Întâlnirea dintre comisarul european pentru Justiţie Vera Jourova şi ministrul Tudorel Toader, amânată pentru marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vera Jourova / Foto: EPA
Vera Jourova / Foto: EPA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader  urmează să se întâlnească cu Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie, la sediul Ministerului Justiţiei. Întâlnirea era programată pentru ora 15.00 dar, potrivit ministrului Tudorel Toader, a fost amânată pentru marţi.

UPDATE Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, că întâlnirea pe care ar fi trebuit să o aibă cu Vera Jourova, comisarul european pentru justiţie, a fost amânată pentru marţi. 

"Are întârziere aeronava, intalnirea a fost amanata pentru maine, la ora 12.30", a declarat Tudorel Toader la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

***

Tudorel Toader a confirmat, săptămâna trecută, întâlnirea de luni cu Vera Jourovo, Comisarul european pentru Justiţie.

În urmă cu două săptămâni, Vera Jourova, anunţa într-o declaraţie pentru business-review.eu, vizita în România şi discuţiile cu ministrul Toader.

„Am sfătuit România cu privire la calea de urmat pentru pentru a depăşi criza din Justiţie şi mai trebuie să publicăm raportul MCV, care conţine recomandări complete cu privire la menţinerea unei calităţi ridicate a sistemului judiciar. Aştept cu interes cotinuarea dialogului cu reprezentanţii României. Mă voi deplasa în România peste 10 zile, unde voi vorbi cu ministrul Justiţiei şi cu alţi miniştri-cheie, pentru că sunt responsabilă şi de alte chestiuni. Luna aceasta va fi publicat şi raportul MCV cu privire la România.  Am avut multe discuţii cu Tudorel Toader. Suntem în contact în mod frecvent. În câteva zile vor emite şi o opinie cu privire la ultimele modificări asupra Codului Penal şi a Codului de Procedură Civilă.  Am văzut deja părerea Comisiei de la Veneţia pe acest subiect. Cred că România va reuşi să gestioneze preşedinţia Consiliului UE în 2019, dar şi criza internă. Sunt întotdeauna optimistă şi iubesc România", a declarat Jourova pentru Business Review.

Vizita oficialului european vine într-un context sensibil, după ce marţi Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind respectarea statului de drept în România, iar Comisia Europeană a prezentat raportul MCV care remarcă o involuţie îngrijorătoare în ce priveşte asigurarea independenţei Justiţiei şi a statului de drept în România.

Raportul MCV, critic pentru România

Comisia Europeană a publicat marţi raportul MCV (Mecanismul de Verificare şi Cooperare în Justiţie) pentru România care este extrem de critic la adresa Guvernului şi Parlamentului. Principalul capăt de acuzare: atacurile la justiţie. Ca urmare, Comisia Europeană ne cere să suspendăm „imediat” punerea în aplicare a legilor justiţiei.

Executivul comunitar arată că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări emise de Comisia Europeană în raportul MCV din ianuarie 2017 (cele referitoare la Sistemul Prevent al Agenţiei Naţionale de Integritate şi Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate) şi adăugă alte recomandări extrem de dure.

„Raportul Comisiei din ianuarie 2017 a făcut un bilanţ al progresului general înregistrat în ultimii zece ani şi a identificat 12 recomandări specifice, care ar ajuta România să avanseze spre îndeplinirea tuturor criteriilor de referinţă ale MCV. O primă evaluare din luna noiembrie a anului trecut a arătat că, deşi s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte o serie de recomandări, ritmul general al reformei în cursul anului 2017 a fost blocat, iar provocările legate de independenţa judiciară au reprezentat o sursă perseverentă de îngrijorare”, a arătat prim-vicepreşedintele Frans Timmermans.

Printre noile recomandări ale Comisiei Europene se numără oprirea imediată a implementării legilor Justiţiei realizate de Comisia Iordache, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvernul Dăncilă, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, asumarea de către Parlament şi Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut că raportul MCV „este unul cu iz politic, multe interese, foloseşte standarde duble şi se raportează la obiective mobile", dând exemplu situaţii similare cu cele din prezent, criticate in raportul MCV, la care Comisia Europeană nu s-a opus in trecut.

„Raportul, în opinia mea, şi îmi pare rău să spun, de când sunt ministru al Justiţiei, nu am lipsit de la nicio dezbatere, toate dezbaterile despre cele 12 recomandări au trecut prin filtrul de la Ministerul Justiţiei. Tind să cred că acest rapaport are iz pol,are emulte interese, foloseşte standarde duble şi se raportează la obiective mobile, mişcătoare. Va amintesc un lucru, erau 4 recomandări , ulterior au ajuns 12, acum s-au mai adăugat 8, vom avea 20 de recomandări, mobile şi standard dublu”, a afirmat Toader. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite