Vela a anunţat extinderea elicopterelor SMURD pe timp de noapte cu rezervişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat, luni dimineaţă, că readuce în serviciu piloţi rezervişti pentru a opera elicopterele SMURD pe timp de noapte.

„Avem o veste bună, pentru toţi românii din zona Moldova, zona Banat, zona Oltenia şi zona Dobrogea. Am discutat cu respectivii piloţi rezervişti care au cel puţin 1.000 de ore de zbor la activ. Au acceptat să revină în sistem şi astfel aeronavele de la Iaşi, Craiova, Arad şi Constanţa vor putea efectua şi zbori de noapte care vor salva vieţi. Ele vor opera alături de aeronavele care sunt deja în serviciu în Bucureşti şi Târgu Mureş. Doresc să le mulţumesc acestor piloţi. Sunt eroi, sunt patrioţi, care au răspuns prezent la chemarea ministrului, pentru a-şi face datoria faţă de ţară, pentru că ţara are nevoie de ei”, a declarat ministrul Afacerilor  Interne, Marcel Vela. 

El a precizat că vom avea şase aeronave disponibile pentru a acoperi teritoriul României, iar cele două de la Galaţi şi de la Jibou încă nu pot face acest lucru, având în vedere că nu există condiţii tehnice.

”În condiţiile în care avem aeronave, vom avea piloţi, de la 1 februarie vor fi angajaţi, vor parcurge etapele de pregătire şi vor executa misiuni şi de noapte, inclusiv pentru a ajuta pacienţi care au nevoie de transplant pe lângă, evident, serviciile de urgenţă pentru pacienţi şi accidentaţi. Voi propune o iniţiativă normativă prin care toate oraşele şi municipiile din România să aibă posibilitatea să îşi amenajeze locuri de aterizare şi decolare autorizate de către Autoritatea Aeronautică să corespundă din punct de vedere tehnic inclusiv pentru decolări şi aterizări de noapte”, a anunţat ministrul, care i-a mulţumit şi ministrului Apărării Nicolae Ciucă pentru sprijin.

El a precizat că va prezenta Guvernului un memorandum pentru complementaritatea celor două ministere.

”Adică acolo unde Inspectoratul General de Aviaţie execută misiuni de poliţie de frontieră sau de ordine publică şi dacă în momentele respective piloţi care sunt autorizaţi să zboare pe SMURD sunt prinşi în misiuni de salvare de vieţi, atunci aeronave militare şi piloţi ai Ministerului Apărării Naţionale vin în sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, ceea ce de altfel fac şi acum în situaţia în care avioanele noastre sunt unele reparaţii sau în revizie şi Ministerul Apărării Naţionale asigură transport intern sau extern pentru pacienţi”, a subliniat Vela.

Demersul ministrului de Interne vine după ce, în cadrul unei videoconferinţe, cu ceva timp în urmă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, s-a plâns că nu sunt destui piloţi pentru a opera elicopterele SMURD. Totul în contextul unui evenimentului nefericit din Vâlcea, unde o fetiţă, victima unui accident rutier, care se afla în comă, nu a fost preluată la timp de elicopterul SMURD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite