USR trece de Parlament legea pentru înăsprirea pedepselor pentru deţinerea şi traficul de droguri, după care se gândeşte să o dezbată public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua lege încriminează şi deţinerea de droguri etnobotanice
Noua lege încriminează şi deţinerea de droguri etnobotanice

Prin deputata Lavinia Cosma, Uniunea Salvaţi România a propus şi trecut, ieri, de Parlament un proiect de lege prin care se încriminează deţinerea de etnobotanice, dar se majorează şi pedepsele pentru traficanţii de droguri, iar acum, culmea, propune realizarea unei „dezbateri reale în România” fix pe tema aceeaşi temă.

„USR susţine că este nevoie de o dezbatere reală în România pe tema consumului de droguri şi etnobotanice, prevenţie şi reabilitare, dar şi pedepse.

Proiectul depus de deputata USR Lavinia Cosma are ca scop incriminarea produselor etnobotanice, în condiţiile în care exista un vid legislativ şi din această cauză România a ajuns un paradis al traficanţilor de astfel de substanţe.

Proiectul face două lucruri: incriminează etnobotanicele, la fel ca drogurile, şi creşte pedepsele pentru traficanţi. Pentru consumatori NU cresc pedepsele, rămân cele din prezent.

În lege sunt tratate separat deţinerea în vederea consumului (Articolul 4) şi deţinerea în scop de comercializare (Articolul 2). Articolul 4 cu privire la consum NU a fost modificat. În schimb a fost modificat Articolul 2 care se referă la trafic.

USR consideră că acest proiect trebuie să facă parte dintr-o strategie mai amplă de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, iar discuţiile pentru o reglementare corectă şi modernă în domeniu, inclusiv cele privind dezincriminarea consumului de droguri, trebuie să continue.

De altfel, deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical. Există argumente ştiinţifice care susţin efectul paleativ al canabisului în cazul unor boli şi USR susţine această legalizare, aşa cum au făcut deja alte state.

USR consideră că trebuie folosite experienţele altor state şi studiile realizate în domeniu pentru a elabora o lege mai clară şi în România”, subliniază USR într-un comunicat de parcă nu tocmai le-a fost aprobată o lege pe această temă. 

Organizaţia de tineret a USR nu ştia de existenţa proiectului

Culmea este că proiectul promovat în Parlament de USR nu era cunoscut nici măcar de toţi membrii partidului. Concret, USR Tineret a reacţionat, miercuri seară, după proiectul iniţiat de USR privind înăsprirea pedepselor pentru deţinerea şi traficul de droguri a fost votat de Camera Deputaţilor, printr-un mesaj extrem de scurt. ”Comunicat USR Tineret: Nici noi nu ştiam”, scrie organizaţia pe Facebook, mesajul fiind însoţit de un emoticon cu o faţă înlăcrimată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite