Viaţa lui Liviu Dragnea în puşcărie, la 300 de zile executate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Arhiva Adevărul
Imagine: Arhiva Adevărul

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a „aniversat”, la sfârşitul săptămânii trecute, 300 de zile de detenţie în urma condamnării definitive pronunţate pe numele său anul trecut. În plină răspândire a noului tip de coronavirus, vizitele sunt suspendate în toate penitenciarele, ceea ce înseamnă că deţinuţii îşi pot vedea soţiile şi iubitele doar online.

Normele în penitenciar sunt foarte stricte, mai ales în timpul stării de urgenţă, iar după gratii regulamentul se aplică la literă. Vizitele în penitenciar sunt suspendate, fapt regretat de către toţi deţinuţii, deoarece aşa aveau ocazia de a primi bunuri în plus de la familie sau de la prieteni. Altfel, regulamentul unităţilor de detenţie prevede un număr fix de obiecte pe care deţinuţii le pot avea asupra lor în celulă. De exemplu, Liviu Dragnea, care este fumător, are dreptul la doar două brichete, iar acelea, obligatoriu din plastic transparent.

Dragnea a fost condamnat în data de 27 mai 2019 la 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, fiind găsit vinovat pentru complicitate la abuz în serviciu.


Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea trebuie să execute 1.278 de zile de puşcărie. Cum nu a fost arestat preventiv şi nici nu a fost judecat în arest la domiciliu, fostului şef al PSD nu i s-a scăzut nimic din condamnare la începutul detenţiei.


Nici legea recursului compensatoriu nu se aplică în cazul lui Dragnea, deoarece a fost abrogată pe 23 decembrie 2019. Legea i-ar fi permis fostului şef al PSD ca, după ce a stat 30 de zile în condiţii improprii la Rahova, să îi fie considerate ca fiind executate efectiv 36 de zile de închisoare. Altfel spus, lui Dragnea i se scădea o săptămână din condamnare din fiecare lună petrecută după gratii, iar totalul pedepsei i se diminua astfel cu 25 la sută. 


Născut în 1962, fostul lider al PSD va ajunge la vârsta de 60 de ani abia peste doi ani, astfel că nu poate beneficia de prevederile legii care se aplică seniorilor, mai exact liberarea condiţionată la jumătate din pedeapsă.

Doar munca îl va elibera pe Dragnea


Potrivit legislaţiei în vigoare însă, din numărul de 1.278 de zile de detenţie, lui Dragnea i se vor scădea zilele pe care le-a câştigat din muncă. Ultima modificare legislativă a Legii 240 privind executarea pedepselor, din 19 decembrie 2019, prevede că în cazul muncii remunerate se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă, iar în cazul muncii neremunerate se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă.


Liviu Dragnea a pierdut aproape toate căile extraordinare de atac prin care a cerut modificarea sau anularea verdictului de condamnare, până la izbucnirea epidemiei de coronavirus.


Pe 18 februarie, Tribunalul Bucureşti a declinat în favoarea Instanţei supreme judecarea unei contestaţii la executare depusă de fostul şef al PSD, în condiţiile în care acesta pierduse la ICCJ alte două astfel de procese. În prezent, Liviu Dragnea are două dosare având ca obiect contestaţii la executare pe rol la Curtea Supemă, unul cu termen pe 14 mai, iar altul, programat pentru 25 mai.

Fără vizite şi mai puţine pachete în penitenciare


Potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), în prezent sunt 20.696 de persoane private de libertate în închisorile din întreaga ţară, iar Liviu Dragnea este unul dintre ei. Până la izbucnirea epidemiei de coronavirus, deţinuţii aveau dreptul de a primi, lunar, un pachet cu produse alimentare în greutate de maximum 10 kg, la care se putea adăuga o cantitate de maximum 6 kg de fructe şi legume. Pachetele se primeau, de regulă, cu ocazia efectuării vizitelor. După ce a fost publicat Decretul privind instituirea stării de urgenţă, au fost suspendate drepturile deţinuţilor de a primi vizite, inclusiv vizitele intime, precum şi dreptul de primi bunuri prin sectorul vizită.


„Sfera drepturilor la convorbiri telefonice, la comunicări on-line şi la informare a fost suplimentată, acordându-se o atenţie sporită confortului psihic al persoanelor custodiate şi necesităţilor de ordin social, informaţional şi afectiv”, se arată într-un comunicat al ANP din data de 17 martie. Durata convorbirilor telefonice ale persoanelor condamnate aflate în regimul de maximă siguranţă a fost majorată la maximum 45 minute pe zi, iar pentru persoanele condamnate aflate în regim închis, semideschis, deschis, regim provizoriu sau pentru cei care nu au regimul stabilit, la maximum 75 de minute pe zi, arată ANP.


Dreptul deţinuţilor la convorbiri on-line, indiferent de situaţia disciplinară şi periodicitatea legăturii cu familia, se suplimentează corespunzător numărului de vizite la care au dreptul conform regimului de executare. Persoanele condamnate clasificate în regimul semideschis şi deschis pot executa pedeapsa în camere de deţinere permanent închise şi asigurate.

Liviu Dragnea, închis cu două brichete


Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor îi dă dreptul lui Liviu Dragnea să primească şi să deţină televizor în cameră, dar doar cu aprobarea directorului, în funcţie de arhitectura camerei şi de numărul persoanelor private de libertate. De asemenea, el poate deţine un aparat radio cu alimentare pe baterii sau un joc video de acelaşi tip, adică portabil. Fostul lider al PSD are voie să deţină maximum două costume (formate din sacou şi pantaloni), o unghieră fără cuţit, câte un deodorant şi after shave fără alcool şi maximum două brichete – dar numai cele din plastic transparent sunt admise.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite