Val de critici pe pagina de Facebook a IGSU privind RO-ALERT, deşi sistemul nu a fost construit pentru a transmite alerte de cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ro-alert raed arafat combo

Pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost luată cu asalt de către utilizatorii nemulţumiţi de faptul că RO-ALERT nu a transmis o avertizare legată de cutremurul de 5,8 pe Richter, care a avut loc duminică dimineaţa în zona Vrancea. Sistemul nu a fost creat pentru alertarea populaţiei în caz de cutremur.

Utilizatorii Facebook şi-au exprimat nemulţumirea privind sistemul de avertizare RO-ALERT, majoritatea dintre ei având impresia că acesta trebuie să funcţioneze şi în caz de cutremur. 

Imagine indisponibilă

RO-ALERT nu este menit să anunţe populaţia în caz de cutremur, după cum menţionează şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat.

Într-o intervenţie telefonică la Digi24, Arafat a subliniat că sistemul nu este menit să alerteze populaţia în caz de cutremur, atât din cauza timpului foarte scurt şi imposibilităţii de a afla exact când se va produce unul, cât mai ales pentru că aceste alerte ar induce panică în rândul locuitorilor şi ar face mai mult rău decât bine.

În septembrie, acesta a declarat într-o conferinţă de presă: „Dacă vorbim de cutremur, nu vom da alerte înainte de cutremur. (....) Pentru a nu induce panica, pentru că ştim că nu avem pregătirea necesară la nivelul populaţiei ca să reacţioneze cu calm, plus că nu ştim cât câştigă. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul zece este mare ca să-l prindă pe scara blocului”, a spus Raed Arafat.

Imagine indisponibilă

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei în situaţii de urgenţă, conform prevederilor legale.

Sistemul  este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, ca urmare a Ordonanţei de urgenţă nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Funcţionalităţile Sistemului RO-ALERT

- Difuzarea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă;

- Difuzarea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă;

- Afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului;

- Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp;

- Receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming pe teritoriul României;

- Acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate.

Cum funcţionează sistemul RO-ALERT şi ce mesaje vom primi în situaţii de urgenţă: „Există telefoane care nu pot recepţiona mesajele“

....

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite