Vela a anunţat că măsurile aplicate după 15 mai vor fi publicate sâmbătă/ Firmele cu peste 50 de angajaţi trebuie să decaleze programul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Ministrul de Interne, Marcel Vela, anunţă că măsurile care vor fi aplicate după 15 mai vor fi publicate fie vineri seară, fie sâmbătă, pentru ca toţi cei interesaţi să le afle şi să le poată apoi implementa.

El spune că operatorii economici cu mai mult de 50 de angajaţi trebuie să îşi decaleze programul de lucru, vor fi obligaţi să se doteze cu termometre digitale pentru a verifica temperatura angajaţilor sau a clienţilor magazinelor, iar saloanele de înfrumuseţare să se doteze cu cele necesare pentru dezinfecţie. "Nu suntem în situaţia în care s-a terminat starea de urgenţă şi începem să mergem pe stadion la fotbal sau să facem evenimente, nunţi cu 200 de persoane", subliniază Vela.

Marcel Vela a spus, vineri seară, la Digi 24, că pachetul de măsuri va fi făcut public pentru ca toţi cei implicaţi în gestionarea noilor măsuri să le poată lua.

"Operatorii economici, în general, de exemplu cei care vor avea peste 50 de angajaţi vor fi obligaţi ca să-şi decaleze activitatea, programul astfel încât să fie o presiune cât mai mică pe transportul public în comun. Ca să dau un exemplu, dacă aveţi 60 de angajaţi, 20 să înceapă programul la 7, 20 la 8 şi 20 la 9 dimineaţa, ceea ce înseamnă o reducere a presiunii pe transportul public în comun cu două treimi. În altă ordine de idei, vor fi obligaţi să se doteze cu termometre digitale, astfel încât să poată verfiica temperatura corpului angajaţilor sau cumpărătorilor la magazine, saloanele de înfrumuseţare să se doteze cu tot ceea ce ţine de dezinfecţie, de curăţenie, de programarea clienţilor, toate condiţiile pe care noi le-am anunţat încă de acum câteva zile, iar odată cu afişarea lor fiecare om care este interesat, care doreşte să afle aceste condiţii să poată lua act de ele şi să putem să le implementăm cu succes", a detaliat el.

Întrebat dacă pot părăsi localitatea de domiciliu cei care vor să meargă în altă parte, Vela a replicat: "Pot părăsi localitatea în anumite condiţii, condiţii pe care le vor respecta, pentru că ele vor fi implementate într-o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă".

El a spus că nu este nevoie ca Parlamentul să îşi dea acceptul pe aceasă deciziei, ci măsurile vor fi votate în şedinţa CNSSU.

Vela a afirmat că încă se discută asupra necesităţii declaraţiei pe propria răspundere şi în ce condiţii.

"Săptămâna viitoare vom anunţa în mod oficial dacă va fi nevoie sau nu va fi nevoie de declaraţia pe propria răspundere şi dacă va fi nevoie doar în ce condiţii", a menţionat el.

Vela a explicat că după ce hotărârea CNSSU va fi publicată în Monitorul Oficial, regulile vor avea şi "variante de sancţiune dacă nu vor fi respectate, în baza unor legi care sancţionează nerespectarea deciziilor CNSSU".

El a mai spus că ar putea fi ridicată carantina unor localităţi, dar există posibilitatea introducerii altora în carantină sau a unor părţi din localităţi.

"Îmi doresc să fiu într-o stare optimistă şi eu şi toţi cetăţenii din România care ne dorim ca să fie şi a doua etapă de relaxare la 1 iunie şi să fim la fel de riguroşi şi de responsabili şi după a doua etapă de relaxare, să fim la fel de optimişti şi pentru 15 iunie pentru activităţi hotelere, de alimentaţie publică, eu ştiu, concedii, pentru toate aceste lucruri noi trebuie să construim acum. Nu suntem în situaţia în care s-a terminat starea de urgenţă şi începem să mergem pe stadion la fotbal sau să facem evenimente, nunţi cu 200 de persoane, pentru că ajungem din nou în punctul de la care am pornit şi atunci este păcat de efortul cetăţenilor, de munca tuturor şi nu cred că îşi doreşte nimeni aşa ceva", a afirmat ministrul de Interne.

Întrebat despre decizia Curţii Constituşionale privind amenzile, el a spus: "Nu mă afectează pe mine, afectează toată România pentru că decizia CC este un moment în care statul sau, mă rog, cei care protejează sănătatea polulaţiei nu mai au intrumente coercitive pentru a lua măsuri împotriva celor care să spunem încalcă regulile şi pun în pericol sănătatea publică. Dar analizăm această situaţie cu multă celeritate şi cu siguranţă vom avea în perspectiva stării de alertă metode prin care cei care fac unele gesturi reprobabile, discutabile, încălcând regulile sau punând în pericol viaţa celor dragi, să fie sancţionaţi într-o formă sau alta, conform legii".

Marcel Vela a spus că măsurile ar putea fi anunţate vineri seară.

"Sper ca în acestă seară, dacă nu cel mai târziu mâine să fie postate pe site-ul Grupului de Comunicare Strategică din subordinea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a MAI, chiar pe site-ul ministerului, la fel cum unele norme de aplicare a unor măsuri, de exemplu ce măsuri se aplică în situaţia deschiderii saloanelor de înfrumuseţare, trebuie să îndeplinească saloanele, aceste norme dacă nu vor fi afişate astăzi, cu siguranţă vor fi afişate mâine. Mă refer la anumite norme de aplicare pe anumite măsuri, pentru că era materialul foarte stufos, am vrut doar măsurile însine să fie în primul rând anunţate", a mai spus el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite