Vai de cozonacul norodului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a scumpit transportul în comun, a crescut semnificativ preţul călătoriilor cu metroul şi mijloacele de suprafaţă: tramvaiul, troleibuzul, autobuzul. STB-societatea de transport a anunţat  că preţul unei călătorii a crescut de la 1,3 lei la 3 lei. Mai mult de jumătate! Transportul în comun al bucureştenilor este subvenţionat cu 50%. Costul real al unei călătorii este de 6 lei. Să vezi acum condiţii civilizate de transport!!! Calitate extra.

Pe lângă canicula lunii iulie, de mijloc de cuptor, românii au fost surprinşi de o avalanşă de ştiri, care vor avea un impact major în viaţa lor de acum înainte. Breaking news-urile au rulat în permanenţă în media noastră naţională, anunţând bune şi rele, verzi şi uscate.

Ultima ştire care îmi apare sub ochi, neverificată însă, dacă se va adeveri îi va lovi puternic pe consumatori-cică se scumpeşte şi berea. Tocmai acum după ce hotelierii scăpaţi din carantina pandemiei îi rup pe românaşii noştri la buzunare, pe frumosul nostru litoral, săltând preţurile la infinit, peste ceea ce oferă concurenţa din ţările tradiţionale unde ai noştri îşi fac de obicei vacanţele: Bulgaria, Grecia, Turcia, Egipt şi alte destinaţii mai accesibile decât în scumpa noastră patrie. Dar atât timp cât compatrioţii noştri ”patrioţi” se lasă de bunăvoie jecmăniţi spre bunăstarea şmecherilor din turismul naţional, îşi merită soarta.

Pe data de 15 iulie 2021, ministrul de interne Lucian Bode, în uralele asistenţei, anunţă printr-un limbaj de lemn specific o nouă promoţie de ofiţeri de poliţie a Academiei ”A. I. Cuza”. Tradiţional, ca la noi la nimeni, ceremonia a început cu soborul de preoţi şi anunţul că se va face o biserică în incinta instituţiei. E de bine! Poliţiştii au nevoie şi de Dumnezeu la fel ca şi societatea noastră care are  mare nevoie de apărători ai legii bine pregătiţi, profesionişti şi integri.

Dar, oare ce vor fi învăţat proaspeţii poliţişti de la şefii lor acuzaţi de plagiate, de fapte penale, de incompetenţă sau de cine ştie ce alte lucruri ilegale? Cred că vom afla după ce vor intra cu adevărat în pâine.

Bucureştenii s-au obişnuit cu duşurile mai mult reci decât calde, după cât de bine este administrat marele nostru oraş european, de ani de zile. Pe lângă apa rece pe post de apă caldă de care beneficiază, locuitorii Capitalei au mai primit de la edilii aleşi alte duşuri reci.

S-a scumpit transportul în comun, a crescut semnificativ preţul călătoriilor cu metroul şi mijloacele de suprafaţă: tramvaiul, troleibuzul, autobuzul. STB-societatea de transport a anunţat că preţul unei călătorii a crescut de la 1,3 lei la 3 lei. Mai mult de jumătate!

În condiţiile în care transportul în comun al bucureştenilor este subvenţionat cu 50%. Astfel, costul real al unei călătorii este de 6 lei. Edilii şi STB consideră că scumpirea era absolut necesară şi că banii proveniţi din majorarea preţului biletelor vor fi investiţi în ridicarea calităţii de călătorie! Ha, ha! Râsu-plânsu! Să vezi acum condiţii civilizate de transport!!! Calitate extra.

Pe de altă parte, cetăţenii care folosesc zilnic transportul în comun cred că preţul unei călătorii este mult prea umflat şi nejustificat. Comparativ,  3 lei un bilet sunt echivalentul preţului a două pâini, cea mai ieftină şi proastă pâine, pâinea săracilor. Dacă un om merge şi se întoarce de la serviciu dă pe două călătorii în Bucureşti, 6 lei, preţul a patru pâini de pe masa familiilor lor!

Dar şi preţul pâinii a crescut în ciuda declaraţiilor guvernanţilor, într-un an agricol cu recorduri la producţia de grâu din ţara noastră. Acum, este vai de cozonacul norodului, căruia i s-a spus mereu să mănânce cozonac dacă n-are bani de pâine! Dar n-are dinţi de cozonac!

Într-o lună de zile, la câte pâinii trebuie să renunţe bucureştenii cu venituri modeste pentru a putea circula cu transportul în comun? În plus, de la buget, tot din banii lor contribuabilii bucureşteni mai plătesc şi subvenţia. Mai plătesc şi călătoriile gratuite ale miilor de pensionari şi ale membrilor familiilor angajaţilor STB şi salariile acestora, care nu sunt deloc mici.

Pe lângă veştile rele, mai avem şi veşti bune, ireale! După examenele naţionale care ne-au arătat dezastrul din învăţământul românesc de stat, mai marii ţării, preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Florin Câţu şi alţii, ne-au anunţat cu mare tam-tam adoptarea proiectului istoric ”România Educată”, cu investiţii importante şi un orizont de implementare, undeva din 2030 încolo... Bla, bla-uri politicianiste şi de imagine.

Proiect pe care mulţi dintre români probabil că nu vor apuca să-l vadă realizat nici măcar un sfert din el, iar multora dintre copiii de azi le vor creşte bărbile până la pământ până să beneficieze de grija sistemului de educaţie naţională.

Ca să închei cu o ştire pozitivă, să ne amintim de descinderile DNA în rândurile unor aşa zis sindicalişti de la metrou, care au blocat transportul subteran acum câteva luni şi care au fost reclamaţi de ministrul Drulă, cel cu ranga, poreclit şi ”câinele”. Ce mai chiote şi vaiete printre aceştia, susţinători ai marelui lider Ion Rădoi, ca să nu fie reţinut la răcoare în ”Beciul domnesc”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite