Valurile şi spovedania lui Vântu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bomba detonată de acest dosar ar putea să aibă efecte şi asupra altor foşti sau actuali puternici ai zilei. Creierul SOV este dispus să livreze anchetatorilor informaţii importante, transmiţând şi mesaje către foştii colaboratori ce i-au slujit interesele, pe care i-a plătit cum singur spune, peste valoarea lor. Cutia Pandorei se află la Vântu, care, din raţiuni doar de el ştiute, se pare că este dispus să o deschidă.

Chiar dacă se află după gratii, Sorin Ovidiu Vântu continuă să facă valuri puternice în spaţiul public, făcându-i să tremure pe mulţi dintre cei pe care i-a cumpărat şi care l-au servit ani de zile. Dovedeşte că este la fel de puternic şi influent, putând să-şi facă interesele chiar şi din puşcărie. Iată un fragment din ce a postat acesta la sfârşitul lunii trecute:

„Îmi cer scuze, de asemenea, pentru numărul uriaş de jurnalişti, moderatori şi comentatori pe care i-am salarizat cu mult peste valoarea lor profesională sau umană, creându-le o imagine falsă vizavi de propriile persoane, astfel încât răzbunarea lor, perfect legitimă, a căpătat aspectul unei exorcizări în masă a unui corp cu sute de capete cuprins de convulsii epileptice şi cu bale la guri; evident că nu mă refer la toţi. Ultimii de la care îmi cer scuze sunt politicienii, pe care nu am avut bărbăţia să-i devoalez, lăsându-i să se etaleze pe micile ecrane precum cavalerul Bayard cel „sans peur et sans reproche”, devenind astfel nişte false călăuze pentru o masă uriaşă, îndobitocită şi dornică de sânge. Acest text nu este nici de justificare, nici de renunţare, este doar punerea la punct a celor ce şi-au permis, fără să mă cunoască sau fără să cunoască ce s-a întâmplat cu adevarat, să emită judecăţi de valoare asupra mea.”

Privind o anumită listă care circulă pe forumuri, cu jurnalişti plătiţi de Vântu pe vremea când era mogul media, mulţi spun că nu toţi au fost în slujba lui şi că erau plătiţi doar pentru serviciile angajate, nu pentru că serveau interesele patronului. Doar că cine citeşte stenogramele lui Vântu, acesta precizează clar ce interese trebuie să servească angajaţii lui, indiferent cine sunt ei, şi este foarte categoric - toţi angajaţii trebuie să servească interesele patronatului.

Dosarul penal în care este cercetat fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, ex-viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, a fost făcut cunoscut opinei publice, săptămâna trecută, de către DNA, când acesta a fost reţinut 24 de ore sub acuzaţia săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. Se presupune că SOV ar fi dat mită 1 sau chiar 2 milioane de euro pentru ca premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, să-l numească guvernator al Deltei Dunării pe Liviu Mihaiu.

Pentru cine nu ştie, Zona Deltei Dunării a constituit ţinta şi interesele multor aşa zis afacerişti, potentaţi şi guvernanţi ai zilei, de 26 de ani încoace, care s-au servit de ea ca de propria moşie, intrând în contradicţie cu interesul public, cu legile statului roman ori cele internaţionale, dar şi cu legile naturii unice de aici, prejudiciind grav patrimoniul Rezervaţiei Biosferei. De-a lungul timpului, puternicii zilei care au acaparat moşia Deltei Dunării, pe lângă interesele şi afacerile ce le aveau în zonă, au contribuit permanent la starea de sărăcire, subdezvoltare şi subzistenţă a localităţilor şi locuitorilor deltei, revoltaţi de faptul că nu-şi mai puteau asigura nici măcar minimul necesar de trai din pescuit, singura activitate de pe urma cărora puteau să-şi hrănească familiile. Au fost ani în care chiar şi cele trei braţe de vărsare ale Dunării în mare erau botezate după numele sau porecla afaceriştilor sau politicienilor care le „gestionau”.

29 iulie 2016 
Nr. 1072/VIII/3 

COMUNICAT DNA


„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iulie 2016, a inculpatului OLTEANU BOGDAN, la data faptei preşedinte al Camerei Deputaţilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. 

Din ordonanţa întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora: 

În perioada iulie-noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 29 iulie 2016, inculpatul Olteanu Bogdan urmează să fie prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

Ghicitoarea DNA

Comunicatul DNA cuprinde în textul său şi câteva ghicitori pe care vi le prezint sub forma unor întrebări cu punctaj maxim:

Întrebare de 20 de puncte: La sediul cărui partid s-au dat banii, că DNA-ul face referire la acest lucru în comunicat, dar nu dă şi numele partidului?

Întrebare de 15 puncte: De ce PNL-ul, în comunicatul său, în care zice că sprijină Justiţia şi cine a greşit trebuie să plătească, nu neagă faptul că milionul de euro s-a dat sau nu la sediul propriului partid?

Întrebare de 10 puncte: Pentru cine, oameni politici sau partide, a fost destinat sprijinul electoral menţionat de DNA, reprezentat de această sumă?

Întrebare de 10 puncte: Ce avantaje avea, oameni, demnitari, partide la mână; ce profit obţinea şi ce atuuri avea pentru viitor prin această combinaţie, pe cine putea şantaja Sorin Ovidiu Vântu?

PNL: „Cine a greşit trebuie să plătească”

În tot acest scandal, PNL face pe fata mare, neprihănită, şi a dat un comunicat în cazul Olteanu, precizând clar: „Cine a greşit trebuie să plătească.”

„Partidul Naţional Liberal a sprijinit şi va sprijini instituţiile statului în lupta împotriva corupţiei. PNL consideră că justiţia trebuie să-şi facă datoria în absolut orice situaţie şi în cazul oricărei persoane, actual sau fost membru de partid, actual sau fost demnitar. Toţi oamenii sunt egali în faţa legii, iar cine a greşit trebuie să plătească”, se arată în comunicatul transmis de Departamentul de comunicare al partidului.

Există şi păreri conform cărora nu ar fi fost vorba de mită, ci de o sponsorizare către partid, ceea ce este foarte plauzibil.

Oricum, bomba detonată de acest dosar ar putea să aibă efecte şi asupra altor foşti sau actuali puternici ai zilei. S-ar putea să aflăm noi nume de persoane cu notorietate implicate în această afacere sau în altele ascunse până acum. Şi, după cum putem lesne constata, creierul SOV este dispus să livreze anchetatorilor informaţii importante în acest sens, transmiţând, în acelaşi timp, şi mesaje către foştii colaboratori ce i-au slujit interesele, pe care i-a plătit cum singur spune, peste valoarea lor. Cutia Pandorei se află la Vântu care, din raţiuni doar de el ştiute, se pare că este dispus să o deschidă. Este posibil şi ca unii astfel de slujitori să nu-i mai folosească şi să se descotorosească fără scrupule de ei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite