VIDEO Dosarul „Gala Bute”. Elena Udrea rămâne în arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea va fi cercetată în continuare în arest preventiv după ce Curtea Supremă a respins ca neîntemeiată contestaţia acesteia la măsura prin care a fost arestată. În dosarul „Gala Bute”, Udrea este acuzată de nu mai puţin de şapte infracţiuni de corupţie, printre care trei fapte de luare de mită.

UPDATE Elena Udrea va fi cercetată în continuare în arest preventiv, asta după ce magistraţii au respins contestaţia acesteia la decizia prin care a fost arestată pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

De asemenea, instanţa a respins şi contestaţia procurorilor la decizia prin care Udrea nu a fost arestată şi pentru tentativă la infracţiunea de folosire de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, dar şi pentru infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Decizia de astăzi este definitivă.

UPDATE Instanţa urmează să anunţe la ora 18.00 decizia privind contestaţia Elenei Udrea la măsura prin care a fost arestată preventiv.

UPDATE Magistraţii au rămas în pronunţare şi urmează ca, în cursul zilei de astăzi, să anunţe dacă Elena Udrea rămâne sau nu în arest preventiv.

La ieşirea din sala de judecată, deputatul a zărit-o din nou pe Ruxandra Dragomir căreia i-a strigat: „Ruxandra, te pup”.

De asemenea, avocatul acesteia a precizat că Elena Udrea a avut suficient timp pentru a da declaraţii şi pentru a prezenta argumentele necesare pentru eliberarea sa.

Întrebat dacă Elena Udrea îşi aduce aminte dacă era în minister în momentul în care Adrian Gărdean susţine că a venit cu geanta de bani, apărătorul a precizat că „că la acea dată, respectiv 6 octombrie 2011, Elena Udrea nu a fost în minister".  

„Din păcate, în statul de drept românesc sarcina probei s-a inversat, nu mai trebuie să facă demonstraţii procurorii că ai fost pe 6 octombrie într-un loc, ci trebuie noi, apărarea, să facem acest lucru. Şi o vom face", a arătat Marius Striblea.

Mai mult, Striblea le-a spus jurnaliştilor că atunci când se referă că la acest dosar există doar denunţuri, ei se referă doar la ceea ce o priveşte pe Elena Udrea.

„Atunci când spunem că în dosar nu există decât denunţuri, noi ne referim strict la doamna Udrea. În ceea ce o priveşte pe dânsa nu există decât denunţuri”, a spus avocatului deputatului.

Înainte de a părăsi sediul instituţiei, avocatul a precizat că Elena Udrea a cerut o nouă reaudiere la DNA, iar o parte din declaraţiile pe care urmează să le facă în faţa anchetatorilor, le-a făcut deja în faţa magistraţilor.

Întrebat dacă are cunoştinţă dacă DNA a primit răspuns din partea SPP în legătură cu geanta de bani pe care ar fi primit-o Elena Udrea în minister, Striblea a răspuns: „DNA a cerut în cadrul dosarului relaţii atât de la SPP cât şi de la Ministerul Dezvoltării. Până acum nu avem cunoştinţă să se fi primit vreun răspuns. Totuşi, am convingerea că dacă acest răspuns era în favoarea procurorilor l-am fi găsit la dosar. Eu cred mai degrabă că aceste răspunsuri nu au legătură cu probaţiunea aşa cum o vede Parchetul şi de aceea nu a fost folosită încă".

În privinţa confruntării, el a precizat că DNA urmează să stabilească când va avea loc confruntarea dintre Udrea şi denunţători, însă acesta a adăugat că procurorii pot respinge această cerere.

Elena Udrea, la ieşirea din sala de judecată de la Curtea Supremă

UPDATE În jurul orei 10.20, magistraţii au luat în discuţie contestaţia Elenei Udrea. Contestaţia Elenei Udrea este judecată de magistraţii Mariana Ghena şi Corina Jijie. 

UPDATE Joi, în jurul orei 08.45, Elena Udrea a ajuns cu duba Poliţiei la Curtea Supremă, după ce fostul ministru a contestat măsura arestului preventiv în dosarul Gala Bute.

Deptutatul PMP a fost arestat, pe 25 februarie, pentru luare de mită în legătură cu finanţarea Ministerului de Turism a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic şi UAT Borsec, dar şi pentru luare de mită privind plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către S.C. Consmin S.A.. 

În plus, judecătorul a hotărât s-o aresteze pe Udrea şi pentru luare de mită privind finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani, dar şi pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea „Galei Bute”.

Însă, instanţa a respins cererea DNA de arestare a Elenei Udrea privind tentativa la infracţiunea de folosire de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, dar şi infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Elena Udrea s-a prezentat, pe 25 februarie, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi unde a încercat să-l convingă pe magistratul de drepturi şi libertăţi că este nevinovată şi că nu trebuie să fie arestată. Cu toate acestea, instanţa a decis să accepte solicitarea procurorilor de arestare preventivă, iar fostul ministrua fost arestat preventiv pentru 30 de zile. 

Înainte ca judecătorii să dea sentinţa, Elena Udrea a părăsit sediul Curţii Supreme. La ieşirea din sala de judecată, aceasta avea ochii înlăcrămaţi. „Sunt mândră de lucrurile pe care le-am făcut ca ministru. Este trist că lucrurile pe care le-ai făcut cu bună-credinţă sunt puse sub îndoială de oameni care au fost de faţă şi care ştiu exact câte am făcut“, a spus Elena Udrea. 

Faţă de faptul că fostul ei soţ, Dorin Cocoş, finanţa PDL, Elena Udrea a declarat: „Aşa se finanţează o campanie electorală, întrebaţi-l pe domnul Iohannis“. „Nu este un secret, aşa se finanţează campaniile electorale. De ce vă prefaceţi toţi ca nu ştiţi? Toată societatea, toată clasa politică, toată presa, cu toţii se prefac că nu ştiu, aşa se finanţează campaniile electorale. Domnul Iohannis, domnul Ponta, ei cum şi-au finanţat campaniile? Ştiam că Dorin Cocoş finanţa campaniile PDL-ului, asta ştiam, nu ştiam ce şi cu ce sumă“.

În opinia Elenei Udrea, arestată preventiv, „în ziua de azi e extrem de bine să faci denunţuri”. 

„S-a creat o situaţie în care, astăzi, cine face un denunţ este răsplătit extrem de bine, fie şi fraudulos dacă este denunţul, chiar dovedit fraudulos, aşa cum este acum, personajul beneficiază de măsuri preventive extrem de uşoare, control judiciar sau nici nu se mai ia măsura, iar atunci oamenii cu caractere slabe sunt tentaţi. Pe de altă parte, după trei luni de arest preventiv în arestul central, probabil că şi caracterele mai tari ajung să mintă şi ajung să declare anchetatorilor ceea ce aceştia vor să audă", a spus Elena Udrea.

Întrebată cum comentează o afirmaţie dintr-un denunţ potrivit căreia ar fi primit, sub formă de mită, o masă în oraş, Elena Udrea a răspuns: „Cum să spun, e jenant, e de toată jena să spui că putea cineva, la doi ani după ce luase mită, să-mi plătească o masă mie. Măcar bani de-o masă aveam şi eu. S-a demonstrat asta, au fost înregistrările care au fost puse la dosar şi care au arătat presiunile pe care le făcea denunţătoarea asupra celorlalţi să spună la fel ca ea. Dar este jenant să spui că, după doi ani de zile, după ce ai dat nişte bani, că ai stat să-i plăteşti o masă Elenei Udrea. Chiar de-o masă aveam bani".

Întrebată în legătură cu condiţiile din arestul central, Elena Udrea a spus că nu ştia cum sunt acestea, precizând că este o problemă nu numai pentru ea, ci şi pentru cei care sunt acolo.

„Eu astăzi nu sunt acolo, acolo sunt oameni care e posibil să fie declaraţi nevinovaţi, ce se va întâmpla cu ei? Stau în nişte condiţii inumane. Pedeapsa este privarea de libertate, nu umilirea unui om, nu dezumanizarea, nu îmbolnăvirea lui, nu moartea. Nu m-am gândit la asta. Nu am nicio vină, până la urmă tot guvernele sunt de vină. Îmi era şi jenă acolo să le spun oamenilor, să vorbesc cu ei despre condiţii, câtă vreme am făcut parte dintr-un guvern care n-a făcut nimic pentru a îmbunătăţi condiţiile acestea. Deci, cei care sunt, la un moment, parte a guvernării n-au voie să se plângă de ce-i acolo, pentru că şi din cauza noastră sunt condiţiile care sunt acolo, condiţii în care nu stau numai arestaţii, ci şi poliţiştii care lucrează acolo", a mai spus Elena Udrea, arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”, în urma deciziei de miercuri a magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Elena Udrea, arestată: Mulţi oameni „nu au curajul să îşi asume lucrurile pe care le-au făcut”

„Sunt dezamăgită de faptul că o mulţime de oameni nu au curajul să îşi asume lucrurile pe care le-au făcut. Mă uit cum o multime de bărbaţi afirmă acum că nici nu respirau dacă nu îi lăsa să respire Elena Udrea“.

„Vă amintiţi, spre exemplu, că în 2010 le-am spus public la o conferinţa constructorilor să meargă la DNA dacă cineva le cere şpagă în minister. Să meargă la DNA dacă cineva invocă numele meu, dacă cineva invocă numele unei firme care ar avea legătură cu mine, pentru că lucrurile acestea sigur nu sunt adevărate. Dacă li se cere spagă, sigur acest lucru trebuie reclamat la DNA. Aveam informaţii că se întâmpla lucrul acesta în general“, a completat Udrea.

Udrea a mai spus că îşi asumă toate lucrurile pe care le-a făcut ca ministru şi că nu se simte vinovată: „Dacă în calitate de om politic am făcut multe greseli şi multe din lucrurile pe care le fac politicienii nu-mi sunt străine, sunt una dintre persoanele care susţin că trebuie schimbate lucrurile si trebuie schimbat cadrul legislativ. Ca ministru, am fost un ministru bun şi în asum ceea ce am făcut. Ca politician, sunt ca orice politician, cu bune şi cu rele, dar ca ministru, am fost un ministru bun“.

„N-as avea niciun motiv să dau declaraţii, n-aş avea în ce situaţie să spun ceva despre preşedinte. Niciodată nu aş declara ceva mincinos, niciodată. Nu este nimic din ceea ce ştiu eu despre Traian Băsescu care ar putea fi subiect de denunţ ori de acuzaţie“, le-a mai spus Udrea jurnaliştilor care o aşteptau la ieşirea din sediul ICCJ.

Elena Udrea, arestată la domiciliu

În urmă cu două săptămâni, Elena Udrea a fost plasată de magistraţii Curţii Supreme în arest la domiciliu, în dosarul „Microsoft”, măsură care a înlocuit arestarea preventivă obţinută iniţial de procurori.

Potrivit soluţiei date de judecători, Udrea nu are voie să comunice cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu, Ana Maria Topoliceanu sau cu membrii familiilor acestora, direct sau indirect. Mai mult, deputatul nu are voie să comunice presei informaţii referitoare la acuzaţiile care i se aduc sau prin reţele de socializare.

Elena Udrea, arestată: ce acuzaţii îi aduc procurorii

În dosarul „Gala Bute” în care a fost arestată preventiv miercuri, Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Elena Udrea ar fi luat decizia organizării Galei Bute în urma unor discuţii cu Rudel Obreja, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

În acelaşi dosar, Elena Udrea, arestată preventiv, este acuzată că a luat mită de la mai multe companii care derulau contracte cu Ministerul Dezvoltării Regionale. Mita, circa 10% din fiecare contract derulat, ar fi fost mascată prin contracte de consultanţă fictive, încheiate cu firmele fostului consilier al ministrului, Ştefan Lungu.

Arestări în dosarul „Gala Bute”

În dosarul „Gala Bute" sunt arestaţi preventiv fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaţi în arest la domiciliu.

În acelaşi dosar este arestat preventiv, de pe 8 februarie, şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea.

De asemenea, potrivit unor documente ale DNA, Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, este urmărită penal pentru luare de mită în acest caz.

Citiţi şi:

Dosarul „Gala Bute”. Felix Tătaru, consultantul preşedinţilor, la ieşirea din sediul DNA: „De ce aş primi mită? Nu am avut niciodată o funcţie publică!”

Felix Tătaru, fondatorul grupului de comunicare GMP, s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în dosarul „Gala Bute”. Tătaru a fost consultant atât în campaniile fostului preşedinte Traian Băsescu, cât şi în campania preşedintelui Iohannis. De asemenea, procurorii îl audiază astăzi şi pe Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite