Vânzări-record de arme româneşti. Ce tipuri de armament am exportat în 2017 şi cine le-a cumpărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile române din industria de apărare au vândut anul trecut armament la export în valoare totală de 192,8 milioane de euro. Un record, potrivit specialiştilor. Conform datelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor  - ANCEX - din cadrul Ministerului Afacerilor Externe consultate de „Adevărul”, avansul vânzărilor în 2017 faţă de anul precedent (când s-au încasat 180,8 milioane de euro) este de aproximativ 7 la sută.

Printre clienţii cei mai mari se află Statele Unite ale Americii. Acestea au achiziţionat din România, printre altele, 5.465 de puşti semiautomate, mitraliere calibrul 12,7 mm, aruncătoare de grenade AG7 şi rachete aferente, pistoale, muniţie pentru arme de calibru mic şi mitraliere grele cu două ţevi calibrul 12,7 milimetri. Valoarea acestor tranzacţii este de 77,4 milioane de  euro, cu zece milioane mai mult decât în 2016. 

Bulgarii se înarmează până în dinţi

Bulgaria este un alt client important al companiilor româneşti producătoare de armament. Vecinii de sud de la Dunăre par că se înarmează până în dinţi dacă avem în vedere că au achiziţionat din România anul trecut echipamente militare în valoare de 34,9 milioane euro. Printre altele, bulgarii au cumpărat mitraliere de calibru 12,7 mm, mitraliere antiaeriane cu calibrul 14,5 mm, lovituri de AG, proiectile de 130 mm şi muniţie pentru arme de calibru mic. 

Arme pentru lupta cu talibanii şi ISIS

Comenzile din zonele conflictelor sângeroase cu talibanii sau luptătorii Statului Islamic au adus şi ele încasări importante pentru producătorii români de echipament militar. Concret, anul trecut Afganistanul a cumpărat grenade antitanc cu fragmentaţie de 4,3 milioane de euro. În acelaşi timp, către Irak au fost livrate 20.000 de arme de asalt derivate din celebrele AKM şi lovituri de AG7 şi AG9. În total, pe cele două fronturi, în 2017, au ajuns arme şi muniţii de 13,2 milioane de euro, o creştere de aproape 300 la sută faţă de 2016, când s-a livrat material militar de 5,6 milioane de euro.

Israel a cumpărat  masiv subansamble

Cu un total de peste 20 de milioane euro, un alt cumpărător important de echipamente militare româneşti a fost statul israelian. Concret,  Israelul a achiziţionat componente pentru aeronave militare, subansamble electronice, componente pentru vehicule militare de teren, echipamente şi subansamble electronice pentru utilizări militare sau software pentru echipamente de testare şi verificare. Şi aici s-a înregistrat o creştere importantă a vânzărilor pentru că, în 2016, livrările au totalizat 15 milioane de euro.  

Componente de aviaţie, la mare căutare

Ca tip de echipamente o pondere mare în totalul exporturilor româneşti de gen din prima jumătate a anului au avut-o cele de la secţiunea ML10 - „Aeronave”, „vehicule mai uşoare decât aerul”, vehicule fără pilot („UAV”), motoare de aviaţie şi echipamente pentru „aeronave”, echipamente şi componente aferente, special concepute sau modificate pentru utilizări militare. Acestea au atins anul trecut un plafon de 26,2 milioane de euro.

Două modele de blindate şi elicoptere de atac, în perspectivă

În general, aceste livrări de echipamente militare au constat în armament uşor sau mediu şi muniţia aferentă sau în piese de schimb pentru aviaţie.  Pentru industria română de apărare apar, însă, noi oportunităţi după ce mai mulţi producători din ţări aliate se arată dornici să deschidă linii de asamblare în România.  

Un prim exemplu ar fi celebrele elicoptere de atac AH-1Z Viper de la Bell Helicopters care ar putea fi fabricate şi în ţara noastră la Ghimbav, în judeţul Braşov. Reprezentanţii producătorului american au declarat pentru “Adevărul”că, dacă se semnează contractul cu MApN, Bell este gata să continue producţia la Ghimbav chiar şi după ce se vor finaliza livrările de elicoptere pentru Armata Română. Astfel, aparatele vor fi fabricate în România şi livrate forţelor aeriene ale unor state aliate, o parte din încasări revenind producătorului braşovean.  

Apoi, General Dynamics, compania americană care deţine producătorul de transportoare blindate Mowag, va fabrica la Uzina Mecanică Bucureşti transportorul blindat 8X8 Piranha 5. Experţii militari spun că acest tip de blindat este extrem de versatil, putând fi folosit ca punct de comandă mobilă, platformă pentru aruncător de calibru mare, tractor de reparaţii, pentru evacuare medicală sau cercetare CBRN. 

În fine, Uzina Automecanica Moreni care se află sub tutela Ministerului Economiei a semnat în anul 2016 cu germanii de la Rheinmetall un acord de constituire a companiei Romanian Military Vehicle Systems (RMVS). Cel mai probabil, în 2020, în uzina de la Moreni va fi demarată producţia unui modern vehicul blindat amfibiu, AGILIS 8X8, destinat iniţial Forţelor Terestre Române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite