UPDATE Achitarea deputatului Dumitru în dosarul tancului portocaliu de la Romsilva, ştearsă cu buretele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Completul de cinci judecători s-a pronunţat în urmă cu puţin timp în dosarul ce îl priveşte pe deputatul Ion Dumitru, dar şi alţi inculpaţi. Prima sentinţă în acest caz a fost de achitare. Acuzaţiile aduse de procurori se învârt în jurul achiziţionării cu un adaos de 1.744 la sută a unui tanc transformat în utilaj.

UPDATE: Completul de cinci judecători a admis recursul procurorilor anticorupţie şi au casat sentinţa dată de completul de 3 judecători în primă instanţă. Astfel, după ce au sters achitarea din dreptul inculpaţilor, completul de 5 judecători a hotărât reluarea judecăţii pe fond în acest dosar, însă a păstrat dosarul la acest complet, fără să-l întoarcă la prima instanţă. Această sentinţă este o primă bătălie câştigată de procurori, care iniţial au pierdut primul meci în acest dosar.

Cazul Romsilva, în care este judecat deputatul PSD Ion Dumitru, a ajuns la final. După ce completul de trei judecători l-a achitat în cursul anului trecut, astăzi este aşteptată sentinţa completului de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Alături de parlamentarul Ion Dumitru, mai sunt judecaţi Dumitru Bunea, Elena Dumitru, Mihai Liviu Daia, Sorin Vintilă Mirel, Mirel Dumitrache, Constantin Corduneanu şi Bogdan Stanciu. În primă instanţă, aceştia au fost achitaţi pe motiv că lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.

Ion Dumitru este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, în iulie 2003, SC Severom Trans (societate fantomă) a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulică pe şenile la o valoare în vamă de 6.250 de dolari. În fapt, aşa cum a reieşit ulterior din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un şasiu de tanc tip T 34 care avea în faţă montată o lamă reglabilă în "V", iar în partea din spate un braţ hidraulic dotat la capăt cu gheare.

Vehiculul era destinat îndepărtării, respectiv aşezării de obstacole, de către trupele de geniu, iar pentru a putea fi folosit la aplicaţii civile, în mod evident, beneficiarul trebuia să evalueze posibilităţile tehnologice ale acestuia, raportul preţ/economicitate/eficienţă şi să analizeze atent dacă ar fi fost util unui domeniu sau altul. Vehiculul nu era însoţit de nici un fel de document în afara celor vamale şi a facturii, respectiv nu avea carte tehnică, certificat de calitate sau conformitate emis de producător, certificat de garanţie, certificat de omologare. Din iulie 2003 şi până în anul 2004 utilajul nu a fost utilizat vreodată.

În anul 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Romsilva (instituţie de interes public care are drept scop administrarea întregului fond forestier naţional) a acceptat discutarea în Consiliul de Administraţie a unei propuneri de achiziţionare prin licitaţie a utilajului respectiv. Propunerea fusese întocmită de membri din conducerea regiei, cu acordul său, după ce firma care deţinea în realitate utilajul - Eufrat SRL- făcuse o ofertă de vânzare regiei Romsilva. Anterior, Direcţia Silvică Târgu Jiu testase utilajul constatând că este necorespunzător activităţilor din domeniul forestier.

La întocmirea notei de fundamentare şi a caietului de sarcini nu numai că au fost ignorate aspectele de natură tehnico-economică, mai mult, au fost trecute caracteristici menite să alunge firmele concurente, iar preţul de achiziţie propus era identic cu cel din ofertă, susţin anchetatorii.
Procurorii spun că achiziţia utilajului a avut loc cu în condiţiile nerespectării legislaţiei privind achiziţiile publice, a legii finanţele publice, a Legii controlului financiar preventiv propriu, precum şi cu încălcarea propriilor ordinelor interne referitoare la acest control precum si a regulamentului intern al RNP.

Acest lucru a dus la cumpărarea unui produs inutil şi necorespunzător calitativ, cu un adaos de 1.744 la sută, paguba în dauna RNP ridicându-se la 8.685.695.760 de lei vechi, sumă cu care Regia Romsilva s-a constituit parte civilă în cauză.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite