UPDATE Legea salarizării nu se aplică din 2011 / Forma finală a legii va fi negociată cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a convocat miercuri, la Palatul Parlamentului, o reuniune a grupurilor parlamentare pentru o ultimă discuţie pe Legea salarizării, înaintea şedinţei de Guvern de la ora 15.00

ORA 20.45 Premierul Emil Boc a spus că forma finală a legii salarizării unitare va fi negociată în zilele imediat următoare cu Fondul Monetar Internaţional, după care va fi aprobată de Guvern în şedinţă specială, programată pentru luni, şi transmisă imediat la Parlamen, conform unor surse participante la şedinţa de Guvern.

ORA 20.35 Preşedintele Traian Băsescu a cerut reorganizarea Poliţiei, în şedinţa de guvern, afirmând că aceasta s-a transformat, dintr-o instituţie care trebuie să protejeze ordinea publică, într-o structură care apără clanurile mafiote şi creează dezordine. Detalii, aici.

ORA 17.45 Bugetarii nu vor primi în 2011 salariile, indemnizaţiile sau soldele lunare în funcţie de grila de salarizare, se arată în nota de prezentare a proiectului de lege a salarizării, obţinută de Mediafax.

În cadrul noii grile de salarizare a bugetarilor au fost stabilite 110 clase de salarizare, cărora le corespund coeficienţi de ierarhizare la un interval de 1.025.

Prin noua lege de salarizare a fost fixat şi plafonul pentru sporuri, fiind prevăzut că suma sporurilor, compensaţiilor şi indemnizaţiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor sau salariilor funcţiilor de bază ori ale indemnizaţiilor lunare de încadrare.

Noua legea reglementează şi situaţia personalului care ocupă funcţii de conducere pentru care condiţia este de studii superioare şi care nu au absolvit studii de acest nivel. Astfel, aceste persoane vor beneficia de salariile de bază prevăzute de lege pentru aceste funcţii, diminuate cu 10 clase de salarizare.

ORA 16.50 Preşedintele Traian Băsescu a plecat de la şedinţa de Guvern, după circa o oră şi jumătate de discuţii cu membrii cabinetului Boc.

ORA 15.15 A început şedinţa de Guvern de la Palatul Victoria, la care participă şi preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a declarat:

* Băieţii de la MAI care au început să facă striptease aruncându-şi şepcile, acum îşi aruncă caracterul pe toate televiziunile"

* Aş vrea să discutăm câteva probleme extrem de sensibile din acordul cu FMI. Ca subiecte mi se par prioritare  arieratele din Sănătate,  arieratele către societăţile comerciale, compensarea TVA, pentru că face parte din procesul de reducere a arieratelor în economie.

* Nu în ultimul rând, aş vrea să privim puţin la situaţia din UE şi mă refer la ultimele evoluţii legate de Irlanda şi alte potenţiale riscuri de stabilitate la adresa monedei europene, ce confirmă afirmaţiile de la summit, de luna trecută, că Europa e încă în criză şi veţi vedea că se prefiguerază intrarea în derapaj şi a altor state.

* Suntem în plină criză a datoriilor guvernamentale în Uniunea Europeană şi ar trebui să stabilim polititci de stopare a acestora în România, dacă vrem să prefigurăm optimist viitorul.

* Vom mai discuta probleme legate de Schengen şi nu voi evita nici situaţia de la Ministerul de Interne, despre băieţii care au început să facă striptease aruncându-şi şepcile, iar acum îşi aruncă caracterul pe toate televiziunile".

ORA 15.00 Legea Salarizării unitare nu va intra în vigoare din 2011.

"Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011, numai că salariile, aşa cum sunt puse în această lege, nu se pot înscrie în suma de 39 de miliarde de lei. Salariile vor creşte, dar nu va putea fi acoperită anul viitor creşterea", a declarat la Realitatea TV, deputatul PDL Marius Spânu.

ORA 14.40 Emil Boc a spus că salariul minim pe economie ar urma să fie de 670 de lei, conform unor surse parlamentare. Mai multe detalii, aici.

ORA 14.23 Ministrul Muncii, Ioan Botiş, ar fi fost miercuri, la Palatul Cotroceni, pentru o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe tema Legii salarizării unitare, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

ORA 14.00 Guvernul a promis FMI că reducerea numărului de angajaţi în sectorul public va continua şi anul viitor. Angajamentul a fost inclus în scrisoarea suplimentară convenită cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, obţinută de MEDIAFAX. În plus, modificarea OUG 50 privind creditele populaţiei, astfel încât să asigure transparenţă dar şi stabilitate financiară, este una dintre cele 5 precondiţii pentru eliberarea următoarei tranşe, iar  Guvernul a asigurat Fondul Monetar Internaţiuonal că este pregătit să introducă măsuri compensatorii în cazul în care strategia fiscală pentru perioada următoare nu poate fi aplicată din cauza unor impedimente de ordin judiciar, relevă scrisoarea.

ORA 13.19 A început şedinţa Coaliţiei cu grupurile parlamentare. Emil Boc a declarat: "Dupa consultare vom decide in Guvern forma finala a legii salarizării. Am intrat in linie dreapta pe această lege.

UPDATE 10.44 Traian Băsescu participă la şedinţa de Guvern de la ora 13.00. Preşedintele a fost invitat de premierul Emil Boc. Tema şedinţei este legea salarizării unice. Preşedintele va participa la reuniunea Cabinetului şi pentru o informare privind participarea României la Summit-ul Consiliului Nord-Atlantic, Lisabona, 19-20 noiembrie 2010 şi analiza îndeplinirii condiţionalităţilor privind aderarea la Spaţiul Schengen.

-----------------------------------------------

Guvernul are nevoie de acordul Legislativului pentru că îşi va angaja răspunderea. Noua lege a salarizării urmează să fie avizată şi de Guvern, imediat după întâlnirea cu parlamentarii, iar luni va ajunge pe masa Parlamentului.

Coaliţia a decis marţi seară:

   • salariul minim în 2011 ar putea ajunge la 690 de lei

   • veniturile bugetarilor vor creşte cu 15%.

   • acordarea unui sprijin financiar suplimentar persoanelor cu venituri sub 1.000 de lei

Fluturaşul de salariu care i-a scos pe holuri pe angajaţii de la Finanţe: 430 de lei pe lună

Premierul Emil Boc: Pot să confirm că salariile bugetarilor vor creşte în 2011

Legea salarizării unitare: lefuri cu 15% mai mari

Experiment social: viaţa cu salariul minim

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite