UPDATE FMI acceptă reducerea pensiilor şi salariilor/ Economiile trebuie să ajungă exclusiv la investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul ministru Emil Boc
Primul ministru Emil Boc

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat Guvernul, la întâlnirea pe care a avut-o astăzi, la Palatul Victoria, că board-ul de la Washington acceptă ca deficitul bugetar să fie limitat prin tăierea cheltuielilor cu salariile şi pensiile şi nu prin majorarea TVA şi a cotei unice, dar a condiţionat ca economiile rezultate să fie utilizate exclusiv pentru investiţii, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax.

"Fondul a condiţionat însă ca toate economiile rezultate din aceste tăieri de cheltuieli să fie utilizate exclusiv pentru investiţii", au arătat sursele. Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Jeffrey Franks a discutat aproximativ o oră cu premierul Emil Boc şi membrii Guvernului, înainte de finalizarea scrisorii de intenţie la acordul stand-by de împrumut.

Premierul Emil Boc va prezenta duminică rezultatul discuţiilor cu delegaţia FMI.

FMI a acceptat un deficit de 6,5-6,8% din PIB şi prognozează o creştere de 1%

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au fost de acord cu un deficit, pentru anul 2010, de  6,5-6,8% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres.

Referitor la creşterea economică, Executivul de la Bucureşti a insistat pentru 1% în anul 2010, însă este pregătit şi pentru 0,8% sau creştere nulă.

"Noi mergem pe 1%, dar suntem pregătiţi şi pentru 0,8% şi chiar 0% creştere economică", au precizat sursele.

Potrivit surselor citate, scrisoarea de intenţie privind acordul cu FMI este realizată în proporţie de 98% şi va fi adoptată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

În discuţiile de la Palatul Victoria, Guvernul s-a angajat că până la începutul lunii iunie va promova actele normative pentru efectuarea reducerilor de cheltuieli.

Premierul Emil Boc i-a asigurat totodată pe experţii FMI că tot până la începutul lunii iunie va fi modificată şi legislaţia privind achiziţiile publice, pentru a reduce termenele licitaţiilor.

FMI nu are motive să amâne tranşa

Ieri seară, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că Fondul nu va avea niciun motiv pentru amânarea următoarei tranşe dacă toate măsurile anunţate de oficialii români pentru reducerea cheltuielilor vor fi adoptate "aşa cum trebuie".

"Dacă toate măsurile vor fi luate aşa cum trebuie, nu cred că va fi o amânare a tranşei", a precizat Jeffrey Franks după negocierile purtate vineri cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

În ceea ce priveşte măsurile de reducere a cheltuielilor anunţate de şeful statului, Jeffrey Franks a afirmat că "preşedintele Traian Basescu a stabilit o serie de măsuri ambiţioase de care România are nevoie la momentul actual" şi că "nu vor fi măsuri adiacente" faţă de cele anunţate, întrucât cele făcute publice de preşedinte "sunt suficiente".

România are în derulare un acord de împrumut extern cu FMI, UE, BM şi alte instituţii financiare internaţionale în valoare de aproape 20 miliarde euro. Misiunea FMI este prezentă în România pentru a patra evaluare trimestrială, de care depinde acordarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 850 milioane euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite