Vela, despre Raportul Departamentului de Stat american: „MAI şi-a facut datoria în combaterea traficului de persoane”. Ambasadorul SUA face apel la Parlament

Vela, despre Raportul Departamentului de Stat american: „MAI şi-a facut datoria în combaterea traficului de persoane”. Ambasadorul SUA face apel la Parlament

Marcel Vela FOTO gov.ro

Ministrul de Interne Marcel Vela a reacţionat în urma criticilor din Raportul Departamentului de Stat al SUA conform cărora guvernul României nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, replicând că MAI a acţionat pentru combaterea fenomenului în toată această perioadă. Ambasadorul SUA la Bucureşti a făcut apel la îmbunătăţirea legislaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am luat notă de publicarea raportului Departamentului de Stat al SUA. Vreau să informez că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, lucrează împreună cu partenerii interni si internaţionali pentru reducerea dimensiunilor traficului de persoane şi asta se vede în rezultatele obţinute”, a declarat Marcel Vela.
 
 Ministrul de Interne a precizat că, deşi atenţia Guvernului României s-a concentrat pe pandemia de COVID-19, „MAI şi-a facut datoria în combaterea şi prevenirea traficului de persoane”. „Şi în plan strategic, MAI a acţionat în mod constant astfel încât să avem o evaluare pozitivă şi pentru a evita un raport negativ pentru al treilea an consecutiv”, a mai afirmat Vela, potrivit Libertatea.
 
Raportul Departamentului de Stat al SUA subliniază faptul că România nu a îndeplinit „standarde minime în multe domenii cheie” şi că probleme precum lipsa finanţării suficiente a ONG-urilor pentru servicii de asistenţă şi protecţie a victimelor şi procedurile birocratice au continuat să apară. Totodată, numărul anchetelor şi al condamnărilor pentru trafic de persoane a scăzut semnificativ.

Pe de altă parte, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman, denunţă „prejudicii produse de fostul Guvern” în ceea ce priveşte combaterea traficului de persoane, prejudicii despre care afirmă că „i-au încurajat pe infractori”.

„Din păcate România rămâne pe lista de supraveghere de nivelul doi pentru al doilea an consecutiv, ceea ce înseamnă că Guvernul nu şi-a intensificat suficient eforturile de combatere a traficului de persoane. Raportul a constatat că anul trecut, sub fostul Guvern,  eforturile de combatere a traficului de persoane s-au diminuat, numărul de urmăriri penale şi condamnări pentru trafic de persoane a scăzut, iar îngrijirea victimelor a fost deficitară” a declarat Adrian Zuckerman vineri, la o zi după publicarea Raportului Departamentului de stat al SUA, document care relevă că România are de lucrat în ceea ce priveşte combaterea traficului de persoane.  

Ambasadorul american la Bucureşti a precizat că are „încredere în angajamentul acestui Guvern de a eradica acest flagel din România”.

Oficialul SUA a subliniat că România  trebuie să facă „mai mult” în ceea ce priveşte traficul de persoane. 

„Este, din păcate, evident că raportul este corect. Bandele de crimă organizată au traficat oameni, ştiind că probabil vor scăpa nepedepsiţi, aşa cum s-a întâmplat de multe lori în trecut. Din fericire, numărul urmăririlor penale a crescut constant, protecţia victimelor este de asemenea în creştere” a precizat ambasadorul. 

El a precizat că SUA s-au angajat să folosească toate resursele pentru ajuta România să pună capăt traficului de persoane. 

„Dacă eşti traficant de persoane te vom găsi, te vom aresta şi te vom pune sub acuzare. Nu va exista un refugiu destul sigur pentru traficanţii de persoane. Nu în România, nu în Statele Unite, nu în Europa” a adăugat oficialul. 

Ambasadorul SUA a făcut un apel la conducerea Parlamentului în sensul cooperării cu Guvernul pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind combaterea acestui tip de infracţiuni. 

„Fac apel la conducerea Parlamentului: începeţi să lucraţi imediat cu Guvernul pentru a adopta legislaţia necesară pentru a urmări rapid aceşti infractori, pentru a confisca câştigurile obţinute ilegal din vânzarea de persoane, pentru a proteja mai bine victimele traficului şi pentru a repara prejudiciile produse de fostul Guvern, prejudicii care i-au încurajat pe infractori, acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine şi să protejeze chiar oameni pe care îi reprezintă” a încheiat Adrian Zuckerman.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: