Vicepreşedinte CSM: Sunt amendamente care sper să nu intre niciodată în vigoare! Nu vor fi numai corupţi liberi, vor fi şi criminali, pedofili, violatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele CSM, procurorul Cristian Ban, a afirmat marţi că modificările ce ar putea fi aduse Codurilor penale sunt de natură să "paralizeze" efectiv activitatea de urmărire penală, precizând că nu doar "corupţii" vor fi liberi, ci şi criminalii, pedofilii şi violatorii

„Pe legile justiţiei s-au făcut discuţii, dar eu aş trage un semnal de alarmă pe proiectul de modificare a celor două Coduri - penal şi de procedura penală. Sunt amendamente, că nu putem discuta decât pe amendamente, care, Doamne Dumnezeule, sper să nu între niciodată în vigoare, vor paraliza efectiv, şi o spun cu cea mai mare responsabilitate, activitatea de urmărire penală şi de judecată, dar în mai mică măsură", a declarat Cristian Ban, în contextul discuţiilor din plenul CSM privind adoptarea unui mesaj public şi unitar referitor la propunerile de modificare a legilor Justiţiei şi la conţinutul şi efectele amendamentelor iniţiate la Codurile penale. 

"Vor fi nu numai corupţi liberi, vor fi şi criminali, vor fi pedofili, vor fi violatori, care vor umblă liber pentru că organele de anchetă sunt legate de mâini şi de picioare. Este că şi când ai lega pe cineva de mâini şi de picioare şi l-ai aruncă în apă să înoate, exact aşa vor fi supuse organele de anchetă şi (...) instanţele", a adăugat vicepreşedintele CSM, potrivit Hotnews. 

Opinii diferite în CSM

În urma discuţiilor, plenul CSM a decis ca membrii să adere la scrisoarea deschisă semnată de către preşedintele Mariana Ghena, adresată preşedintelui Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, prin care solicită evaluarea motivelor nemulţumirilor magistraţilor faţă de modificările legislative. Înainte de deliberare însă, discuţiile pe marginea acestui au fost aprinse, magistraţii CSM având opinii diferite cu privire la modificările aduse legilor justiţiei şi Codurilor Penale, potrvit Mediafax.

„Trăim într-o lume digitală, în care lăsăm urme peste tot, pe unde vedem. Peste tot, faptele oamenilor sunt înregistrate în camere video, în cartelele pe care le utilizăm şamd. Peste tot în lume, nimeni nu îşi permite să ignore urmele pe care le lăsăm în mediul digital. Iată că cineva la noi, cineva de bună seamă dominat de psihoza supravegherii... (...) Cineva care este dominat de această psihoză a venit şi a introdus un amendament ca noi să nu mai putem folosi urmele pe care le folosim în mediul electronic, să nu le mai putem folosi ca probe. Aş dori să ştiu părerea doamnei Baltag în această problemă, punctual”, a cerut, în plenul CSM de marţi, procurorul general Augustin Lazăr.

„Slavă Domnului, domnule procuror, că nu sunt nici studenta dumneavoastră ca să îmi puneţi întrebări, de regulă judecătorul pune întrebări procurorului. Nu vă răspund la această întrebare, care nu mă pune în dificultate absolut deloc. Aţi făcut afirmaţii legate de psihoză folosind termeni foarte gravi şi mă îndoiesc că dumneavoastră, cunoscându-vă activitatea ştiinţifică, nu faceţi afirmaţii în lipsa unui proiect concret. Sunt afirmaţii ale unui grup parlamentar sau ale altuia şi nu putem face supoziţii în acest moment”, a răspuns Gabriela Baltag, subliniind că o să se exprime pe marginea acestui subiect atunci când va vedea proiectul în intregime.

Judecătorul Evelina Oprina nu s-a pronunţat referitor la modificarea codurilor penale, precizând, însă, că, în ceea ce priveşte legile justiţiei, acestea sunt favorabile sistemului.

”Personal, am citit, cu pixul în mână, cele trei proiecte de lege astfel cum au ieşit de la Camera Deputaţilor. Cele trei, din punctul meu de vedere, (...) sunt unele foarte bune. Este evident că printre ele se mai regăsesc chestiuni punctuale care pot fi remediate. (...) În mare, pentru cine a citit proiectele, nu mă poate contrazice că sunt propuneri foarte bune - mă refer la Legea 317, la varianta de text prin care se realizează separarea carierelor judecătorilor de cea a procurorilor, dar şi la multe alte prevederi pe care le apreciez ca fiind favorabile pentru noi, pentru judecători, pentru sistem în general”, a spus Evelina Oprina.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite