Vânzătorii cu preţuri speculative vor fi controlaţi de Protecţia Consumatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat, joi, că va controla toţi operatorii economici din pieţe şi magazine, care în perioada Paştelui, aplică preţuri speculative la alimente.

ANPC a desfăşurat 151 de controale la nivel naţional şi a aplicat amenzi de peste 600.000 de lei. 

Horia Constantinescu a afirmat că vor continua controalele şi în următoarele zile, iar consumatorii ar trebui să sancţioneze comercianţii care pun preţuri prea mari şi să nu încurajeze aceste acţiuni cumpărând de la ei. 

„Comerţul este liber în România şi preţurile sunt permise indiferent de adaosul comercial. Trist este că exact o parte dintre cei care se plângeau de majorarea preţurilor la combustibil sau la energie, la utilităţi în general, sunt probabil unii dintre cei care probabil astăzi aşează pe tarabe preţuri speculative legate de acest moment. ANPC face tot ceea ce îi stă în putinţă, dar avem nevoie de sprijinul consumatorilor să fie şi ei cei care sancţionează. Dacă un furnizor de carburanţi n-ar fi avut în ziua respectivă niciun consumator, sancţiunea ar fi fost mult mai mare decât amenzile mult prea mici pe care le aplică autoritatea noastră. Astăzi se achită jumătate din minim şi se ajunge în situaţia în care marii operatori comerciali plătesc 500 de lei", a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu. 

Preşedintele ANPC a mai spus că, în cazul în care preţul este afişat corespunzător, nicio instituţie nu poate să acţioneze pe piaţa liberă.  

   

„Dar vom vedea dacă respectivul comerciant este cu adevărat producător. Este tema principală pe care Ministerul Agriculturii a solicitat-o tuturor autorităţilor implicate, să vedem dacă cei care astăzi comercializează la preţ speculativ sunt ceea ce pretind a fi. Acţiunea, chit că am devoalat-o înaintea începerii, cu siguranţă nu-i va împiedica pe aceştia să fugă cu roşiile şi cu morcovii de pe tarabă. Cu siguranţă îi vom găsi acolo, pentru că ceea ce nu v-am spus este piaţa cu care vom începe această acţiune. Dar cu siguranţă unora le vom face Paştele foarte frumos, vor primi de la Iepuraş un control de la ANPC", a argumentat el. 

Cei care nu fac dovada provenienţei produselor riscă să nu mai poată vinde produsele. 

„Neavând documente de provenienţă autentice, adevărate, acele alimente nu pot rămâne la comercializare. Vom vedea care vor fi măsurile. Mă gândeam să ne transformăm în Iepuraş şi să împărţim roşii scumpe trecătorilor, pentru că, fiind ale nimănui, pentru că ele nu sunt nici măcar româneşti, pot fi ale celor care trec pe acolo", a mai adăugat preşedintele Protecţiei Consumatorilor. 

În situaţia în care vânzătorul care are preţuri mari demonstrează că au toate documentele în conformitate, ANPC nu poate interveni: „În acest caz ne uităm la ei şi ne rugăm să fie pedepsiţi de divinitate pentru atitudinea pe care o au în Săptămâna Mare". 

„În ceea ce priveşte peştele, mi-ar plăcea să avem mai mult peşte din producţia autohtonă. Suntem toţi doritori de a pune pe masă un peşte proaspăt şi nu poate fi atât de proaspăt un peşte care a călătorit cu autocarul, tirul sau elicopterul până ajunge pe tarabă. Ne-am obişnuit să căutăm preţiozitate pe etichetă, în loc să căutăm prospeţime. Astăzi avem la comercializare păstrăv din import, uitând că avem păstrăvi foarte buni din toate râurile şi păstrăvăriile noastre şi nu ajung la toate rafturile", a punctat el. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite