Vânătoarea lui Ţiriac, pomana porcului pentru VIP-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Invitaţii de lux de la Balc (judeţul Bihor) s-au ferit de ochii curioşilor
Invitaţii de lux de la Balc (judeţul Bihor) s-au ferit de ochii curioşilor

Ecologiştii din vechea gardă spun că vânătoarea de la Balc este o deviaţie, o vărsare inutilă de sânge. Omul de afaceri Ion Ţiriac şi invitaţii săi vânează după o reţetă încă greu de înghiţit pentru bihorenii tradiţionalişti şi chiar pentru vânătorii cu experienţă.  

A şasea ediţie a tradiţionalei vânători de ieri de la Balc s-a desfăşurat în noroi, zăpada lipsind cu desăvârşire. Vremea însorită i-a ajutat însă şi mai mult pe vânători.

Potrivit lui Mircea Cordoş, unul dintre gonaci, în primele ore ale dimineţii de ieri au fost împuşcaţi foarte mulţi mistreţi. „Nimeni nu ştie câţi au fost împuşcaţi, nici măcar cei care contorizează. Mulţi mistreţi morţi sunt încă rămaşi în râpe", a spus Cordoş.

Citiţi şi:

Elita Europei, la vânătoare pe terenul de la Balc

Vânătoarea de la Balc, cu gonaci ungureşti

Primarul din Monaco şi moştenitorul Porsche, printre vânătorii din acest an de la Balc

Acesta a precizat că a văzut turme întregi de mistreţi, cu sutele. „Şi Ţiriac a împuşcat vreo doi-trei. Dar cred că el a vânat mai puţin, ocupându-se mai mult de invitaţi", a mai spus Cordoş.

Elan Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, a spus că spera să aibă parte de zăpadă pe fondul cinegetic. Omul de afaceri vânător a fost dezamăgit de noroi, dar acesta nu le-a pus beţe în roate invitaţilor lui Ţiriac. „Anul trecut am împuşcat trei mistreţi sâmbăta şi unul duminica", a spus Elan Schwartzenberg, hotărât să depăşească cifra din ianuarie 2009.

Nu pot fi numiţi vânători, spun ecologiştii

Dacă pentru invitaţii lui Ion Ţiriac împuşcarea mistreţilor crescuţi special pentru a fi ucişi înseamnă vânătoare, pentru ecologiştii şi vânătorii bihoreni lucrurile stau altfel.

„La Balc nu e vânătoare, este un parc artificial, în care vânatul este crescut pentru a fi ucis. Indivizii care îl folosesc nu pot fi numiţi vânători", crede Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică, înfiinţat în 1994 la iniţiativa a cinci organizaţii ecologiste din Oradea.

„Este o vărsare de sânge inutilă, nu are nimic în comun cu nobleţea acestei îndeletniciri. Vânătoarea de la Balc este o deviaţie, ceva anormal", a mai spus Togor.

Asemenea lui, Ioan Silaghi, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bihor, a declarat că ceea ce se întâmplă în fiecare an la Balc este departe de conceptul său de vânătoare. „E ca şi cum aş avea şase porci pe care îi cresc într-un coteţ şi într-o zi mă hotărăsc să-i tai pe toţi. Nu consider că cei care merg la Balc vânează cu adevărat", a spus experimentatul vânător.

Carnea va fi donată

Călin Opriş, organizator de grupă la un fond de vânătoare din Bihor, nu este la fel de drastic în exprimări. El spune că evenimentul de la Balc este tot vânătoare, doar că este una în tendinţe europene. „E drept că mistreţii nu sunt speriaţi, dar e tot vânătoare", a spus Călin Opriş, vânător din 1982.

„În Italia se vânează la fel ca la Balc, pe baza unui plan de recoltă. O treime din totalitatea mistreţilor de pe un fond cinegetic poate fi vânată, fără probleme", a explicat Opriş. El îl admiră pe Ţiriac pentru că toată carnea de mistreţ o donează caselor de copii. 

Invitaţi de marcă

Georges Marsan, primarul din Monaco, a mai fost în România, dar a participat pentru prima oară la vânătoare. Tot în premieră a venit la Balc Erich Hampel, preşedintele băncii austriece Unicredit. Ei s-au alăturat oaspeţilor tradiţionali ai lui Ţiriac, printre care se numără Wolfgang Porsche, moştenitorul cunoscutei companii auto, şi Klaus Mangold, preşedintele grupului Daimler Chrysler.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite