UPDATE Au început procedurile pentru lansarea primei rachete româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunile de lansare au fost începute în urmă cu doar câteva momente. Balonul solar care va propulsaprima rachetă românească a fost deja coborât în apă. 

Este a doua încercare de lansare a rachetei. Acesta trebuia lansată încă de iri, însă organizatorii  au decis  să amâne pentru astăzi lansarea  din cauza înrăutăţirii condiţiilor meteorologice.

Lansarea rachetei spaţiale Helen a fost programată iniţial pentru ieri pentru astăzi de la ora 10.00 după ce organizatorii au aflat că vremea este prielnică pentru desfăşurarea evenimentului în largul mării.

„Condiţiile meteorologice sunt favorabile, iar nava militară care are echipamentele la bord a plecat aseară  (joi,. n.r)din port şi este pregătită pentru lansarea rachetei“, a declarat în această dimineaţă purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române de Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), Simona Popescu.

Aflaţi pe mare, specialiştii ARCA au decis amânarea lansării pentru astăzidupă ce au constatat înrăutăţirea vremii pe mare fiind pentru a doua oară când operaţiunea este anulată din motive de siguranţă pentru reuşita lansării.

Racheta este lansată din largul Mării Negre cu ajutorul unui balon solar şi va ajunge până la 80 de kilometri altitudine, acolo unde începe spaţiul cosmic.

Echipamentele vor fi dotate cu camere de luat vederi, pentru transmiterea de imagini din spaţiu. Echipa ARCA îşi propune să participe, graţie acestui proiect, în competiţia internaţională Google Lunar X Prize, al cărei premiu este de 30 de milioane de dolari.

Vom reveni cu amănunte

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite