Văcarii clujeni cer derogări de la legislaţia europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

europeană, privind sănătatea fermelor. Potrivit lui Mircea Ciurea, membru în conducerea asociaţiei, autorizaţiile de funcţionare ale fermelor sunt practic suspendate, iar pentru o nouă

europeană, privind sănătatea fermelor. Potrivit lui Mircea Ciurea, membru în conducerea asociaţiei, autorizaţiile de funcţionare ale fermelor sunt practic suspendate, iar pentru o nouă autorizare sunt cerinţe extrem de aspre, pentru care fermierii clujeni nu sunt pregătiţi, datorită costurilor necesare investiţiilor. "O staţie de epurare ne costă peste 200.000 de euro, mai mult decât valorează toată ferma. Am făcut deja investiţii foarte mari", ne-a spus Ciurea.
De cealaltă parte, Iuliu Duma, şeful Direcţiei Sanitar- Veterinare, s-a arătat surprins de intervenţia crescătorilor de animale. Acesta ne-a declarat că cele patru etape de realizare a sănătăţii fermelor de animale sunt negociate cu Uniunea Europeană şi că acestea nu mai pot fi modificate la nivel local. Conform OUG 139 din 2004, până la 1 iulie trebuiau deja realizate autorizările după noua legislaţie, pe domeniul biosecurităţii şi tehnologiei de creştere. "Noi îi monitorizăm de doi ani, dar au progrese foarte mici. Nici unul nu a venit cu solicitarea privind noua autorizare", spune Iuliu Duma. Este vorba despre împrejmuirea fermelor, condiţii mai stricte de intrare şi ieşire, spaţii speciale de muls, depozite pentru lapte. Laptele obţinut trebuie să aibă anumiţi parametri de igienă, în această etapă de 1 milion de germeni şi 600.000 celule somatice. Până la sfârşitul lui decembrie 2009, parametrii trebuie aliniaţi la nivelul celor din UE, adică 100.000 germeni şi 400.000 celule somatice. În caz contrar, vor mai putea produce doar telemea şi lapte praf. "Dacă nu se vor conforma, vor pierde pe termen scurt subvenţiile pentru lapte, dar, pe termen lung, nu vor mai putea desfăşura activitatea, iar fermele vor fi închise", ne-a spus Duma.La sfârşitul săptămânii a fost stabilită o întâlnire a fermierilor clujeni cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale Sanitar- Veterinare, pentru a se aduce clarificările necesare, dar Duma nu crede că fermierii ar putea primi un termen de graţie mai mare de două luni, pentru a se alinia la cerinţele de calitate din programul negociat. Potrivit şefului Direcţiei Agricole, Iuliu Suătean, în judeţul Cluj sunt înregistraţi circa 29.000 producători de lapte, 16.000 îşi livrează producţia procesatorilor autorizaţi, iar 8.000 comercializează direct laptele. Sunt însă 5.000 de producători, despre care nu se ştie nimic precis, bănuindu-se doar că utilizează lapte fie pentru comerţul de pe piaţa neagră, fie pentru hrana animalelor din propria gospodărie. Asociaţia reprezintă în jur de 40 de mari producători clujeni, care deţin circa 8.000 de vaci din cele aproape 60.000 de capete.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite