Vedetele, împotriva violenţei domestice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulia Vântur, Andreea Liptak şi designerul Irina Marinescu au acceptat provocarea lansată de revista „Marie Claire“ de a apărea în numărul din decembrie în câteva imagini şocante, cu un machiaj ce reproduce rănile provocate de violenţă.

Astfel, cele trei vedete s-au alăturat campaniei împotriva violenţei domestice iniţiate de „Marie Claire“. „M-am hotărât să mă implic în această campanie pentru că vreau ca victimele să înţeleagă că nimeni altcineva în afară de ele nu are drept asupra vieţii şi sănătăţii lor.

Am decis să mă implic şi printr-o fotografie şocantă, aşa cum este de fapt violenţa domestică – şocantă şi traumatizantă“, a declarat, pentru „Marie Claire“, Iulia Vântur, prezentatoarea emisiunii „Dansez pentru tine” şi a Ştirilor Pro TV din dimineţile de weekend.

Numărul din decembrie al revistei „Marie Claire“, care apare astăzi pe piaţă, conţine imaginile şi declaraţiile celor trei vedete. Fotografiile au fost realizate de Alex Gâlmeanu, machiajul de Alexandru Abagiu, iar coafura, de Cristina Trohani.

A crescut numărul femeilor agresate

O altă campanie a fost demarată, ieri, de Fondul ONU pentru Populaţie. Numărul femeilor agresate în familie a crescut cu aproximativ 25% în primele trei trimestre ale anului 2008, comparativ cu 2007.

În România, una din trei femei a fost abuzată fizic sau verbal de partenerul de viaţă. În primele cinci luni ale anului 2008 au avut loc cu 21,3% mai multe violuri urmate de moartea victimei faţă de perioada similară a anului 2007.

Mai mult de jumătate dintre acestea s-au întâmplat în mediul rural. Violenţa în familie este preponderent îndreptată împotriva femeilor: în 2007, dintr-un total de 8.787 de victime, 5.794 au fost femei.

Violenţa psihică, cea mai frecventă în România

O cercetare la nivel naţional lansată în 2003 de Centrul Parteneriat pentru Egalitate arăta că 827.000 de femei au suportat în mod frecvent violenţă în familie sub diferite forme. Din 2004 încoace, în România s-au înregistrat 633 de decese, ca urmare a violenţei împotriva femeilor.

Avalanşa de cifre indică o stare de lucruri îngrijorătoare: în România anului 2008, violenţa faţă de femei este un fenomen departe de a fi eradicat. Dimpotrivă, cu trecerea anilor, situaţia devine din ce în ce mai rea.

Astfel, numărul femeilor care au fost înregistrate ca victime ale violenţei în familie în primele trei trimestre ale anului 2008 a crescut cu aproximativ 25%, comparativ cu anul 2007, a precizat Mihaela Mostavi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei, la lansarea campaniei “Femei în umbră. Umbre”.

Concret, dintre victimele violenţei domestice înregistrate anul acesta, 70% sunt femei şi, dintre femei, un sfert sunt minore. “Numărul real este însă mult mai mare, în urma unui sondaj realizat în acest an stabilindu-se că ar fi vorba de 800.000 de victime”, a mai precizat Mostavi.

Există mai multe tipuri de abuzuri împotriva femeilor: abuz fizic, psihic, social, financiar, sexual. Potrivit Mihaelei Mostavi, în România nu se manifestă toate formele de violenţă împotriva femeii, cea mai frecventă fiind cea psihică, iar cel mai des raportată, cea sexuală.

70% din victime, ucise chiar de parteneri

Potrivit reprezentanţilor Fondului ONU pentru Populaţie, “Violenţa omoară mai multe femei decât accidentele rutiere şi malaria împreună şi aproape 70% din victime au fost ucise chiar de către partenerii lor de viaţă”.

Campania se va încheia pe 10 decembrie, ziua internaţională a drepturilor omului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite