Urmaşul Regelui se stabileşte în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai  şi Principele Nicolae
Regele Mihai şi Principele Nicolae

Principele Nicolae, al treilea în ordinea succesiunii la tron, soseşte mâine în ţara noastră.

Principele Nicolae, fiul Principesei Elena (cea de-a doua fiică a Regelui Mihai), urmează să se stabilească mâine în România, conform unor surse apropiate Casei Regale.

Tânărul de 27 de ani, cel de-al treilea în ordinea succesiunii la tronul României, va prelua o parte dintre activităţile publice ale Casei Regale a României. În 2010, Principele Nicolae a primit, în cadrul unei ceremonii solemne organizate la Palatul Elisabeta, titlul de Alteţă Regală, la împlinirea a 25 de ani. Totodată, bunicul său, Regele Mihai I de România, i-a acordat decoraţia „Nihil Sine Deo". Nicolae a fost prezent, de mai multe ori în România, în ultima vreme.

La 30 decembrie 2007 s-a stabilit Noul Statut al Casei Regale prin care nu se mai aplică legea salică (care interzicea accesul femeilor la tronul României). Primele două succesoare au devenit, astfel, fiicele cele mari ale Regelui, Margareta şi Elena. După ele - Nicolae!

Tablou de familie: Nicolae, în dreapta Regelui

În primul interviu acordat presei din România, Principele Nicolae spunea, în 2008, în ziarul „Cotidianul", că nu stăpâneşte limba română (nici cât să se descurce pe un peron de gară), dar că, dacă românii îl vor vrea, nu va refuza invitaţia la tron. Principele Nicolae este o figură puţin cunoscută românilor. Una dintre rarele ocazii în care a putut fi văzut a fost acum 20 de ani, când Regele Mihai l-a prezentat din balconul Hotelului Continental drept viitorul rege al României. Nicolae avea în 1992 doar 7 ani.

Tablou de familie: Nicolae, în dreapta Regelui

O parte din presa vremii l-a alintat atunci „Nicolae cel Mititel". Prinţul îşi amintea în 2008: „A fost ceva fantastic!... De la poliţişti la mulţimea care aclama, toată forfota de pe stradă... A fost ceva unic! Ţin minte că stăteam împietrit în balconul hotelului (n.r. - Continental), cum fluturau steagurile, sutele de mii de oameni care participau la miting.

„Micul Prinţ“, alături de bunicul său, în 1992  Foto: corbis

„Micul Prinţ“, alături de bunicul său, în 1992 p Foto: corbis

Luasem masa şi am mers în camera mea. Eram obosit şi voiam să stau în pat, dar le-am spus tuturor că nu pot dormi din cauza mulţimii care scanda, îi auzeam, îi văzusem cu câteva minute înainte, din restaurant, printre lalelele din geam, şi atunci am mers afară în balcon. A fost ceva extraordinar, o nebunie... A fost cel mai puternic moment trăit de mine în România".

Regele Mihai I, prin lentila nepotului

Principele Nicolae a întărit în ultimii ani legăturile cu Regele Mihai: „Relaţia mea cu bunicul şi bunica mea a devenit de la an la an tot mai caldă. Bunicul meu este un om cu un caracter extrem de puternic şi în acelaşi timp foarte prietenos şi amabil. Îl simţi mereu acolo unde e nevoie de el".

Prin intermediul bunicului, Principele Nicolae i-a cunoscut îndeaproape pe Prinţul Charles şi pe mama acestuia, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii: „Prinţul Charles este un om jovial, dar fiind mai mic la vremea aceea, când l-am cunoscut, am discutat mai mult despre şcoală. De asemenea, întâlnirea cu Regina Elisabeta a rămas o amintire deosebită pentru mine".

Este orfan de tată

PrincipeleNicolae (născut în 1985), pe numele său întreg Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills, este fiul Prinţesei Elena (născută în 1950) - a doua fiică a Regelui Mihai I - şi al lui Robin Medforth-Mills (1942-2002). Sora mai mică a lui Nicolae, Elisabeta Karina de Roumanie Medforth-Mills, are 23 ani.

S-au rupt legăturile cu Casa de Hohenzollern

Regele Mihai a anunţat în mai 2011 că rupe orice legătură cu Casa de Hohenzollern, din care Casa Regală a României făcea parte în mod tradiţional. Ruperea
legăturilor dinastice cu germanii presupune exclusivitatea descendenţilor Regelui Mihai la tron.

Ordinea succesiunii la Tronul României

1. Principesa Margareta (prima fiică a Regelui)
2. Principesa Elena (a doua fiică a Regelui)
3. Principele Nicolae (nepotul Regelui)
4. Principesa Elisabeta Karina (sora lui Nicolae)
5. Principesa Irina (a treia fiică a Regelui)

Principele Nicolae de România

- Are 27 de ani
- S-a născut la Geneva (Elveţia) şi a copilărit la Durham (nord-estul Angliei)
- Tatăl său, Medforth-Mills, a fost medic şi oficial al ONU. Nicolae are o soră mai mică, Elisabeta Karina, a patra în ordinea succesiunii la tron
- Absolvent al Shiplake College (Shiplake, Anglia) şi al Royal Holloway, University of London
- E pasionat de călătorii în ţări exotice şi de sport. A călătorit în ţări precum: Namibia, Botswana şi Zimbabwe
- A moştenit pasiunea bunicului său, Regele Mihai, pentru maşinile de teren
- A lucrat pentru World Challenge (o companie care îi introduce pe copii în lumea sporturilor extreme). A mai fost chelner, cursant la o şcoală de bucătari, figurant la filmări sau angajat al lanţului de magazine Tesco

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite