Vela a cerut Jandarmeriei să retragă propunerile pe care le-a făcut cu privire la desfăşurarea adunărilor publice: Nu sunt asumate nici de MAI, nici de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmeria a propus unele interdicţii, atât cu privire la locurile în care ar putea avea loc manifestările publice, cât şi în legătură cu modul în care ar urma să se desfăşoare aceste manifestări.
Jandarmeria a propus unele interdicţii, atât cu privire la locurile în care ar putea avea loc manifestările publice, cât şi în legătură cu modul în care ar urma să se desfăşoare aceste manifestări.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, vineri, că a solicitat Jandarmeriei să retragă propunerile referitoare la adunările publice şi a menţionat că acestea nu sunt asumate nici de Ministerul de Interne, nici de Guvern.

”Vreau să precizez că aceste propuneri nu sunt asumate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi nici la nivelul Guvernului României. Jandarmeria Română nu are atribuţii de a iniţia proiecte de legi, iar proiectul expus nu este un document al MAI. Într-adevăr este un document de lucru iniţiat de parlamentari cu unele propuneri tehnice pe care Jandarmeria le-a adus în atenţie atunci când s-au pus în dezbaterea participanţilor în cadrul unei întâlniri informale. Am dispus Jandarmeriei Române să retragă toate punctele de vedere avansate la aceste discuţii informale”, a afirmat Marcel Vela vineri, în cadrul unei declaraţii de presă.

Ministrul de Interne a menţionat că va continua să militeze pentru dreptul la libera exprimare şi pentru libera opinie a ”oricărui cetăţean”.

Jandarmeria a propus unele interdicţii, atât cu privire la locurile în care ar putea avea loc manifestările publice, cât şi în legătură cu modul în care ar urma să se desfăşoare aceste manifestări.

Propuneri controversate ale Jandarmeriei în privinţa manifestărilor publice

Jandarmeria a întocmit un document denumit „Lege privind manifestările publice”, care aduce o serie de prevederi controversate în domeniul organizării de proteste publice. Printre prevederi, se numără interdicţia manifestanţilor de a perturba activitatea instituţiilor publice sau aceea de a scanda lozinci jignitoare ori vulgare, inclusiv pe reţelele sociale. Protestatarii riscă amenzi de 5.000 de lei.

Art. 5 – (1) Sunt interzise manifestările publice prin care:

d) se perturbă activitatea normală a instituţiilor publice sau private precum şi ceremoniile/activităţile oficiale organizate la nivelul statului sau al autorităţilor publice centrale sau locale.

De asemenea, dacă ar fi aprobat în această formă, manifestanţii nu ar mai avea voie să-şi acopere figurile cu măşti sau eşarfe.

Art. 6 – Pe timpul desfăşurării manifestărilor publice, sunt interzise:

c) utilizarea mesajelor al caror conţinut încalcă normele de convieţuire socială, indiferent de modul sau mijloacele prin care se transmit;

h) ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea.

Nici scandarea de lozinci sau mesaje cu caracter jignitor nu mai este permisă, în viziunea Jandarmeriei.

Art. 16 – Participanţii la manifestarea publică sunt obligaţi:

c) să nu adreseze, afişeze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare direct sau on-line, inclusiv prin reţelele de socializare sau orice alte mijloace, de natură să aducă atingere moralităţii publice sau drepturilor persoanei.

În cazul în care încalcă regulile impuse de iniţiator, manifestanţii pot primi amenzi de la 1.000 de lei până la 5.000 de lei sau chiar 10.000 de lei.

Art. 26 – Încălcarea interdicţiilor prevăzute la art. 6 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei sau cu prestarea a 50 – 300 ore de activităţi în folosul comunităţii, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni.

Propunerile au fost aspru criticate de USR

”Propunerile limitează semnificativ dreptul constituţional al cetăţenilor români de a protesta public şi constituie o palmă dată democraţiei româneşti şi o dovadă că şefii Jandarmeriei nu au înţeles nimic din evenimentele de pe 10 august 2018”, a transmis USR.

”Documentul iniţiat de către Grupul de Lucru din Jandarmeria Română este o palmă dată democraţiei şi conţine prevederi vădit neconstituţionale. Să nu uităm că articolul 39 din Constituţia României, referitor la libertatea întrunirilor, prevede că < Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere> şi aceste drepturi nu pot fi îngrădite. Este revoltător că la aproape 2 ani de la demonstraţiile din 10 august 2018, Jandarmeria nu pare să fi înţeles încă abuzurile pe care le-a făcut asupra oamenilor care demonstrau paşnic în Piaţa Victoriei. Împreună cu parlamentarii USR, mă voi opune categoric acestui proiect de lege”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite