Vanghelie şi-a anunţat candidatura la parlamentare în faţa judecătorilor: „Nu mă interesează să fug din ţară, vreau să continui activitatea politică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie
Marian Vanghelie

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a cerut, luni, judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti să îi ridice măsura controlului judiciar, spunând că nu îl interesează să fugă din ţară, pentru că vrea să-şi continui activitatea politică şi să candideze la alegerile parlamentare din acest an.

 Avocatul fostului primar, în prezent consilier local la Sectorul 5, a spus în faţa instanţei că numele de Vanghelie nu trebuie să atragă automat o măsură preventivă şi a arătat că este o presupunere că dacă acesta pleacă din ţară, nu se mai întoarce. "Este prea cunoscut ca să poată părăsi ţara şi să nu revină", a arătat avocatul.

Procurorul DNA s-a opus ridicării controlului judiciar, având în vedere numărul mare de fapte de care este acuzat Vanghelie şi perioada lungă de timp în care s-au petrecut acestea. "Nu trebuie să existe contact între inculpaţi şi martori", a spus procurorul de şedinţă.

În ultimul cuvânt, Vanghelie a arătat că înţelege rolul DNA, dar este convins că vor fi traşi la răspundere acei oameni.

"Nu mă interesează sa iau legătura cu martorii din dosar. Voi candida la alegerile parlamentare. Oamenii politici trebuie să se bată pentru a se opri aceste abuzuri ale procurorilor", a spus Marian Vanghelie.

El a arătat că vrea să plece la Washington pentru a obţine sprijin din partea societăţii civile americane în ceea ce priveşte sistemul judiciar din România.

"Nu mă interesează să fug din ţară, vreau să-mi continui activitatea politică. Se încearcă tot felul de lucruri cu mine. Nu sunt campionul denunţurilor din România.  Nu ştiu să fac denunţuri, vreau să intru în normalitate", a spus Vanghelie.

Instanţa a rămas în pronunţare pe cererea fostului primar al Sectorului 5.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată, de procurorii DNA, în iulie 2015, pentru nouă fapte de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte fapte de spălare de bani, care ar fi fost comise când era primar al Sectorului 5.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL şi omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20% din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru.

În condiţiile în care costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor,  prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracţională a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la 295.207.000 de lei.

În 5 mai, Marian Vanghelie a fost pus sub acuzare de procurorii DNA într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu, întrucât în 2008 a încheiat două contracte de salubrizare pentru 147 de străzi, în valoare totală de aproape 6,5 milioane de lei, invocând o “situaţie de urgenţă”, în condiţiile în care Primăria Sectorului 5 avea serviciu pentru curăţenia stradală.

O zi mai târziu, procurorii DNA au făcut percheziţii la Primăria Sectorului 5 şi la sediul Partidului Dreptăţii Sociale, într-un dosar care vizează folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în legătură cu falsificarea listelor electorale, infracţiuni care ar fi fost comise în cursul anului 2016.

Potrivit unor surse judiciare, datele unor persoane cu handicap, aflate în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Sectorul 5 au fost folosite pentru a fi întocmite listele electorale cu numărul minim de susţinători pentru candidatura lui Marian Vanghelie la Primăria Sectorului 5.

Vanghelie declara că nu are nicio calitate în acest dosar, iar informaţiile că ar fi folosit bazele de date ale Direcţiei Sociale din Primărie sunt false.

La alegerile locale din 5 iunie, Vanghelie a candidat pentru un nou mandat de primar al Sectorului 5, din partea Partidului Dreptăţii Sociale, pe lista căruia a candidat şi pentru Consiliului Local. La Primărie, el s-a clasat al treilea, după Daniel Florea (PSD) şi Ovidiu Raeţchi (PNL).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite