FOTO VIDEO Viaţa de student în România: mucegai, gândaci şi frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii Universităţii din Bucureşti vor protesta marţi în faţa sediului rectoratului, de la Facultatea de Drept, faţă de condiţiile în care învaţă şi în care stau în cămine.

Mai exact, Societatea Studenţilor Universităţii din Bucureşti (SSUB) i-a chemat la proteste pe studenţi solicitând, printre altele, ca în interiorul căminelor să nu mai existe gândaci, şoareci sau şobolani, băile din cămine să fie igienizate şi reparate, să dispară mucegaiul şi să nu mai fie întreruptă apa caldă fără un anunţ prealabil.

De asemenea, tinerii mai cer ca băile fiecărei facultăţi din Universitatea din Bucureşti să aibă hârtie igienică şi săpun lichid şi să fie denunţate la Parchet situaţiile în care angajaţi ai universităţii fură sau omit aceste norme minime de igienă.

De asemenea, studenţii spun că în unele săli de curs plouă şi că temperaturile nu depăşesc 15 grade Celsius. Probleme nu sunt numai la Universitatea din Bucureşti. Studenţi de la mai multe centre universitare de prestigiu, precum Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" sau Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi au semnalat aceeaşi mizerie în cămine şi în sălile de curs.

Tinerii sunt gata să-i dea în judecată pe cei responsabili de condiţiile în care învaţă şi de aceea au contactat un avocat care este gata să-I ajute în acest sens. Apărătorul spune că pentru astfel de fapte cei găsiţi vinovaţi riscă închisoare de la doi la şapte ani pentru abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

"Mii de studenţi, cadre didactice şi personal auxiliar riscă să facă diverse boli pulmonare din cauza faptului că în afară de centrala pe care o are în dotare, Universitatea nu a luat în considerare niciodată încălzirea electrică. Mai mult decât atât, în sediul din Pitar Moş al Facultăţii de Limbi Străine şi în sediul de la Piaţa Leu plouă în sălile de curs, temperatura în luna decembrie nu a depăşit 15 grade. Sălile sunt pline de mucegai şi igrasie, iar când plouă apa curge în sălile de curs. Zeci de studenţi s-au îmbolnăvit, urmeză tratamente medicale şi nici măcar nu se mai pot prezenta la curs. În acest moment, majoritatea căminelor şi facultăţilor din Universitatea din Bucureşti au devenit focare de infecţie, bombe cu ceas pentru cei care locuiesc, învaţă sau lucrează aici", atrage atenţia George Velcea, preşedintele Societăţii Studenţilor Universităţii din Bucureşti (SSUB), una dintre asociaţiile studenţeşti ale instituţiei.

Se plâng de frigul şi mizeria din cămine

Şi tinerii care învaţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie se plâng de frigul şi mizeria din cămine. "În cămine sunt gândaci, geamurile şi uşile sunt montate prost şi iarna este frig. În caminele de pe Spaiul Unirii nu avem duşuri funcţionale, cabinele nu se închid, tavanul la baie e dărâmat, camerele sunt prea mici şi suntem nevoiţi să stăm înghesuiţi", mărturisesc studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Aceştia mai atrag atenţia că "pe pereţii din bibliotecă şi din sălile de curs e mucegai, liftul nu se opreste la toate etajele, vesela este insuficientă la laboratoare, aparatura este veche, insuficientă (balanţe, spectrofotometre, centrifuge)", spun tinerii.  

La Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi mizeria este aceeaşi, dar tinerii spun că măcar au căldură şi apă caldă. "Din momentul în care intri îţi oferă senzaţia de spital, cu aceleaşi culori comuniste: galben spălăcit şi alb gălbui. Nu mai are rost să spun cum arată o baie comună la peste 50 de băieţi. De căldură în schimb nu mă pot plânge. Este destulă şi chiar prea multă. În ceea ce priveşte camerele, suntem cinci studenţi într-un spaţiu de aproximativ 20 de metri pătraţi, iar aparatura electronică şi electrocasnică am adus-o noi de acasă", explică un student de la "Al. I. Cuza" din Iaşi.

Legat de astfel de probleme, dar cu precădere legat de problemele de la Universitatea din Bucureşti, avocatul Ştefan Spiridon a explicat că aceste nereguli pot atrage răspunderea penală, administrativă şi civilă a responsabililor. Mai exact, pentru astfel de fapte aceştia riscă închisoare de la doi la şapte ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pentru infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de Codul Penal, precum şi închisoare de la trei luni la trei ani pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, susţine avocatul.

„Analizăm ecosisteme pe holuri”

Totul a pornit de la scrisoarea deschisă redactată săptămâna trecută de Asociaţia Studenţilor de la Limbi Străine din Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti, prin care au semnalat probleme la furnizarea de apă caldă şi căldură în spaţiile educaţionale situate pe strada Edgar Quinet şi Pitar Moş, unde se află sediul Facultăţii de Limbi Străine. "Deja ne-am obişnuit să învăţăm în săli pline de mucegai şi igrasie, să analizăm ecosisteme pe holuri şi să fugim din centrele universitare când este un cutremur, de frică să nu ne cadă acoperişul în cap sau, şi mai rău, să suportăm consecinţe si mai grave", se arată în scrisoarea deschisă.

În replică, rectorul Universităţii, Mirca Dumitru, a explicat că imobilul Facultăţii de Limbi Străine nu aparţine Universităţii ci unui ordin catolic, motiv pentru care universitatea nu are dreptul legal de a face investiţii majore pentru recondiţionarea clădirii. "Sunt chestiuni absolut reale pe care le-au semnalat studenţii. Nu este vorba de rea intenţie, nu este vorba că nu ne interesează şi nu ne pasă şi în niciun caz nu am deturnat fonduri pe care le folosim pentru studenţi", a spus rectorul. La rândul lui, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a explicat că situaţia de la Bucureşti este o problemă administrativă.

"Sunt lucruri care ţin de management. Universitatea poate folosi banii din taxe în conformitate cu autonomia universitară, poate să-i investească în infrastructură sau în creşteri salariale de până la 30%", a explicat Costoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite