S-a scumpit şpaga în Justiţie. Dosarele în care apare numele judecătoarei Veronica Cîrstoiu, acuzată de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veronica Cîrstoiu, acuzată de luare de mită, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile    FOTO: Mediafax
Veronica Cîrstoiu, acuzată de luare de mită, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile    FOTO: Mediafax

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti şi fiul ei Florin Cergan au fost arestaţi pentru 29 de zile, vineri, fiind acuzaţi de procurori că au primit mită ce depăşeşte 1 milion de euro, sumă record vehiculată până acum în justiţie. Dosarul magistratului care a anulat anul trecut condamnarea lui Dinel Staicu la şapte ani de închisoare în cazul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, este acuzată că a primit, în cuantum, sume de peste un milion de euro pentru emiterea unor sentinţe blânde în mai multe dosare, dar şi pentru a pune o vorbă bună pentru diverşi inculpaţi la unii colegi.

Fiul ei, Florin Cergan, fost preot, arestat pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Instanţa Supremă.

Mită-record: 1 milion de euro 

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori rezultă că „persoane interesate în soluţionarea favorabilă a unor dosare penale, prin intermediar, au remis, în mai multe tranşe, sume de bani în cuantum de peste 1.000.000 de euro în scopul obţinerii unor soluţii favorabile în cauze penale“.

Anchetatorii au mai precizat în comunicat că una dintre tranşele de mită, în valoare de 50.000 de euro, a fost dată în ziua de 8 august. La întâlnirea cu mituitorul, judecătoarea Cîrstoiu l-a trimis pe fiul său, Florin Cergan, prins în flagrant de anchetatori. Banii urmau să ajungă la Veronica Cîrstoiu care trebuia să stabilească „traseul“ banilor.

„Aceasta (n.r. – Veronica Cîrstoiu), la rândul său, potrivit înţelegerii cu persoanele implicate şi interesate, urma să transmită această tranşă unuia dintre judecătorii învestiţi cu judecarea uneia dintre cauzele respective“, potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale.

Cine este judecătoarea Veronica Cîrstoiu

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a făcut parte din completul care a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR.

Omul de afaceri, care îşi schimbase numele în Dinel Nuţu, a fost atunci de negăsit, astfel că instanţa de executare a pedepsei l-a dat în urmărire naţională pe vechiul nume. Afaceristul a fost prins în 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus în ţară şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Acesta a atacat decizia din 4 aprilie 2011 cu o contestaţie în anulare. Pe 22 februarie 2012, un complet din care făceau parte judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, a decis încetarea procesului penal pornit împotriva lui Dinel Nuţu şi anularea mandatului de executare a pedepsei, pe motiv că pentru aceleaşi fapte mai fusese o dată judecat şi scăpase nepedepsit.

În fapt însă, Staicu nu mai fusese judecat pentru aceleaşi fapte, ci fusese scos de sub urmărire penală pentru alte fapte, în alte dosare, iar respectiva rezoluţie de scoatere de sub urmărire penală fusese confirmată de o instanţă din Craiova.

Ulterior, judecătoarele Cîrstoiu, Piciarcă şi Bădescu au fost cercetate de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului în legătură cu anularea condamnării lui Dinel Staicu. Deşi procurorii DNA au arătat cum cele trei judecătoare au măsluit realitatea ca să poată anula condamnarea, în final nu au trimis dosarul în instanţă, ci au dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor trei, pe motiv că „judecătorii sunt inamovibili şi independenţi în dosarele pe care le judecă“.

Numele lui Dinel Staicu şi în cazul Dinu şi Costache

Numele lui Dinel Staicu o leagă pe judecătoarea de la Curtea de Apel de un alt caz de corupţie în rândul magistraţilor: cel al judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, acuzate şi ele de trafic de influenţă şi luare de mită.

Numele Veronicăi Cîrstoiu apare în stenogramele dosarului judecătoarelor Costache şi Dinu, cea din urmă lăudându-se cu  posibilitatea facilitării obţinerii unor soluţii favorabile în dosarele repartizate la completele de la Secţia I penală de la Curtea de Apel Bucureşti, în cadrul căreia lucra Cîrstoiu.

Dinu şi Costache  sunt suspectate de procurori că ar fi primit 150.000 de euro în schimbul eliberării din arest a lui Dinel Nuţu, dar şi pentru că şi-au folosit influenţa în alte dosare penale. Cele două foste judecătoare de la Tribunalul Bucureşti se află în arest preventiv din 15 martie 2013.

Dinel Staicu a fost eliberat din arest preventiv în februarie 2013, în dosarul în care este cercetat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz Mediaş cu peste 11 milioane de euro.

Beizadeaua Cergan a ucis trei persoane

Fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, Florin Cergan (foto), reţinut vineri pentru complicitate la trafic de influenţă, a fost implicat, în martie 2011, într-un accident rutier soldat cu moartea a trei persoane, instanţa respingând atunci propunerea de arestare preventivă a acestuia, formulată de procurori.

Martorii spuneau, la vremea respectivă, că maşina lui Cergan avea peste 100 de kilometri la oră. În plus, probele biologice au arătat că fiul judecătoarei se urcase băut la volan. Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Cergan, însă Judecătoria Târgovişte a respins propunerea. Dosarul încă se judecă.


Veronica Cîrstoiu, un magistrat „cu stare“. Ce avere a agonisit judecătoarea arestată pentru o şpagă de 1 milion de euro

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, arestată preventiv vineri seara pentru 29 de zile, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, se poate lăuda cu o avere considerabilă. Potrivit declaraţiei de avere din 12 iunie 2012, judecătoarea deţine cinci terenuri şi două apartamente.

Familia victimelor accidentului provocat de fiul judecătoarei Cîrstoiu acuză amânarea dosarului

Familia victimelor accidentului provocat, în martie 2011, în municipiul Târgoviste, de fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, Florin Cergan, sustine că acest dosar este tergiversat din cauza influentei magistratului.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti şi fiul ei, arestaţi 29 de zile pentru luare de mită: şpaga se ridică la 1 milion de euro

Magistraţii Curţii de Apel au decis arestarea preventivă pentru 29 de zile în cazul colegei lor, judecătoarea Veronica Cîrstoiu, acuzată de luare de mită. Aceeaşi pedeapsă a primit şi fiul ei, pe care procurorii îl acuză că ar fi intermediat primirea a 50.000 de euro de către mama sa de la mai multe persoane care doreau soluţii favorabile în unele dosare şi care ar fi dat anterior un milion de euro. Decizia de vineri seară nu este definitivă.

Judecătoarele Dinu şi Costache, şi alte patru persoane au primit mandat de arestare preventivă

Fostele judecătoare ale Tribunalului Bucureşti Viorica Dinu şi Antonela Costache şiavocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Aceştia sunt acuzaţi de luare şi dare de mită şi trafic de influenţă. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au luat această măsură după o şedinţă care a durat mai multe ore.

Fratele lui Dinel Staicu, arestat în dosarul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti

Fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu, acuzat de dare de mită şi cumpărarea influenţei judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate joi seară de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Avocatul Daniel Costel Petre, acuzat de trafic de influenţă, a fost arestat preventiv

Avocatul Daniel Costel Petre de la Baroul Bucureşti, acuzat că ar fi primit bani pentru a interveni la judecători, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate duminică seară de Curtea de Apel a Capitalei, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Doi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti, audiaţi în dosarul judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache

Judecătorii Mitu Stegaru şi Ioana Şipoteanu de la Tribunalul Bucureşti au dat declaraţii, miercuri, în calitate de martori în dosarul în care sunt cercetate pentru corupţie colegele lor  Antonela Costache şi Viorica Dinu. Alături de acestea mai sunt anchetaţi şi avocaţi şi persoane care ar fi intermediat oferirea unor sume de bani pentru intervenţii în dosare.

Mercurialul corupţiei: judecătoarele Costache şi Dinu aveau stabilite „tarife” pentru sentinţe. Magistratele se întreceau în haine de blană

Fragmente din referatul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) întocmit în cazul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti, Antonela Costache şi Viorica Dinu, au fost publicate de Mediafax. Cele două judecătoare au fost arestate preventiv, vineri, acuzate că ar fi primit mită pentru a-l scoate din închisoare pe Dinel Nuţu (fost Staicu).

Agenţia Naţională de Integritate verifică averile judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică averile judecătoarelor Viorica Dinu şi Antoanele Costache, de la Tribunalul Bucureşti, arestate pentru că ar fi luat mită pentru intervenţii în soluţionarea favorabilă a unor dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu, potrivit unor surse judiciare.

Judecătoarea Viorica Dinu, arestată preventiv, renunţă la magistratură

Judecătoarea Viorica Dinu, arestată preventiv pentru luare de mită şi trafic de influenţă, vrea să demisioneze din magistratură. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua act miercuri de cererea acesteia.

Judecătoarele Costache şi Dinu, interesate de cazul delapidării fabricii de mobilă Mobins

Unul dintre dosarele în care judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu erau interesate să obţină pronunţarea de către Curtea de Apel Bucureşti a unor hotărâri părtinitoare este cel al lui Ştefan Rădulescu - condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidarea fabricii de mobilă Mobins.

Ancheta în cazul judecătoarelor Dinu şi Costache, finalizată. Procurorii urmează să le trimită în judecată pentru corupţie

Procurorii anticorupţie au finalizat cercetările în cazul judecătoarelor Antoanela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti şi urmează să le prezinte acestora, precum şi celorlalţi inculpaţi din dosar, materialul de urmărire penală. Cele două foste judecătoare au fost arestate preventiv în martie 2013 pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite