Vacanţă la mare printre excavatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care au profitat de preţurile mici oferite de programul „Litoralul pentru toţi“ au parte de un sejur printre şantiere, administraţiile locale fiind în urmă cu asfaltarea şi amenajarea plajelor. Preţurile mici şi vremea bună sunt atracţiile litoralului românesc zilele acestea. Terasele sunt însă închise, magazinele la fel, iar muncitorii asfaltează de zor.

Teoretic, staţiunile ar trebui să funcţioneze ca în plin sezon. Practic însă, doar hotelierii şi-au deschis porţile aşteptând clienţi. Astfel, peste 900 de turişti se află pe litoral prin programul lansat de Ministerul Turismului, adică s-au ocupat 10% din locurile de cazare disponibile.

Numărul mic de clienţi nu-i descurajează însă pe hotelieri. „Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avem o cerere mult mai mare la cazare şi acest lucru datorită preţurilor, dar şi timpului frumos", spune directorul Hotelului Tomis, din Mamaia, Traian Bucovală.

La Hotelul Savoy, din reţeaua Best Western, sunt cazaţi la ora actuală 15 turişti. „Oferim tratamente spa, împachetări cu nămol, fizioterapie. Nu sunt mulţi clienţi, dar indiferent de numărul lor, funcţionăm la capacitate şi tot personalul este pregătit petru a le oferi tot confortul", a declarat directorul Bellamy Zahiu.

Ieri, la Mamaia, câţiva turişti se plimbau prin staţiune. Soarele i-a scos la plimbare, însă în tot oraşul se demolează, se asfaltează, iar magazinele sunt închise. Utilajele grele trec pe aleile înguste dintre hoteluri şi pe plajă se demolează încă terasele ilegale.

„Am venit pentru linişte"

Singura parte a staţiunii plină de turişti este zona de promenadă Cazino, unde terasele sunt deschise, iar ospătarii încearcă să-şi atragă clienţii cu preţuri încă rezonabile. Cei care au sperat măcar la o plimbare cu telegondola pot să-şi pună pofta-n cui pentru că instalaţia nu este încă funcţională. Ana Burada (18 ani), Ema Jerpelea (17 ani), Alexandru Achim  (17 ani) şi Valentin Cârnaru (18 ani) au ajuns în Mamaia ieri-dimineaţă.

„Peste câteva zile împlinesc 18 ani şi am vrut să petrec cât mai departe de casă cu cei mai buni prieteni ai mei", a declarat Ana. Tinerii din Turnu Măgurele vor petrece la mare doar două zile şi ar fi vrut să găsească mai multe terase şi cluburi deschise.

„Am observat că nu s-au deschis încă toate localurile, sper că vom găsi un club în care să putem merge să sărbătorim", au spus ei. Un singur club de noapte este deschis în această perioadă în staţiunea Mamaia - Crush, care are program doar în weekend.

Nu toţi clienţii sunt nemulţumiţi de lucrările din staţiune. Unii au venit doar pentru liniştea datorată numărului mic de turişti. „Am ales această perioadă pentru vacanţă nu neapărat datorită preţului, ci pentru linişte. Este mult mai bine acum, când nu este foate multă gălăgie până noaptea târziu", a spus familia Andone, din Iaşi.

În weekend pe litoral sunt aşteptaţi noi turişti, care şi-au programat o minivacanţă  în perioada sărbătorii Rusaliilor. Hotelirii au pregătit mese festive la un pachet de de trei nopţi de cazare.

Zile gratuite de vacanţă

De asemenea, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România a lansat, la Mamaia, programul „Zile gratuite de vacanţă". Astfel, hotelierii din staţiuni oferă zile gratuite de cazare, pe modelul plăteşti cinci nopţi şi stai şapte.

„În cursul zilei de luni, pe pagina de internet a ANAT se vor afişa toate hotelurile care aderă la acest program. «Zile gratuite de vacanţă» se promovează prin agenţiile de turism din toată ţara", a declarat Corina Martin, preşedintele ANAT.

Cel mai mic tarif disponibil pe litoral este în Neptun, la Hotel Prahova, de o stea, unde cinci nopţi de cazare în luna iunie costă 120 lei/persoană.

La Hotel Banat, de două stele, şapte nopţi costă 220 lei, tot în iunie. În Mamaia, la Hotel Venus, cazarea costă 220 lei/persoană, şapte nopţi în luna iunie. 

O săptămână pe litoral cu 159 de lei

Aproape 850 de turişti se află în aceste zile pe litoral prin programul lansat la 3 mai, „Litoralul pentru toţi". Pachetele de vacanţă au costat între 159 de lei şi 399 de lei de persoană pentru şase nopţi de cazare (cu TVA inclus).

„Cele mai căutate au fost pachetele din luna iunie, unde mai sunt libere doar 30% din locuri, arată Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite