UPDATE Vanda Vlasov, fiica fostului şef al Camerei de Comerţ, urmărită penal pentru instigare la fals intelectual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vanda Vlasov, fiica fostului şef al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Vlasov, s-a prezentat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiată de procurori în dosarul în care este acuzată de instigare la fals intelectual după ce a pus doi angajaţi să elibereze adeverinţe, care nu au fost avizate de conducere, acte ce au fost folosite de tatăl său în dosarul de corupţie.

UPDATE Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat oficial că a început urmărirea penală pe numele Vandei Vlasov, fost prim vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, pentru instigare la fals intelectual.

De asemenea, tot în acest dosar, anchetatorii le-au pus sub acuzare pe Cassandra Chirilă, secretară în cadrul instituţiei, şi pe Dominica Daniela Pop, asistent arbitral şef adjunct, acestea fiind acuzate de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.

Concret, procurorii arată că, pe 12 mai, Camera de Comerţ şi Industrie a României a sesizat DNA cu privire la faptul că documentele trimise către procurorii anticorupţie, din 21 martie şi până în prezent şi care poartă semnătura şi viza actualei conduceri a Camerei sunt emise fără a fi îndeplinite condiţiile legale.

Potrivit anchetatorilor, sesizare a fost făcută întrucât conducerea CCIR a fost în permanenţă informată de fatul că, prin rude ale lui Mihail Vlasov, se încearcă inducerea în erare a procurorilor prin comunicarea unor documente false.

În acest sens, DNA a cerut lămuriri Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional. „A rezultat că, la data de 28 aprilie 2014 această organizaţie a primit o cerere formulată de Mihail Vlasov depusă de fiica acestuia, Vanda Vlasov, prin care solicita eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte <<dacă din momentul înscrierii pe lista de arbitri – anul 2008 şi până în prezent a fost numit sau desemnat ca membru al instanţelor de arbitraj>>”, precizează procurorii.

Ca răspuns, „Cassandra Chirilă a întocmit o adeverinţă în care a precizat că Mihail Vlasov nu a făcut parte din nici o instanţă de arbitraj, o copie a acestui exemplar fiindu-I trimisă Vandei Vlasov - fără a verifica în totalitate evidenţele electronice şi scriptice existente la nivelul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi fără a o prezenta conducătorului instituţiei spre verificare, avizare şi semnare. În plus, la momentul în care a depus cererea, Vlasov Vanda i-a înmânat lui Chirilă Cassandra şi un <<model de adeverinţă>>”, mai notează anchetatorii.

Ulterior, înscrisul a fost depus, în procedura de cameră preliminară, la instanţa care soluţionează dosarul în care Vlasov a fost trimis în judecată  Însă, actuala conducere a Curţii de Arbitraj le-a comunicat faptul că până la data de 12 mai 2014 „adeverinţa solicitată de Mihail Vlasov prin cererea din data de 28 aprilie 2014 nu a fost eliberată”.

Pe de altă parte, susţin anchetatorii, a reieşit că, în jurul datei de 15 aprilie, Dominica Pop, a primit de la Vanda Vlasov o cerere formulată de Mihail Vlasov prin care solicita eliberarea unei adeverinţe din care să reiasă că acesta din urmă nu a făcut parte din completele instanţei de arbitraj comercial.

„ La insistenţele şi presiunile lui Vlasov Vanda, în aceiaşi zi şi fără efectuarea unor verificări complete, Pop Daniela Domnica a eliberat, fără ştiinţa conducerii instituţiei, o adeverinţă pe care a semnat-o personal, conform celor solicitate de Vanda Vlasov”, mai precizează DNA.

Astfel, în urma verificărilor, a reieşit faptul că adeverinţa emisă de Dominica Pop a fost folosită de Mihail Vlasov pentru termenul de judecată din data de 22 aprilie, aspect confirmat de conţinutul încheierii de amânare a pronunţării din acea dată. 

UPDATE: Avocatul secretarei de la Curtea de Arbitraj, care a fost de asemenea audiată de procurorii DNA, a declarat că aceasta a fost chemată pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile de favorizare a infractorului şi de fals.

Avocatul a mai precizat că este vorba de o adeverinţă eliberată de secretara Curţii, prin care se arată că Mihai Vlasov nu a intrat niciodată în şedinţa de judecată la Camera de Arbitraj. 

Mai mult, acesta a explicat că problema este una legată de formalităţi, în sensul că secretara ar fi trebuit să facă înainte un referat, iar în baza acestuia putea să elibereze respectiva adeverinţă, ce trebuia trimisă la Tribunal şi la Parchet.


Potrivit procurilor, Vanda Vlasov ar fi instigat o angajată să redacteze un document din care să reiasă că nu ea a fost desemnată de Mihail Vlasov pentru a da o soluţie favorabilă în dosatul în care acesta este acuzat.

Mihail Vlasov, a fost eliberat după ce judecătorii Curţii Supreme au înlocuit, pe 24 aprilie,  măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu şi l-au obligat pe acesta să nu părăsească locuinţa sa din Iaşi decât atunci când merge la instanţă.

Pe 9 aprilie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)au decis trimiterea în judecată a lui Mihail Vlasov.

Potrivit rechizitoriului, pe 13 martie, Vlasov, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), ar fi pretins de la un martor denunţător suma de 1 milion de euro, din care a primit 200.000 euro, pe 18 martie 2014.

Anchetatorii precizează că, în schimbul acestor bani, Vlasov i-a promis denunţătorului că-şi va folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR învestiţi cu soluţionarea unui dosar în care denunţătorul are calitatea de pârât-reclamant şi că îi va determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre arbitrală favorabilă denunţătorului.

Preşedintele suspendat al CCIR a fost denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar pe 18 martie a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, după ce ar fi primit de la acesta 200.000 de euro.

Potrivit DNA, pe 2 septembrie 2013, o societate comercială a sesizat Camera de Comerţ şi Industrie a României - Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional cu o acţiune arbitrală formulată împotriva denunţătorului şi a unei alte persoane.

„Obiectul acţiunii era reprezentat de obligarea celor doi pârâţi sus-menţionaţi la plata, în solidar, a sumei de 5.500.000 lei, reprezentând daunele suferite de reclamantă ca urmare a nerespectării, de către aceştia, a contractelor de management comercial şi management financiar. Judecarea acestei acţiuni a fost amânată de mai multe ori, unul dintre termene fiind stabilit pe data de 19 martie 2014. Printr-un intermediar, denunţătorul a aflat că inculpatul Vlasov Mihail ar fi interesat de industria de tipar din România şi că acesta din urmă ar dori să-l cunoască”, arată DNA.

Pe 13 martie, în urma unei programări prealabile, denunţătorul s-a prezentat la biroul lui Vlasov, situat în sediul CCIR.

La începutul discuţiilor, susţin anchetatorii, Vlasov l-ar fi întrebat pe denunţător dacă ştie că are un proces în derulare la instituţia al cărei preşedinte este. În urma răspunsului afirmativ al acestuia, Vlasov ar fi scos o „hârtiuţă” din buzunar şi i-ar fi pus în vedere că va pierde procesul şi că va fi obligat să plătească suma de 4.000.000 euro, indiferent dacă pretenţiile reclamantei sunt fondate sau nu.

„În continuare, la întrebarea inculpatului, dacă ar fi dispus să 'contribuie', cumva, la câştigarea procesului, denunţătorul i-ar replicat că singurii lui bani sunt cei 270.000 euro, pe care i-a cerut prin cererea reconvenţională depusă în instanţă. Întrucât denunţătorul nu-şi manifesta disponibilitatea remiterii sumei de bani, inculpatul Vlasov Mihail i-ar fi spus direct că, pentru câştigarea procesului, ar trebui să-i dea suma de 1.000.000 euro. După mai multe negocieri, în finalul discuţiei, inculpatul i-ar fi propus denunţătorului următoarea înţelegere: acesta îi promitea suma de 1.000.000 euro, din care, până la termenul din 19 martie 2014 îi va achita 200.000 euro. Între timp, denunţătorul ar fi trebuit să primească de la instanţă mai multe termene de judecată, astfel încât să aibă timpul necesar să achite, în tranşe, întreaga sumă de 1.000.000 euro”, mai susţin procurorii anticorupţie.

Suma de 1 milion de euro nu era negociabilă

În ziua flagrantului, Vlasov s-a întâlnit cu denunţătorul într-un restaurant, prilej cu care, inculpatul „i-ar fi reiterat acestuia pretinderea sumei de 1.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se creadă că ar avea-o asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României”. 

Totodată, Vlasov i-ar fi spus atunci lui Petroczki că „suma de 1.000.000 de euro nu se mai negociază, eventual, doar termenele ce urmau a fi acordate de instanţa de arbitraj”.

În aceleaşi împrejurări, arată DNA, Mihail Vlasov „i-ar fi învederat denunţătorului faptul că, iniţial, ar trebui remisă suma de 200.000 euro, urmând ca ulterior, după ce instanţa de arbitraj urma să dispună amânarea cauzei, până la următorul termen de judecată, acesta să îi mai remită încă 300.000 euro, în acelaşi scop”. 

Ulterior, ar fi susţinut Vlasov, după ce primea şi cei 300.000 de euro, instanţa de arbitraj urma să dispună o soluţie favorabilă denunţătorului, potrivit DNA.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ Mihail Vlasov, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Preşedintele suspendat al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, acuzat de trafic de influenţă, a fost trimis în judecată în dosarul în care a fost prins în flagrant când primea o mită de 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki.

Mihail Vlasov rămâne în arest. Fiica acestuia a fost audiată la DNA

Preşedintele suspendat al Camerei de Comerţ a României, Mihai Vlasov, va fi cercetat în continuare în arest după ce magistraţii Curţii Supremeau respins contestaţia acestuia împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost arestat preventiv. În această dimineaţă şi fiica acestuia, Vanda Vlasov, a fost audiată de procurorii anticorupţie.

Şeful Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, reţinut de procurorii DNA în urma unui flagrant

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, avocatul Mihail M. Vlasov, a fost dus la audieri, marţi seară, de procurorii DNA, în urma unui flagrant.

Preşedintele Camerei de Comerţ Mihail Vlasov vrea să acapareze prin lege mediul de afaceri

Camera Deputaţilor a dezbătut, pe furiş, la 9 decembrie, modificarea Legii camerelor de comerţ, care lărgeşte nepermis de mult atribuţiile acestor entităţi private. Deşi proiectul a fost criticat de Guvern şi respins de Senat la 1 octombrie 2013, deputaţii l-au luat totuşi din nou în discuţie.

Comoara de la Registrul Comerţului, între pile şi privatizare

Şase parlamentari propun trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la  Camera de Comerţ şi Industrie. În acest fel, o instituţie care deţine bani şi informaţii despre firmele din România ar trece de la stat la o asociaţie privată condusă de Mihail Vlasov.

Fostul şef al Camerei de Comerţ Iaşi, Magda Ţepoi, a scăpat de închisoare

Ieşeanca acuzată de deturnare de fonduri europene a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. După aproape şapte ani de judecată Curtea de Apel a decis, pe 27 martie, să-i reducă Magdei Ţepoi pedeapsa de cinci ani şi şase luni pe care i-o aplicase Judecătoria Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite