce clădire se aflau cei care au luat deciziile din seara de 10 august, Bădulescu a spus că a fost vorba despre o clădire care se afla în zona Guvernului şi care era păzită de SPP.

"Am dedus că acea clădire era o clădire a SGG-ului”, a adăugat el.

"Din punctul meu de vedere, nu s-a greşit din partea Jandarmeriei Române. Din punctul meu de vedere, am avut de a face cu o dezordine publică provocată, de bătăi de stradă de tip Belfast care, având în vedere acţiunea şi modul în care acestea s-au desfăşurat, adică pe interiorul străzilor, pentru că aţi observat că piaţa la un moment dat a rămas liberă, au scăpat din mână pentru că violenţa era aproape de neimaginat”, a mai susţinut Bădulescu.

Bădulescu este al doilea personaj important din administraţie, după prefectul Speranţa Cliseru, chemat să dea explicaţii despre reprimarea brutală a manifestaţiei. 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, declara că în 10 august, la ora 16.00, în punctul de comandă din Piaţa Victoriei s-au prezentat prefectul Capitalei şi viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Viceprimarul Capitalei a confirmat că s-a aflat în Piaţa Victoriei în timpul protestului, spunând însă că nu a fost în comandament şi nici nu a dat ordine pentru că nu are nicio atribuţie în acest sens, potrivit legii.  ”Am fost în piaţă. Toată lumea a fost. Cum a mers Orban, am fost şi eu. Am stat şi m-am uitat la lume, ce să fac. Nu am fost în comandament, nu am dat ordine. Noi nu avem atribuţii. Legea 550/2004 spune clar cine dă ordine şi în ce condiţii. Eu am fost în piaţă să văd dacă oamenii de la RATB au nevoie de ceva, că s-au luat măsuri de devierea circulaţiei. Când se iau măsurile astea eu trebuie să semnez pe nişte documente, mă ocup de RATB. Eu am avut treabă doar cu RATB-ul”, a declarat Aurelian Bădulescu pentru HotNews.ro. 

Prefectul Capitalei, Smaranda Cliseru, care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul diasporei din 10 august, a fost chemată miercuri la Parchetul General. 

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, preciza, a doua zi după violenţele din Piaţa Victoriei, că la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria să acţioneze în forţă, iar din acel moment şi până la ora 02.00 s-au luat măsuri astfel încât să fie evacuată zona. 

El a susţinut că în primă fază jandarmii au acţionat cu gaze lacrimogene, iar după ce violenţele s-au înteţit, aceştia i-au somat pe protestatari cu trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă a jandarmilor, pentru atenţionarea oamenilor de a evacua zona şi pentru avertizarea celor care se manifestau violent. Ulterior, pentru că nu s-a renunţat la violenţe, prefectul a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor, la ora 23.11.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite