Vanghelie şi-a băgat morţii în cavoul familiei Lahovary

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi prietenul său arestat, Cătălin Voicu, Marian Vanghelie îşi înhumează rudele la Bellu, în criptele unor personalităţi de seamă ale României. În capela familiei fostului ministru de Război şi al Afacerilor Străine, Iacob Lahovary (1846-1907), se odihnesc acum două rude ale primarului sectorului 5, Marian Vanghelie.

„În anul 1905 s-a clădit aceast sfânt lăcaş ca să fie adăpost rămăşiţelor pământeşti ale celui mai bun şi mai iubit fiu Jacques I. Lahovary", scrie la intrarea în capela ridicată de generalul Iacob Lahovary, fost ministru de Război şi al Afacerilor Străine la sfârşitul anilor 1800 şi începutul anilor 1900.

Cum a ajuns Cătălin Voicu "eroul" din cimitir

În aceeaşi capelă, el însuşi trebuia să doarmă somnul de veci. Numai că veşnicia a durat o sută de ani, în capelă fiind acum îngropate rudele primarului „care este" în sectorul 5, Marian Vaghelie. Este vorba despre bunicul său, Constantin Niculae, şi o altă rudă, Liana Bojan.

Citeşte în Historia despre un alt reprezentant de marcă al familiei Lahovary - Un politician simpatizat de presă: Alexandru Lahovari

Devastare

Capela, o bijuterie arhitecturală construită de unul dintre cei mai mari arhitecţi ai României, Ion Mincu, se află la figura 55, chiar în centrul Cimitirului Bellu (declarat în 2005 ansamblu monument istoric). Pe pereţii exteriori încă se mai văd inscripţiile care amintesc de faptele marcante pe care le-a făcut generalul Iacob Lahovary pentru România: „medalia Virtutea Militară pe Câmpul de Luptă, Steaua României în timp de resboiu, Mare ofiţer al Ordinului Carol, Ministru de Resboiu, Ministru Afacerilor Streine".

Intrarea principală în capelă are lacătul pus, dar în stânga se ascunde o intrare îngustă care duce până în interiorul criptei. Pe scările în spirală se scurge în întunericul de dedesubt un râu de gunoaie. Uşa, care ar fi trebuit să împiedice accesul la morminte, a fost scoasă din ţâţâni. Înăuntru, în loc de inscripţiile funerare ale familiei Lahovary găseşti două cruci identice, din lemn, ale unor răposaţi din 2008: Niculae Constantin şi Bojan Liana decedaţi la zece zile diferenţă, respectiv la 17 şi 27 iulie. În spate, pe perete, rugineşte blazonul masonic al fostului ministru: „Generalul Iacob Lahovary, recunoscinţă, regrete eterne din partea oficierilor".

image

În capela de la Bellu, blazonul familiei Lahovary este încadrat acum de crucile bunicului lui Marian Vanghelie, Niculae Constantin şi a unei alte rude de-a sa, Liana Bojan

Vizavi sunt săpate în perete şase cripte destinate iniţial celor din rândul familiei Lahovary. Patru dintre ele sunt golite, iar două, cele din mijloc, sunt acoperite cu zid tras recent. La gura unuia dintre lăcaşuri încă se mai văd cioturile cărămizilor sparte pentru a scoate sicriul celui care se odihnea etern şi pentru a face loc rudelor lui Vanghelie care îşi vor da duhul.

Un angajat care a lucrat timp de 40 de ani la Cimitirul Bellu spune că a fost martor la vandalizare. „Când au fost înmormântaţi cei doi în 2008, muncitorii au ras tot ce era în interiorul criptelor. Vechile oseminte au fost aruncate". Omul se uită cu amărăciune la cripta familiei Lahovary. "Ultimul urmaş al lor, al Lahovarylor, care s-a îngrijit de mormânt a fost o descendentă a familiei Mavrocordat. Doamna asta a murit acum vreo 20 de ani. De atunci, nimeni nu s-a mai ocupat de locul de veci. Până în urmă cu 40 de ani rudele lui Lahovary, majoritatea mutaţi în Uniunea Sovietică, veneau anual la mormântul din România pentru a face parastas. Cântau veşnica pomenire în ruseşte, îmbrăcaţi în straiele lor populare".

Cum s-au scos morţii din groapă

image

Capela Lahovary, unde acum se odihnesc rudele lui Vanghelie, a fost ridicată în 1905 de reputatul arhitect Ion Mincu

Sfârşitul „veşniciei" familiei lui Iacob Lahovary şi începutul „veşniciei" neamului Vanghelie au fost puse la cale de Radu Dumitru (42 de ani), coleg de partid cu Marian Vanghelie şi apropiat al acestuia.

Dumitru era consilier local în sectorul 5, unde păstorea şi încă mai păstoreşte Marian Vanghelie. În 2003, Radu Dumitru , în calitate de şef al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), a anulat actul de concesiune din 1950 al descendenţilor familiei Lahovary, prevalându-se de un articol ambiguu din fostul Regulament de funcţionare a cimitirelor. A declarat brusc cripta Lahovary ca fiind „lăsată în părăsire" şi în aceeaşi zi a concesionat-o, cu tot cu morţii îngropaţi, pe numele angajatului lui Vanghelie, Nicolae Dan Cristea, actual director al Administraţiei Domeniului Public (ADP) âSector 5.

Valoarea anuală a contractului de concesiune era de 3.000 de lei. Contactat telefonic, Cristea a părut iniţial dispus să vorbească cu reporterii „Adevărul", dar s-a răzgândit brusc în momentul în care a fost întrebat despre modul în care a ajuns titularul concesiunii capelei Lahovary. „Ştiţi de fapt eu sunt la mine în garaj... ţin o şedinţă...Vă sun eu când mă eliberez". Şi n-a mai sunat. Radu Dumitru, fostul director al ACCU, susţine acum că nu‑şi mai aminteşte cine e Cristea Nicolae.

„Nu ţin minte să fi avut vreo discuţie cu Marian Vanghelie despre un loc de veci în cimitirul Bellu pentru el sau pentru familia lui. Eu la vremea aceea aveam o singură politică: să dau cât mai multe concesiuni. Nu mă mai interesează ce am făcut acum zece ani", se supără Dumitru.

Vărul lui Vanghelie, noul stăpân al capelei

Potrivit unor martori, osemintele Lahovary au dispărut în aceeaşi zi cu înmormântarea lui Constantin Niculae. Pe atunci director al ACCU era George Georgescu. „Nu îmi aduc aminte de acea înmormântare în cripta familiei Lahovary, dar dacă s-au scos toate vechile oseminte de acolo nu era o problemă conform regulamentului. Cel mai probabil oasele au fost puse într‑un săculeţ şi puse alături de cel îngropat recent. Doar nu le-o fi aruncat la gunoi!", zice Georgescu.

Beneficiarul final al capelei avea să se afle de fapt peste 5 ani. La 17 iulie 2008, Cristea a donat subit capela Lahovary către Mircea Sorin Niculae, verişorul lui Vanghelie. Ziua donaţiei coincide cu cea a înhumării bunicului celor doi veri, Constantin Niculae, răposat la 86 de ani şi îngropat în cripta familiei Lahovary. Mircea Sorin Niculae (33 de ani) a fost folosit de vărul său, Marian Vanghelie, pentru o altă afacere neortodoxă.

În septembrie 2003, edilul a cumpărat Magazinul Bucureşti, dar în acte l-a trecut pe vărul său. Astfel, Vaghelie a mascat pentru o perioadă faptul că el era adevăratul beneficiar, până când, în declaraţia de avere a menţionat şi acţiunile de la firma care cumpărase magazinul. Ca şi vărul său, Marian Vanghelie, Mircea Sorin Niculae a refuzat să ofere un punct de vedere referitor la „afacerea Bellu".

Azi, în „Adevărul de Seară", reacţii ale cetăţenilor din Sectorul 5

Comuniştii de ieri, comuniştii de azi

Ion Cristian Niculae, unchiul lui Vanghelie şi tatăl actua­lului concesionar al capelei Lahovary, a reînfiinţat în 2002 Partidul Muncitoresc Român, devenind secretar general al formaţiunii comuniste. Partidul tovară­şului Niculae a fuzionat în 2005 cu Partidul Socialist Unit.

Cătălin Voicu are şi el cavou peste un erou

Ziarul „Adevărul" a relatat în exclusivitate în urmă cu două săptămâni cum Cătălin Voicu (foto mic), senatorul PSD arestat pentru fapte de corupţie, şi-a construit un cavou peste criptele familiei unui erou de la Războiul de Independenţă din 1877, generalul doctor Nicolescu Argeşanu.

Radu Dumitru este cel care, în calitate de şef al Administraţiei Cimitirelor, i-a concesionat lui Voicu terenul şi i-a eliberat ilegal o autorizaţie de construcţie, în august 2004. Senatorul a construit cripta peste mormântul în care se odihneau fiul şi soţia generalului Ioan Nicolescu Argeşanu şi şi-a scris pe cavou următorul text : „Familia General Voicu Cătălin - O viaţă dăruită statului român".

Ca şi în cazul familiei Lahovary, nimeni nu ştie exact unde au dispărut osemintele eroului de la 1877.

image

Monumentul funerar ridicat de senatorul Cătălin Voicu peste mormintele generalului erou Nicolescu Argeşanu

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite